Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για κατάθλιψηΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγουν τα νευρικά κύτταρα και στέλνει σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων σας. Η σεροτονίνη βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματός σας: στο πεπτικό σας σύστημα, στα αιμοπετάλια του αίματος και σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Θεωρείται επίσης ότι παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής σας.

Η σεροτονίνη παράγεται από το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ πρέπει να εισέλθει στο σώμα σας μέσω της διατροφής σας και βρίσκεται συνήθως σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.

 

Τι κάνει η σεροτονίνη;

Η σεροτονίνη επηρεάζει κάθε μέρος του εαυτού σας, από τα συναισθήματά σας μέχρι το σώμα και τις κινητικές σας δεξιότητες. Βοηθά στον ύπνο, την επούλωση και την πέψη. Η σεροτονίνη θεωρείται επίσης ότι είναι ένας φυσικός σταθεροποιητής της διάθεσης.

Δείτε πώς η σεροτονίνη δρα σε διάφορες λειτουργίες στο σώμα σας:

  1. Κινήσεις του εντέρου: Περίπου το 90% της σεροτονίνης στο σώμα σας παράγεται στο εντερικό μας σύστημα . Βοηθά στον έλεγχο των κινήσεων και της λειτουργίας του εντέρου.
  2. Διάθεση: Η σεροτονίνη στον εγκέφαλο πιστεύεται ότι ρυθμίζει τα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ευτυχίας και του άγχους. Τα φάρμακα εκλεκτικού αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) πιστεύεται ότι ανακουφίζουν από τις διαταραχές της διάθεσης αυξάνοντας τη δραστηριότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό σας.
  3. Ναυτία: Η σεροτονίνη στο στομάχι και το εντερικό σας σύστημα βοηθά το σώμα σας στην εκκίνηση του εμετού ως απόκριση σε ασθένεια, τροφές ή άλλες καταστάσεις.
  4. Ύπνος: Η ικανότητά σας να μένετε ξύπνιοι ελέγχεται από νευροδιαβιβαστές συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης. Ενώ κοιμάστε, η χημική ουσία εμπλέκεται στην διαδικασία του ύπνου .
  5. Πήξη αίματος: Τα αιμοπετάλια αποθηκεύουν σεροτονίνη στο αίμα σας. Όταν το σώμα σας χρειάζεται να επιδιορθώσει τη βλάβη, τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν σεροτονίνη για να σταματήσει η αιμορραγία και να επουλωθούν οι πληγές.

Φυσικά ενισχυτικά σεροτονίνης

Οι παρακάτω στρατηγικές μπορεί να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τα επίπεδα σεροτονίνης σας και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας:

  1. Έκθεση σε έντονο φως: Το έντονο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει τη διάθεσή σας, γι' αυτό και η φωτοθεραπεία συνιστάται συνήθως για τη θεραπεία της εποχικής κατάθλιψης.
  2. Άσκηση: Η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη για τη γενική υγεία σας. Μπορεί να έχει επιδράσεις τόνωσης της διάθεσης και μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση σεροτονίνης.
  3. Δίαιτα που προάγει την υγεία: Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή μειώνεται ο κίνδυνος πολλών καταστάσεων υγείας. Η κατανάλωση τροφών που μπορεί να προάγουν την παραγωγή σεροτονίνης θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τη διάθεση.

 

Πίσω →