Η εγκυμοσύνη είναι η μοναδική φορά στη ζωή της γυναίκας, κατά την οποία οι διατροφικές της συνήθειες επηρεάζουν άμεσα ένα άλλο πρόσωπο. Αναμφισβήτητα, μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη καλύπτει τις ανάγκες της μητέρας και του εμβρύου και είναι το πολυτιμότερο δώρο που θα μπορούσε να δώσει κάθε μητέρα στο παιδί της, πριν ακόμη γεννηθεί!

Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε μια διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το να παρέχετε στον οργανισμό σας ένα νόστιμο μείγμα θρεπτικών τροφών μπορεί να σας κρατήσει υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να ανοίξετε το δρόμο για έναν ευκολότερο τοκετό. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε βασικά δομικά στοιχεία ανάπτυξης και γενικής υγείας για το παιδί σας.

Επομένως όταν είστε έγκυος, η κατανάλωση υγιεινών τροφών είναι πιο σημαντική από ποτέ. Χρειάζεστε περισσότερη πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο και φολικό οξύ από ότι πριν από την εγκυμοσύνη. Χρειάζεστε επίσης περισσότερες θερμίδες. Τα λογικά, ισορροπημένα γεύματα θα είναι τα καλύτερα για εσάς και το μωρό σας. Παρακάτω είναι κάποια από τα θρεπτικά συστατικά και τροφές που θα ήταν ωφέλιμο να συμπεριλαμβάνονται στην διατροφή σας.

Φολικό οξύ : είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β-βιταμινών που βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφίμων. Το φολικό οξύ βοηθά στην προστασία από τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, γι 'αυτό είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν αρκετή από αυτή τη σημαντική βιταμίνη. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι: τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ρεβίθια, τα φασόλια, οι φακές, το σπανάκι.

Σίδηρο :Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο κάθε μέρα, όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα θαλασσινά, τα φασόλια, οι φακές και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ιώδιο: Το ιώδιο είναι ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο που απαιτείται για την παραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη. Η ανεπαρκής λήψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο πνευματικής ανεπάρκειας και κρετινισμού στο νεογέννητο μωρό. Τα τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές ιωδίου είναι τα θαλασσινά και τα φύκια, τα αυγά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ιωδιούχο άλας περιλαμβάνει επίσης ιώδιο. Είναι σημαντικό να αποφύγετε το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή σας.

Βιταμίνη Α: Αν και οι απαιτήσεις της βιταμίνης Α αυξάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα συμπληρώματα βιταμίνης Α συνιστώνται σπάνια για τις έγκυες γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή μια υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στη γέννηση. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή βιταμίνη Α είναι μέσα από πηγές τροφίμων όπως γάλα, το ψάρι, τα αυγά και η μαργαρίνη.

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για να χτίσει τα οστά και τα δόντια του μωρού. Εάν μια έγκυος γυναίκα δεν καταναλώνει αρκετό ασβέστιο, το ασβέστιο θα εξαχθεί από τα οστά της και θα δοθεί στο μωρό για να ανταποκριθεί στις επιπλέον απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, άλλη θρεπτική ουσία που λειτουργεί σε συνδυασμό με το ασβέστιο για να αναπτύξει τα οστά και τα δόντια του μωρού. Πηγές πλούσιες σε ασβέστιο είναι: το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, οι χυμοί και τα τρόφιμα που έχουν εμπλουτιστεί με ασβέστιο, όπως οι σαρδέλες ή ο σολομός

Πρωτεΐνη: χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή βοηθά στην δημιουργία σημαντικών οργάνων στο μωρό, όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά. Πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι: το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την κύηση σας λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την υγεία της μητέρας, αλλά και του εμβρύου.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία,  συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου  και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες της μητέρας, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →