Ορισμένες γυναίκες με νόσο του Crohn μπορεί να ανησυχούν εάν η εγκυμοσύνη θα επηρεάσει την κατάστασή τους, ενώ άλλες φοβούνται ότι η ασθένεια ή τα φάρμακα που λαμβάνουν θα βλάψουν το έμβρυο.

Η νόσος του Crohn είναι μια μακροχρόνια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Μαζί με την ελκώδη κολίτιδα, η νόσος Crohn ανήκουν στις φλεγμονώδους νόσους του εντέρου. Τα κοινά συμπτώματα της νόσου του Crohn περιλαμβάνουν διάρροια , κράμπες στην κοιλιά, κόπωση και ακούσια απώλεια βάρους. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα και συχνά έρχονται και παρέρχονται σε κύκλους.

Ιατρικά αναφέρονται σε μεγάλες περιόδους με λίγα ή καθόλου συμπτώματα γνωστή ως ύφεση. Μια έξαρση ή υποτροπή είναι όταν τα συμπτώματα επανεμφανίζονται ή επιδεινώνονται. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn, επομένως η θεραπεία στοχεύει να κρατήσει ένα άτομο σε ύφεση.

Πώς επηρεάζει το ένα το άλλο;

Το πώς η νόσος του Crohn και η εγκυμοσύνη επηρεάζουν το ένα το άλλο εξαρτάται από το εάν τα συμπτώματα της γυναίκας βρίσκονται σε ύφεση. Οι περισσότερες γυναίκες που συλλαμβάνουν ενώ η νόσος του Crohn βρίσκεται σε ύφεση μπορεί να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη. Η καλύτερη στιγμή για μια γυναίκα να μείνει έγκυος είναι όταν η νόσος του Crohn βρίσκεται σε ύφεση για τουλάχιστον 3 έως 6 μήνες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές γυναίκες που συλλαμβάνουν όταν η νόσος του Crohn είναι ενεργή θα διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματά τους παραμένουν ενεργά καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ενεργός νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει τόσο την υγεία της γυναίκας όσο και του εμβρύου, αυξάνοντας τον κίνδυνο: πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης και άλλες επιπλοκές .

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της ύφεσης δεν αλλάζει τον κίνδυνο επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.

Είναι ασφαλές για τις γυναίκες με νόσο Crohn να συλλάβουν;

Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες που συλλαμβάνουν ενώ η νόσος του Crohn βρίσκεται σε ύφεση μπορούν να έχουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό. Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ακόμη ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία για τις γυναίκες με νόσο του Crohn. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής και λιγότερη ανάγκη για χειρουργικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, είναι απαραίτητο για ένα άτομο με νόσο του Crohn να μιλήσει με το γιατρό του. Ένας γιατρός μπορεί να συμβουλέψει για την καλύτερη στιγμή για να μείνετε έγκυος και να προσαρμόσει τα σχέδια θεραπείας εάν είναι απαραίτητο.

Σκέψεις για να μείνετε έγκυος

Διατροφή

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια γυναίκα με νόσο του Crohn θα πρέπει να ακολουθεί τις ίδιες γενικές διατροφικές συστάσεις για όλες τις έγκυες γυναίκες αλλά σύμφωνα με τις συστάσεις.

Μερικές γυναίκες παίρνουν ένα φάρμακο που ονομάζεται σουλφασαλαζίνη για να μειώσουν τη φλεγμονή λόγω του Crohn. Ωστόσο, αυτό το φάρμακο μειώνει την ικανότητά τους να απορροφούν το φολικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Μπορεί το μωρό να κληρονομήσει τη νόσο του Crohn;

Η νόσος του Crohn μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες, αλλά ο κίνδυνος κληρονομικότητας είναι γενικά αρκετά χαμηλός. Σύμφωνα με έρευνες, εάν ένας βιολογικός γονέας έχει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, το βρέφος έχει περίπου 2 έως 9 τοις εκατό πιθανότητα να κληρονομήσει τη νόσο. Ωστόσο, εάν και οι δύο βιολογικοί γονείς έχουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, η πιθανότητα αυξάνεται σε περίπου 36 τοις εκατό.

 

Πίσω →