1. Βρώμη.

 Ένα εύκολο πρώτο βήμα για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας είναι να εντάξετε τη βρώμη στη διατροφή σας. Περιέχει 1 έως 2 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών. Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες συνιστούν τη λήψη 20 έως 35 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, με τουλάχιστον 5 έως 10 γραμμάρια να προέρχονται από διαλυτές φυτικές ίνες.

2. Κριθάρι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Όπως η βρώμη, το κριθάρι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, κυρίως μέσω των διαλυτών ινών που παρέχουν.

3. Φασόλια.

Τα φασόλια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Χρειάζονται επίσης λίγο χρόνο για τα αφομοιώσει το σώμα, που σημαίνει ότι αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από ένα γεύμα. Αυτός είναι ένας λόγος που τα φασόλια είναι μια χρήσιμη τροφή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

4. Μελιτζάνα και μπάμιες.

 Αυτά τα δύο λαχανικά με λίγες θερμίδες είναι καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών.

5. Ξηροί καρποί.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων, καρυδιών, φιστικιών και άλλων ξηρών καρπών κάνουν καλό στην καρδιά. Η κατανάλωση ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να μειώσει ελαφρώς την LDL.

6. Φυτικά έλαια.

 Η χρήση φυτικών ελαίων όπως αντί για βούτυρο, κατά το μαγείρεμα ή βοηθά στη μείωση της LDL.

7. Μήλα, σταφύλια, φράουλες, εσπεριδοειδή.

Αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος διαλυτής ίνας που μειώνει την LDL.

8. Τρόφιμα εμπλουτισμένα με στερόλες και στανόλες.

 Οι στερόλες και οι στανόλες που εξάγονται από τα φυτά αυξάνουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά τη χοληστερόλη από τα τρόφιμα. Οι εταιρείες τα προσθέτουν σε τρόφιμα που κυμαίνονται από μαργαρίνη και γκρανόλα μέχρι χυμό πορτοκαλιού και σοκολάτα.

9. Λιπαρά ψάρια.

Η κατανάλωση ψαριών δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την LDL με δύο τρόπους: αντικαθιστώντας το κρέας, το οποίο έχει κορεσμένα λίπη που ενισχύουν την LDL και παρέχοντας ωμέγα-3 λιπαρά που μειώνουν την LDL. Τα ωμέγα-3 μειώνουν τα τριγλυκερίδια στην κυκλοφορία του αίματος και επίσης προστατεύουν την καρδιά βοηθώντας στην πρόληψη της εμφάνισης μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών.

Πίσω →