Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔίαιτα για την μείωση της Χοληστερόλης

Χοληστερίνη και ζάχαρη.

Ενώ είναι γνωστό ότι τα κορεσμένα λίπη μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερίνη σας , μπορεί να υπάρχει ένας άλλος ένοχος: Μια διατροφή πλούσια σε ζαχαρούχα τρόφιμα.

Από τον καφέ  που περιέχει ζάχαρη κάθε πρωί μέχρι ένα κουτάκι αναψυκτικό για να συνοδεύσετε το βραδινό σας γεύμα, τα πρόσθετα σάκχαρα στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να επηρεάσουν τη χοληστερόλη σας με την πάροδο του χρόνου.

6 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-γλυκάνη για υγιή επίπεδα χοληστερόλης.

Η β-γλυκάνη, είναι ένας τύπος διαιτητικών ινών που έχει συσχετιστεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Συνδέεται με:

  • Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων
  • Μειωμένη ολική και LDL χοληστερόλη
  • Πρόληψη της ανάπτυξης και εξάπλωσης καρκινικών κυττάρων
  • Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα
  • Ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος

HDL χοληστερόλη: Πώς να αυξήσετε την «καλή» χοληστερόλη σας

Τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι ένα σημαντικό μέτρο για την υγεία της καρδιάς. Για τη χοληστερόλη HDL, ή την «καλή» χοληστερόλη, τα υψηλότερα επίπεδα είναι προτιμότερα καθώς προστατεύουν από καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) είναι γνωστή ως η «καλή» χοληστερόλη επειδή βοηθά στην απομάκρυνση άλλων μορφών χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματός σας. Τα υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρά σας και έχει πολλές χρήσιμες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην κατασκευή των κυττάρων του σώματός σας. Μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας που συνδέεται με πρωτεΐνες. Αυτές οι πρωτεΐνες ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.

Η HDL συλλέγει την περίσσεια χοληστερόλης στο αίμα σας και τη μεταφέρει πίσω στο συκώτι όπου διασπάται και απομακρύνεται από το σώμα σας.

ola osa prepei na xerete gia tin cholisteroli

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υψηλή χοληστερόλη

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι ένας τύπος λιπιδίου. Πρόκειται για μια κηρώδη, λιπαρή ουσία που το ήπαρ σας παράγει φυσικά. Είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, ορισμένων ορμονών και βιταμίνης D.

Η χοληστερόλη δεν διαλύεται στο νερό, οπότε δεν μπορεί να ταξιδέψει με το αίμα από μόνο του. Για να βοηθήσετε στη μεταφορά της χοληστερόλης, το ήπαρ σας παράγει λιποπρωτεΐνες.

10 εύκολοι τρόποι για μια διατροφή με χαμηλή χοληστερίνη!

Σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους, οι πάσχοντες από διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντική την ακολούθηση ειδικής διατροφής για την πρόληψη - αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας.