Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, που βρίσκονται στο λάδι καρύδας, είναι ένα σούπερ καύσιμο για τα κύτταρα μας, επειδή το σώμα μας τα χρησιμοποιεί. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου για ενέργεια κατά την αποθήκευση του λίπους, ενισχύοντας το μεταβολισμό και υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου βοηθάνε επίσης στην εξισορρόπηση πολλών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχουν την όρεξη. Μας κρατάνε χορτάτους και ικανοποιημένους για αρκετό διάστημα. Μπορούν πράγματι να βελτιώσουν το επίπεδο της χοληστερόλης.

Την ίδια στιγμή όμως, γύρω από το λάδι υπάρχει μια ανησυχία λόγω του κορεσμένου λίπους που υπάρχει σε αυτό.

Το λάδι καρύδας περιέχει έως και 40 % κορεσμένου λίπους. Είναι ενδιαφέρον ότι, οι χώρες με την υψηλότερη πρόσληψη λάδι καρύδας έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Ενώ λοιπόν η έρευνα δείχνει ότι το λάδι καρύδας περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και δεν αυξάνει τη συνολική χοληστερόλη, τα ποσά αυτά δεν αυξάνουν την καρδιακή προσβολή ή τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το λάδι καρύδας παρέχει και άλλα οφέλη, όπως η μείωση των επιπέδων ινσουλίνης, προστασία από καρδιακές παθήσεις. Το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο λάδι καρύδας είναι το λαυρικό οξύ, το οποίο παρέχει αντιμικροβιακά, αντιβακτηριακά και αντι-ιικά οφέλη.

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της ποιότητας του κορεσμένου λίπους στο λάδι καρύδας, σε σύγκριση με ό, τι μπορείτε να πάρετε από ένα μπέργκερ. Μην φοβάστε να πάρετε κορεσμένο λίπος, αλλά να το πάρετε από υγιείς πηγές, όπως οι καρύδες και το βοδινό.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για την μείωση της χοληστερίνης και του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →