Οι υψηλές ποσότητες λιποπρωτειϊνών ή LDL, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Η συσσώρευση LDL χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών προκαλούν αθηροσκλήρωση, η οποία περιορίζει τη ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Δίαιτες πλούσιες σε δημητριακά ολικής αλέσεως είναι προστατευτικές κατά των καρδιακών παθήσεων, και ένας τύπος διαλυτής ίνας που ονομάζεται β-γλυκάνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση της LDL χοληστερόλης σας.

Οι β-γλυκάνες είναι διακλαδισμένες αλυσίδες γλυκόζης που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς που ονομάζονται β-ομόλογα. Κατά συνέπεια, οι β-γλυκάνες, δεν μπορούν να αναλυθούν από τους υδατάνθρακες στα πεπτικά ένζυμα. Οι κύριες πηγές β-γλυκάνης στη διατροφή είναι η βρώμη και το κριθάρι, όπου οι β-γλυκάνες συγκεντρώνονται στα εξωτερικά στρώματα των κόκκων. Οι β-γλυκάνες θεωρούνται διαλυτές μορφές των διαιτητικών ινών, και βρίσκονται στο λεπτό έντερο, όπου μπορούν να αυξήσουν το ιξώδες.

Αν συμπεριλάβετε προϊόντα βρώμης που παρέχουν μια ημερήσια δόση περίπου 3 γραμμάρια β-γλυκάνης στη διατροφή σας μπορεί να μειώσετε την ολική χοληστερόλη και τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας από 5 έως 10 %. Η β-γλυκάνη από το κριθάρι μπορεί ομοίως να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.

Πίσω →