Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η τεστοστερόνη είναι μια ανδρική ορμόνη και η χοληστερόλη είναι μια ουσία που ταξιδεύει στο αίμα μας, αλλά μπορεί να αγνοείτε ότι οι δύο ενώσεις είναι χημικά συνδεδεμένα και ότι η τεστοστερόνη μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και το είδος της χοληστερόλης που παράγει το σώμα μας. Η κατανόηση του πώς οι δύο ενώσεις σχετίζονται μεταξύ τους είναι ένας τομέας της τρέχουσας έρευνας, με πιθανές επιπτώσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Η τεστοστερόνη και η χοληστερόλη καλούν και οι δυο τα στεροειδή επειδή μοιράζονται μια παρόμοια χημική δομή, και οι δύο είναι επίσης σημαντικές για πολλές σωματικές λειτουργίες. Η χοληστερόλη είναι μέρος της εξωτερικής μεμβράνης του κάθε κυττάρου, υπεύθυνη για το ρευστό χαρακτήρα του και βοηθάει να καθοριστεί ποια μόρια μπορούν να εισέλθουν στο κύτταρο. Είναι επίσης ένας πρόδρομος για τη σύνθεση πολλών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης. Το σώμα μας μπορεί να πάρει τη χοληστερόλη από τις τροφές ζωικής προέλευσης, αλλά επίσης απαιτείται από το ήπαρ και άλλα όργανα. Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη του σεξ που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στους όρχεις των ανδρών και σε μικρότερες ποσότητες στις ωοθήκες των γυναικών. Διεγείρει την παραγωγή σπέρματος και τη σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες και μπορεί να προάγει μια φυσιολογική λίμπιντο στις γυναίκες.

Τα στεροειδή, της τεστοστερόνης και της χοληστερόλης είναι αδιάλυτα στα υγρά με βάση το νερό όπως το αίμα. Εξαιτίας αυτού, το σώμα μας έχει ειδικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν στις ενώσεις να ταξιδεύουν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος για να φτάσουν τα όργανα και τους ιστούς μας. Η τεστοστερόνη συνδέεται με μια ειδική πρωτεΐνη του αίματος, που ονομάζεται σεξουαλική ορμόνη δεσμευτική σφαιρίνη, σχηματίζοντας ένα διαλυτό σύμπλοκο που μπορεί να μεταφερθεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων μας, φθάνοντας τα κύτταρα που ονομάζονται κύτταρα-στόχους, διότι ανταποκρίνονται στην ορμόνη. Ένα ειδικό αλλά ελαφρώς διαφορετικό σύστημα επιτρέπει τη χοληστερόλη να ταξιδέψει στο αίμα. Τα κύτταρα του ήπατος συνδυάζουν τη χοληστερόλη με την πρωτεΐνη για να κάνουν τις ενώσεις που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες, οι οποίες μεταφέρουν τη χοληστερόλη μέσω των αιμοφόρων αγγείων στα κύτταρα και τους ιστούς.

Οι αλλαγές στα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορούν να συνδεθούν με τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η τεστοστερόνη έχει την τάση να μειώνεται σιγά-σιγά στους άνδρες με το πέρασμα της ηλικίας, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η θεραπεία για την τεστοστερόνη είναι σκόπιμη σε ηλικιωμένους άνδρες, δηλώνοντας ότι οι υψηλές δόσεις της ορμόνης μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL και να μειώσουν τα επίπεδα της HDL.

Πίσω →