Τόσο η υψηλή χοληστερόλη όσο και το άγχος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ της πίεσης και της χοληστερόλης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν περισσότερο άγχος στην εργασία είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με υψηλή χοληστερόλη. Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν θετικά τόσο το άγχος όσο και την υψηλή χοληστερόλη.

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως και το στρες. Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που απαντάται σε ορισμένες τροφές και επίσης παράγεται από το σώμα μας. Η περιεκτικότητα των τροφίμων σε χοληστερόλη δεν είναι τόσο αξιοσημείωτη όσο τα τρανς λιπαρά και τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή μας. Αυτά τα λίπη είναι που μπορούν να προκαλέσουν το σώμα μας να παράγει πιο πολύ χοληστερόλη.

Η σύνδεση στρες και χοληστερόλης!

Υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι το επίπεδο του στρες μπορεί να προκαλέσει αύξηση της κακής χοληστερόλης έμμεσα. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το στρες συνδέεται με αυτούς που έχουν λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, υψηλότερο βάρος σώματος, και μια λιγότερο υγιεινή διατροφή, τα οποία είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την υψηλή χοληστερόλη. Αυτό βρέθηκε να επηρεάζει περισσότερο τους άντρες. Το σώμα απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη ως απάντηση στο στρες. Τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης από μακροχρόνιο στρες μπορεί να είναι ο μηχανισμός πίσω από το πώς το στρες μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη. Η αδρεναλίνη μπορεί επίσης να κυκλοφορήσει, και αυτές οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν κάτι σαν πάλη με το άγχος, η οποία θα προκαλέσει υψηλά τριγλυκερίδια, που αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη.

Πίσω →