Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι ένας τύπος λιπιδίου. Πρόκειται για μια κηρώδη, λιπαρή ουσία που το ήπαρ σας παράγει φυσικά. Είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, ορισμένων ορμονών και βιταμίνης D.

Η χοληστερόλη δεν διαλύεται στο νερό, οπότε δεν μπορεί να ταξιδέψει με το αίμα από μόνο του. Για να βοηθήσετε στη μεταφορά της χοληστερόλης, το ήπαρ σας παράγει λιποπρωτεΐνες.

Οι λιποπρωτεΐνες είναι σωματίδια που παράγονται από λίπος και πρωτεΐνες. Φέρνουν χοληστερόλη και τριγλυκερίδια (άλλο είδος λιπιδίου) μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Οι δύο κύριες μορφές λιποπρωτεϊνών είναι λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL).

Εάν το αίμα σας περιέχει υπερβολική χοληστερόλη LDL (χοληστερόλη που μεταφέρεται από λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), είναι γνωστή ως υψηλή χοληστερόλη Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υψηλή χοληστερόλη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας τακτικά. Μάθετε ποια επίπεδα χοληστερόλης συνιστώνται για την ηλικία σας.

LDL χοληστερόλη ή "κακή χοληστερόλη"

Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) συχνά ονομάζεται "κακή χοληστερόλη".  Μεταφέρει χοληστερόλη στις αρτηρίες σας. Εάν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης είναι πολύ υψηλά, μπορεί να δημιουργηθεί στους τοίχους των αρτηριών σας.

Η συσσώρευση είναι επίσης γνωστή ως πλάκα χοληστερόλης. Αυτή η πλάκα μπορεί να περιορίσει τις αρτηρίες σας, να περιορίσει τη ροή του αίματός σας και να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Εάν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει μια αρτηρία στην καρδιά ή τον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

HDL χοληστερόλη ή "καλή χοληστερόλη"

Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) καλείται μερικές φορές "καλή χοληστερόλη". Βοηθά στην επιστροφή της LDL χοληστερόλης στο ήπαρ σας για να αφαιρεθεί από το σώμα σας Αυτό βοηθά στην αποτροπή της δημιουργίας πλάκας χοληστερόλης στις αρτηρίες σας.

Όταν έχετε υγιή επίπεδα χοληστερόλης HDL, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Τριγλυκερίδια, ένας διαφορετικός τύπος λιπιδίου

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας άλλος τύπος λιπιδίου. Είναι διαφορετικά από τη χοληστερόλη. Ενώ το σώμα σας χρησιμοποιεί χοληστερόλη για να χτίσει κύτταρα και ορισμένες ορμόνες, χρησιμοποιεί τα τριγλυκερίδια ως πηγή ενέργειας. Όταν τρώτε περισσότερες θερμίδες από ότι το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αμέσως, μετατρέπει αυτές τις θερμίδες σε τριγλυκερίδια. Αποθηκεύει τριγλυκερίδια στα λιπώδη σας κύτταρα. Χρησιμοποιεί επίσης λιποπρωτεΐνες για να κυκλοφορούν τριγλυκερίδια μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας.

Εάν καταναλώνετε τακτικά περισσότερες θερμίδες από ότι το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σας μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πίσω →