Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔίαιτα για την μείωση της ΧοληστερόληςΠώς μπορεί ο λιναρόσπορος να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης!

Οι σπόροι λιναριού έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, λόγω των προστατευτικών ιδιοτήτων τους για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, καθώς και η πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Οι σπόροι λιναριού και η μείωση της χοληστερίνης.

Οι σπόροι λιναριού είναι μια πλούσια πηγή α-λινολενικού οξέος. Αυτό είναι το φυτό που περιέχει ω-3 λιπαρά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την LDL χοληστερόλη, καθώς και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Μια μελέτη του 2010, διαπίστωσε ότι η καθημερινή χορήγηση 100 mg λιναρόσπορου που περιέχει λιγνάνες, μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, σε άνδρες με μέτρια υψηλό επίπεδο χοληστερόλης.

Μια άλλη μελέτη με τους μισούς ανθρώπους να παίρνουν λιναρόσπορο και τους άλλους μισούς να παίρνουν κάποια φάρμακα με στατίνες έδειξε πως δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δυο και μείωσαν εξίσου τη χοληστερόλη τους.

Οι σπόροι λιναριού περιέχουν επίσης τόσο αδιάλυτες όσο και διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, εμποδίζοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης μέσα στο σώμα.

Πόσοι σπόροι λιναριού χρειάζονται καθημερινά;

Σε γενικές γραμμές, 1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι ασφαλής ποσότητα για τους περισσότερους ενήλικες.

2 κουταλιές της σούπας (14g) σπόρους λιναριού περιέχουν 80 θερμίδες, 0,5 g κορεσμένου λίπους, 3,5 g πολυακόρεστων λιπαρών, 1 g μονοακόρεστων λιπαρών, και 4 g φυτικών ινών. Αν δεν σας αρέσουν τα ψάρια, αλλά θέλετε να ενισχύσετε την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, οι σπόροι λιναριού μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας, για να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για την μείωση της χοληστερίνης και του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →