Ενώ είναι γνωστό ότι τα κορεσμένα λίπη μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερίνη σας , μπορεί να υπάρχει ένας άλλος ένοχος: Μια διατροφή πλούσια σε ζαχαρούχα τρόφιμα.

Από τον καφέ  που περιέχει ζάχαρη κάθε πρωί μέχρι ένα κουτάκι αναψυκτικό για να συνοδεύσετε το βραδινό σας γεύμα, τα πρόσθετα σάκχαρα στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να επηρεάσουν τη χοληστερόλη σας με την πάροδο του χρόνου.

Ζάχαρη και χοληστερόλη: Ποια είναι η σχέση;

Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι διαφορετικά από αυτά που βρίσκονται φυσικά σε πράγματα όπως τα φρούτα. Τα πρόσθετα σάκχαρα περιλαμβάνουν γλυκαντικά που προσθέτετε στο φαγητό σας, όπως:

  • Λευκή ζάχαρη
  • καστανή ζάχαρη
  • Μέλι
  • Τεχνητά γλυκαντικά από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Τα πρόσθετα σάκχαρα περιέχουν θερμίδες αλλά όχι θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι πρόσθετες κενές θερμίδες, εκτός του ότι επηρεάζουν το βάρος σας και αυξάνουν τις πιθανότητές σας για διαβήτη, επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα χοληστερίνης σας .Και τα ζαχαρούχα τρόφιμα επηρεάζουν το συκώτι σας , το οποίο παράγει τη χοληστερόλη.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το σώμα σας χρειάζεται χοληστερόλη για να λειτουργήσει καλά. Είναι ένα βασικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα σας για να χτίσει νέα κύτταρα.

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης:

Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη (LDL). Όταν έχετε υψηλά επίπεδα αυτής της «κακής» χοληστερόλης, η κηρώδης ουσία που μοιάζει με λίπος μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών σας και να την φράξει. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητές σας για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη χοληστερόλη (HDL). Αυτή είναι η «καλή» χοληστερόλη. Συλλαμβάνει όλη την επιπλέον LDL στην κυκλοφορία του αίματός σας, τη μεταφέρει πίσω στο συκώτι, το οποίο στη συνέχεια την αφαιρεί από το σώμα σας. Η HDL μειώνει επίσης τις πιθανότητές σας για καρδιακή νόσο.

Όταν τρώτε πολύ ζάχαρη, το συκώτι σας παράγει περισσότερη LDL ενώ μειώνει την ποσότητα της HDL στο σώμα σας.

Οι επιπλέον θερμίδες από μια δίαιτα με ζάχαρη οδηγούν επίσης στην αύξηση των τριγλυκεριδίων, ένα είδος λίπους στο αίμα που παίζει ρόλο στην υγεία της χοληστερόλης σας. Δημιουργείται όταν τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα σας για να κάψει για ενέργεια.

Τα τριγλυκερίδια αποθηκεύονται στα λιποκύτταρά σας και απελευθερώνονται μεταξύ των γευμάτων όταν το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια.

Η ζάχαρη μπλοκάρει επίσης ένα ένζυμο που χρειάζεται το σώμα σας για να διασπάσει τα τριγλυκερίδια και να απαλλαγεί από αυτά.

Και όταν έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μαζί με υψηλή LDL και χαμηλή HDL, ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες και να αυξήσει τις πιθανότητές σας για καρδιακή νόσο, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικού.

 

 

Πίσω →