Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔίαιτα για την μείωση της ΧοληστερόληςΠοιοι ξηροί καρποί βοηθάνε στη μείωση της χοληστερόλης;

Η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι πολύ καλή για την γενική υγεία. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί στην αγορά, ίσως να αναρωτιέστε ποια ξηροί καρποί είναι υγιεινοί και το καλύτερο να σνακ για να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Αν τρώτε ξηρούς καρπούς τακτικά, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε μια καρδιακή προσβολή ή κάποια καρδιακή νόσο. Με το να τρώτε ξηρούς καρπούς αρκετές φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ή καρδιαγγειακής νόσου κατά 30 έως 50 %, σύμφωνα με έρευνες.

Αφού οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά πως μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης;

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια, περιέχουν υψηλές ποσότητες ακόρεστων λιπαρών - ή αλλιώς «καλά» λίπη, που αυξάνουν το ποσοστό λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) και μειώνουν το ποσοστό λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) - ή «κακή» χοληστερόλη.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα καλά λίπη που βρίσκονται στα καρύδια, τα λιπαρά ψάρια και άλλα τρόφιμα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη ρύθμιση ενός ακανόνιστου καρδιακού παλμού και προλαμβάνουν το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Οι αρρυθμίες της καρδιάς είναι η κύρια αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα καρύδια και βοηθά το σώμα σας να κάνει το νιτρικό οξείδιο, το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία.

Άλλα υγιεινά θρεπτικά συστατικά στους ξηρούς καρπούς είναι:

  • Το φολικό οξύ, μια βιταμίνη που μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης και είναι απαραίτητη για το σχηματισμό νέων κυττάρων
  • Το κάλιο είναι ένα ορυκτό που μειώνει τις επιδράσεις του νατρίου στο σώμα μας, βοηθά με στην κατανομή των υδατανθράκων, και βοηθά στον έλεγχο της δραστηριότητας της καρδιάς μας
  • Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα μας από τη ζημία των ελεύθερων ριζών και διατηρεί τις μεταβολικές διαδικασίες

Τα κορεσμένα λίπη που αυξάνουν τη χοληστερόλη μας συνήθως προέρχονται από ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Οι καλύτεροι καρποί για τη μείωση της χοληστερόλης έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ακόρεστων λιπών και τα χαμηλότερα κορεσμένων και είναι :

  • Τα καρύδια
  • Τα πεκάν
  • Τα φουντούκια
  • Τα φιστίκια Αιγίνης

Τέλος καλό είναι να τρώγονται ωμοί και όχι ψημένοι γιατί μια έρευνα έδειξε ότι οι ψημένοι και αλατισμένοι δεν είχαν τόση θετική αύξηση στην HDL χοληστερίνη από ότι οι ωμοί.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για την μείωση της χοληστερίνης και του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →