Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔίαιτα για την μείωση της Χοληστερόλης6 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-γλυκάνη για υγιή επίπεδα χοληστερόλης

Η β-γλυκάνη, είναι ένας τύπος διαιτητικών ινών που έχει συσχετιστεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Συνδέεται με:

  • Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων
  • Μειωμένη ολική και LDL χοληστερόλη
  • Πρόληψη της ανάπτυξης και εξάπλωσης καρκινικών κυττάρων
  • Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα
  • Ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος

Λίστα τροφίμων με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βήτα-γλυκάνη:

1. Βρώμη

Η βρώμη είναι από τις πιο πλούσιες πηγές βήτα-γλυκάνης, με μια μερίδα 100 γραμμαρίων που παρέχει 3 έως 8 γραμμάρια. Η βρώμη είναι ίσως η πιο μελετημένη πηγή τροφής βήτα-γλυκάνης και σχετίζεται με μια σειρά από οφέλη, όπως μειωμένα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης, κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

2. Κριθάρι

Το κριθάρι και η βρώμη ανταγωνίζονται για την πρώτη θέση για την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βήτα-γλυκάνη. Το κριθάρι περιέχει 2 γραμμάρια έως 20 γραμμάρια βήτα-γλυκάνης ανά 100 γραμμάρια.

3. Διατροφική Μαγιά

Εάν ακολουθείτε μια φυτική διατροφή, γνωρίζετε τη διατροφική μαγιά. Είναι πλούσιο σε βήτα-γλυκάνη και, πιο ενδιαφέρον, ο συγκεκριμένος τύπος βήτα-γλυκάνης που βρίσκεται στη μαγιά έχει ανοσοϋποστήριξη.

Η θρεπτική μαγιά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών Β, όπως οι βιταμίνες Β6 και Β12, το φυλλικό οξύ, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, τα άτομα που ακολουθούν μια vegan ή φυτική διατροφή μπορεί να έχουν πρόβλημα να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βιταμίνη Β12 χωρίς συμπλήρωμα εκεί μπορεί να βοηθήσει η διατροφική μαγιά.

Δοκιμάστε να προσθέσετε διατροφική μαγιά σε αυτές τις φυτικές συνταγές για μια τυρώδη γεύση.

4. Φύκια

Είναι αρκετά θρεπτικά και πλούσια σε βήτα-γλυκάνη. Η βήτα-γλυκάνη που εξάγεται από τα καστανά φύκια έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντικαρκινικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες.

Τα φύκια είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές ιωδίου. Περίπου 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) περιέχει 155 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ιωδίου.

5. Ψωμί σίκαλης

Η βρώμη και το κριθάρι έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βήτα-γλυκάνη, αλλά άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως  όπως η σίκαλη καιτο σιτάρι  είναι επίσης πλούσια σε αυτή την πρεβιοτική ίνα.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων  σίκαλης περιέχει 1,3 γραμμάρια έως 2,7 γραμμάρια β-γλυκάνης.

6. Ψωμί ολικής αλέσεως

Το σιτάρι σίγουρα δεν έχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-γλυκάνη όσο ορισμένα άλλα δημητριακά, αλλά εξακολουθεί να περιέχει ένα σημαντικό μερίδιο.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων σιταριού περιέχει 0,5 γραμμάρια έως 1 γραμμάριο βήτα-γλυκάνης.

 

Πίσω →