Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΟυρική Αρθρίτιδα (ουρικό οξύ)

Ουρικό οξύ

Τι είναι τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος;

Το ουρικό οξύ είναι ένα προϊόν καταβολισμού που υπάρχει στο αίμα. Δημιουργείται όταν ο οργανισμός μας καταβολίζει χημικές ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Το ουρικό οξύ διαλύεται κυρίως στο αίμα, περνά από τα νεφρά και αποβάλετε μέσω των ούρων. Φαγητά και ποτά υψηλά σε πουρίνες επίσης αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Μερικά από αυτά είναι:

1)Θαλασσινά ( σολομός, γαρίδες, αστακός και σαρδέλες)

2)Κόκκινο κρέας

3)Παραπροϊόντα του κρέατος, εντόσθια και όργανα

4) Αλκοόλ

Εάν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος ανιχνευθούν στον οργανισμό η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερουριχαιμία. Η υπερουριχαιμία δημιουργεί κρυστάλλους ουρικού οξέος. Αυτοί οι κρύσταλλοι μπορεί να εγκατασταθούν στις αρθρώσεις και να προκαλέσουν αρθρίτιδες. Μπορεί επίσης να εγκατασταθούν στα νεφρά και να προκαλέσουν πέτρες.

Εάν δεν αντιμετωπισθεί τα υψηλέ επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες βλάβες στα οστά, στις αρθρώσεις αλλά και διαφόρων ιστών, παθήσεις νεφρών και καρδιάς.

 

arthrítida kai diatrofí

Υγιεινή διατροφή και αρθρίτιδα

Το σώμα σας λειτουργεί καλύτερα όταν τρώτε ένα ευρύ φάσμα υγιεινών τροφών. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι αισθάνονται καλύτερα εάν τρώνε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή για να πάρουν όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα τους.

oidima kai diatrofi stin ouriki arthritida

Οίδημα και διατροφή στην ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν το ουρικό οξύ, ένα κανονικό προϊόν αποβλήτων, συσσωρεύεται στο αίμα σας και σχηματίζει κρύσταλλα σε μια άρθρωση, όπως το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.

 

Ourikó oxý ti eínai apagorevméno ti epitrépetai

Ουρικό οξύ τι απαγορεύεται τι επιτρέπεται

Το ουρικό οξύ σχηματίζεται λόγω της διάσπασης των πουρινών από το σώμα. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς που πάσχουν από μια κατάσταση υψηλού επιπέδου ουρικού οξέος θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση της πρόσληψης πλούσιων σε πουρίνες τροφίμων. Οι πουρίνες βρίσκονται σε ποικιλία τροφίμων, ποτών και μπορούν επίσης να παραχθούν από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, η απάντηση στην ερώτηση «Πώς να μειώσετε το ουρικό οξύ» είναι να αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που είναι πλούσια σε πουρίνες.

ouriki arthritida kai diatrofi

Ουρική αρθρίτιδα και διατροφή

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια οδυνηρή μορφή αρθρίτιδας που εμφανίζεται όταν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα προκαλούν σχηματισμό και συσσώρευση κρυστάλλων μέσα και γύρω από μια άρθρωση.

Το ουρικό οξύ παράγεται όταν το σώμα διαλύει μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνη, η οποία εμφανίζεται φυσικά στο σώμα μας, αλλά μπορούμε να την βρούμε και σε ορισμένα τρόφιμα.

Μια δίαιτα ειδική για ουρική αρθρίτιδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, καθώς μπορεί και να μειώσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων προσβολών ουρικής αρθρίτιδας και να επιβραδύνει την πρόοδο των αρθρώσεων.