Τρώγοντας τα σωστά τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος, που ονομάζεται υπερουριχαιμία. Το σώμα σας παράγει το προϊόν αποβλήτων του ουρικού οξέος κατά την κατανομή των πουρινών, η οποία βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Μπορείτε συνήθως να εξαλείψετε το ουρικό οξύ μέσω των ούρων σας. Παρά το γεγονός ότι ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος δεν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά, ουρική αρθρίτιδα ή νεφρική ανΤεπάρκεια. Πάντοτε να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν κάνετε διατροφικές αλλαγές ή πριν αντιμετωπίσετε ένα ζήτημα υγείας.

Κάποια τρόφιμα λοιπόν που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ουρικού οξέος είναι:

  1. Τα κεράσια!

Καταναλώστε κεράσια ή πιείτε το χυμό τους για να μειώσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος σας. Μπορείτε ακόμη να καταναλώσετε κονσερβοποιημένα κεράσια για να κερδίσει αυτό το αποτέλεσμα. Αν δεν θέλετε να φάτε μεγάλες ποσότητες κερασιών - μισό κιλό την ημέρα είναι η συνιστώμενη ποσότητα - δοκιμάστε 1000 mg από εκχύλισμα κερασιού.

  1. Τα λαχανικά!

Τρώτε τα λαχανικά σας για να μειώσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Τα λαχανικά βοηθάνε μειώνοντας την οξύτητα του σώματός σας και δεν συμβάλλουν στην συσσώρευση ουρικού. Εξαιρέσεις είναι το σπανάκι, τα σπαράγγια, ο αρακάς και το κουνουπίδι. Εδώ και καιρό περιλαμβάνονται οι σπόροι από σέλινο και το σέλινο για τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Εάν ανησυχείτε για την ουρική αρθρίτιδα, η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών σας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Η παχυσαρκία μπορεί επιβαρύνει την ουρική αρθρίτιδα. Εν τω μεταξύ, καλό θα είναι να μειώσετε τη πρόσληψη ζάχαρης και λίπους, επειδή αυξάνετε έτσι η παραγωγή ουρικού οξέος, ενώ το λίπος μειώνει την ικανότητά σας να το αποβάλλετε.

  1. Τα έλαια!

Παρόλο που μπορεί να υπάρχει σαν συμβουλή να αποφεύγεται η κατανάλωση ολόκληρων καρπών και σπόρων με στόχο την χαμηλή διατροφή σε πουρίνες, η κατανάλωση ελαίων κατασκευασμένων από αυτά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος σας. Προτείνετε η συμπλήρωση με 1 κουταλιά της σούπας λινέλαιο καθημερινά αν έχετε ουρική αρθρίτιδα.

  1. Το νερό!

Με το να πίνετε τουλάχιστον 10 έως 12 ποτήρια νερό την ημέρα, μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα ουρικού οξέος σας. Η κατανάλωση περισσότερων υγρών βοηθά το σώμα σας να απαλλαγεί από την περίσσεια ουρικού οξέος.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την ουρική αρθρίτιδα,  με σκοπό τη μείωση του ουρικού οξέος, που θα είναι εύκολο να τηρήσετε.

Πίσω →