Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια οδυνηρή μορφή αρθρίτιδας που εμφανίζεται όταν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα προκαλούν σχηματισμό και συσσώρευση κρυστάλλων μέσα και γύρω από μια άρθρωση.

Το ουρικό οξύ παράγεται όταν το σώμα διαλύει μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνη, η οποία εμφανίζεται φυσικά στο σώμα μας, αλλά μπορούμε να την βρούμε και σε ορισμένα τρόφιμα.

Μια δίαιτα ειδική για ουρική αρθρίτιδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, καθώς μπορεί και να μειώσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων προσβολών ουρικής αρθρίτιδας και να επιβραδύνει την πρόοδο των αρθρώσεων.

Βέβαια πέρα από μία ειδική διατροφή, τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα χρειάζονται και ειδική φαρμακευτική αγωγή για να μειώσουν τον πόνο και τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Στόχοι της διατροφής για ουρική αρθρίτιδα:

 • Μείωση του σωματικού βάρους με υγιεινές διατροφικές συνήθειες
 • Αποφυγή μερικών, αλλά όχι όλων, των τροφίμων που περιέχουν πουρίνες
 • Προσθήκη τροφίμων που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος.

Οι γενικές αρχές μιας δίαιτας ουρικής αρθρίτιδας ακολουθούν τις συνήθεις συστάσεις για υγιεινή διατροφή:

 • Μείωση βάρους: Η έρευνα υποδηλώνει ότι η μείωση του αριθμού των θερμίδων και η απώλεια βάρους, ακόμα και χωρίς περιορισμό σε πουρίνη, μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος και μειώνουν τον αριθμό των προσβολών ουρικής αρθρίτιδας. Η απώλεια βάρους μειώνει επίσης τη συνολική πίεση στις αρθρώσεις.
 • Σύνθετοι υδατάνθρακες: Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία παρέχουν πολύπλοκους υδατάνθρακες.
 • Νερό: Μείνετε καλά ενυδατωμένοι με πόσιμο νερό.
 • Λίπη: Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη από κόκκινο κρέας, λιπαρά πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
 • Πρωτεΐνες: Επικεντρωθείτε στο άπαχο κρέας και τα πουλερικά, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και τις φακές ως πηγές πρωτεϊνών.

Οι συστάσεις για συγκεκριμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα περιλαμβάνουν:

 1. Κόκκινο κρέας:

Περιορίστε τα μεγέθη σερβίρισμα βοδινού, αρνιού και χοιρινού κρέατος.

 1. Θαλασσινά.

Ορισμένα είδη θαλασσινών, όπως τα οστρακοειδή, η σαρδέλα και ο τόνος, έχουν υψηλότερη ποσότητα σε πουρίνες από ό, τι άλλα. Όμως, μια μέτρια ποσότητα σε ψάρια, μπορούν να αποτελούν μέρος μιας δίαιτας ουρικής αρθρίτιδας.

 1. Λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες:

Μελέτες έχουν δείξει ότι λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως τα σπαράγγια και το σπανάκι, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας ή επαναλαμβανόμενων επιθέσεων ουρικής αρθρίτιδας

 1. Αλκοόλ:

Η μπύρα και τα αποσταγμένα ποτά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και επαναλαμβανόμενων εμφανίσεων. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

 1. Βιταμίνη C:

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.

 1. Καφές:

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο, μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, όμως συζητήστε με το γιατρό σας για το πόσο ο καφές είναι σωστός για εσάς.

 1. Κεράσια:

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Αποτελέσματα μιας ειδικής διατροφής για ουρική αρθρίτιδα:

Μετά από μια δίαιτα για ουρική αρθρίτιδα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της παραγωγής ουρικού οξέος και την αύξηση της εξάλειψής του. Όμως, δεν είναι πιθανό να μειώσει τη συγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα σας αρκετά για να θεραπεύσει την ουρική αρθρίτιδα σας χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί όμως να μειώσει τον αριθμό των επιθέσεων και να περιορίσει τη σοβαρότητά τους.

Πίσω →