Τι είναι τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος;

Το ουρικό οξύ είναι ένα προϊόν καταβολισμού που υπάρχει στο αίμα. Δημιουργείται όταν ο οργανισμός μας καταβολίζει χημικές ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Το ουρικό οξύ διαλύεται κυρίως στο αίμα, περνά από τα νεφρά και αποβάλετε μέσω των ούρων. Φαγητά και ποτά υψηλά σε πουρίνες επίσης αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Μερικά από αυτά είναι:

1)Θαλασσινά ( σολομός, γαρίδες, αστακός και σαρδέλες)

2)Κόκκινο κρέας

3)Παραπροϊόντα του κρέατος, εντόσθια και όργανα

4) Αλκοόλ

Εάν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος ανιχνευθούν στον οργανισμό η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερουριχαιμία. Η υπερουριχαιμία δημιουργεί κρυστάλλους ουρικού οξέος. Αυτοί οι κρύσταλλοι μπορεί να εγκατασταθούν στις αρθρώσεις και να προκαλέσουν αρθρίτιδες. Μπορεί επίσης να εγκατασταθούν στα νεφρά και να προκαλέσουν πέτρες.

Εάν δεν αντιμετωπισθεί τα υψηλέ επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες βλάβες στα οστά, στις αρθρώσεις αλλά και διαφόρων ιστών, παθήσεις νεφρών και καρδιάς.

 

Πως αντιμετωπίζονται τα υψηλά επίπεδα του ουρικού οξέος;

Εάν ήδη υπάρχει πόνος στις αρθρώσεις φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν τα επίπεδα της φλεγμονής και του πόνου. Συνίσταται η αυξημένη πρόσληψη υγρών  και η αποφυγή αλκοολούχων ποτών ή ποτών με ζάχαρη.

Εάν έχουν σχηματιστεί πέτρες στα νεφρά συνίσταται η αυξημένη κατανάλωση υγρών για να αποβληθούν μέσω των ούρων.

Εάν οι πέτρες είναι μεγάλες και δεν μπορούν να αποβληθούν μέσω ούρων πιθανών να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Είναι τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος διαχειρίσημα και αναστρέψιμα;

Εκτός της φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να χορηγηθεί από τον γιατρό η απώλεια βάρους παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση ουρικού οξέος αλλά και η τήρηση συγκεκριμένων διαιτολογικών συστάσεων

 

Πίσω →