Πρόκειται για μια από τις παλιές γνωστές νόσους. Προκαλείται από υπερβολικό ουρικό οξύ, μια ουσία που σχηματίζει φυσιολογικά το σώμα από τις πρωτεΐνες που ονομάζονται πουρίνες. Στην περίπτωση της ουρικής αρθρίτιδας είτε παράγεται παρά πολύ ουρικό οξύ στο σώμα είτε αποβάλλεται πολύ λίγο με τα ούρα. Στο 90% των ατόμων με ουρική αρθρίτιδα το πρόβλημα είναι η μειωμένη αποβολή.

Στα άτομα με ουρική αρθρίτιδα το περίσσιο ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρευτή και να σχηματίσει αιχμηρούς κρυστάλλους, που συσσωρεύονται στην άρθρωση και στους περιβάλλοντες ιστούς προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και πρήξιμο.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην ουρική αρθρίτιδα είναι η κατανάλωση τροφών με πολλές πουρίνες – κρέατα, αντσούγιες, ρέγκες και σκουμπριά – η κατανάλωση αλκοόλ, το πάχος, η υψηλή χοληστερόλη ή ο διαβήτης και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Προσωπική φροντίδα

Αν έχετε ουρική αρθρίτιδα, περιορίστε ή αποφύγετε το αλκοόλ, διατηρήστε ένα υγιές βάρος και αποφύγετε τα φαγητά με πολλές πουρίνες, όπως οι σαρδέλες, οι αντσούγιες και το κρέας. Μην κάνετε «αυστηρές-μοντέρνες» δίαιτες. Οι δίαιτες που αποσκοπούν στη γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσουν οξεία κρίση ουρικής αρθρίτιδας.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την ουρική αρθρίτιδα,  με σκοπό τη μείωση του ουρικού οξέος, που θα είναι εύκολο να τηρήσετε.

Πίσω →