Τα άτομα που ζουν με διαβήτη πρέπει να προγραμματίζουν, να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν την κατανάλωση τροφής και ποτών για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Είναι επίσης απαραίτητο να διατηρούν ένα υγιές, σταθερό επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση μιας θρεπτικής δίαιτας και η άσκηση βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας φυσικά. Ωστόσο, για να αποφύγετε αρνητικές συνέπειες, η σωστή ενυδάτωση είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να είστε προληπτικοί.

 

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Το σώμα σας αποτελείται από εκατομμύρια διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, καθένα από τα οποία συμβάλλει στη διατήρηση της ομοιόστασης και της κυτταρικής λειτουργίας. Οι ηλεκτρολύτες είναι ένα από τα βασικά μέταλλα που βοηθούν το σώμα μας να απορροφά τα υγρά. Μπορούν να βοηθήσουν:

 • στη ρύθμιση της συστολής των μυών
 • στην εξισορρόπηση των επιπέδων pH του σώματός
 • στην ενυδάτωση όλη στη διάρκεια της μέρας

Οι ηλεκτρολύτες χάνονται όταν ασκούμαστε ή όταν πηγαίνουμε τουαλέτα, επομένως είναι σημαντικό να τους αναπληρώνουμε τακτικά. Μερικοί από τους βασικούς τύπους ηλεκτρολυτών είναι το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο, τα φωσφορικά άλατα, το μαγνήσιο και το διττανθρακικό.

 • Νάτριο

Το νάτριο είναι κυρίως υπεύθυνο για τη διατήρηση της κατακράτησης υγρών των κυττάρων σας σε ισορροπημένα επίπεδα. Είναι επίσης απαραίτητο για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αν και είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόσληψη αλατιού για την καλή καρδιαγγειακή υγεία, το νάτριο εξακολουθεί να είναι ο πιο άφθονος ηλεκτρολύτης στο ανθρώπινο σώμα. Σε περιπτώσεις όπου έχετε πολύ νάτριο στον οργανισμό σας, μπορεί να παρουσιάσετε αλλαγές συμπεριφοράς, απώλεια μυϊκού ελέγχου και άλλα. Σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών επιπέδων νατρίου, έχουν παρατηρηθεί συχνά ευερεθιστότητα, εξασθενημένα αντανακλαστικά, σύγχυση, ναυτία και πολλά άλλα.

 • Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ο ηλεκτρολύτης που είναι υπεύθυνος για τις μετατροπές ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο. Εάν το μαγνήσιό σας δεν είναι ισορροπημένο και έχετε αφθονία στο σώμα σας, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Η περίσσεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες, μειωμένη ικανότητα αναπνοής, ακόμη και καρδιακή ανακοπή. Οι ανεπάρκειες μαγνησίου μπορεί επίσης να έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

 • Κάλιο

Το κάλιο έχει αντίστροφη σχέση με το νάτριο στο σώμα σας. Καθώς το νάτριο εισέρχεται σε ένα κύτταρο, το κάλιο το αφήνει για να δημιουργήσει μια λεπτή ισορροπία που λειτουργεί σε αρμονία μεταξύ τους. Οι ανισορροπίες στα επίπεδα καλίου μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρά καρδιακά προβλήματα, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε τυχόν συμπτώματα με το γιατρό σας, όπως μυϊκή αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, αρρυθμίες, ασυνήθιστη δίψα, αυξημένη ούρηση, ζάλη και άλλα.

Άλλοι απαραίτητοι ηλεκτρολύτες όπως το ασβέστιο, τα φωσφορικά άλατα και τα διττανθρακικά έχουν παρόμοιους ρόλους στο σώμα σας. Αυτοί οι ηλεκτρολύτες ελέγχουν τους μύες, βοηθούν στη μετάδοση σημάτων από τα νεύρα σας, διαχειρίζονται το καρδιαγγειακό σας σύστημα, βοηθούν τα κύτταρα να διατηρήσουν την ομοιόσταση, εξισορροπούν τα επίπεδα pH στο σώμα σας, μεταφέρουν χημικές ουσίες και μεταβολίζουν θρεπτικά συστατικά. Είναι τα ιόντα που βοηθούν το σώμα σας να λειτουργεί καλύτερα και μπορούν να αντισταθμιστούν σοβαρά εάν υποφέρετε από μια υποκείμενη πάθηση ή αντιμετωπίζετε ακραίες περιόδους αφυδάτωσης.

Τι προκαλεί τις ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών;

Η αφυδάτωση και οι χαμηλοί ηλεκτρολύτες τείνουν έχουν πολύ στενή σχέση, γι' αυτό θα πρέπει να φροντίζετε να λαμβάνετε αρκετά υγρά κάθε μέρα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες διαταραχής της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών που πρέπει να γνωρίζετε. Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσετε μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών περιλαμβάνουν:

 • Διουρητικά
 • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
 • Φάρμακα χημειοθεραπείας
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Καθαρκτικά
 • Αντιόξινα
 • Αντιισταμινικά
 • Αλκοολισμός
 • Καρκίνος
 • Καρδιακή ασθένεια
 • Νεφρική Νόσος
 • Διαταραχές του ήπατος
 • Διατροφικές διαταραχές
 • Διαβήτης τύπου 1

Τα επίπεδα ηλεκτρολυτών μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά εάν είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, πιθανότατα θα εμφανίσετε σχετικά συμπτώματα. Μερικά από τα σημάδια ότι αντιμετωπίζετε σοβαρή ηλεκτρολυτική ανισορροπία περιλαμβάνουν μυϊκές κράμπες, πονοκέφαλο, ναυτία, κόπωση, αδυναμία, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, αλλαγή στην αρτηριακή πίεση, γρήγορο καρδιακό παλμό ή επιληπτικές κρίσεις.

Η σύνδεση μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και των ανισορροπιών ηλεκτρολυτών:

Μία από τις πιο κοινές παρενέργειες του διαβήτη είναι η φαινομενικά ατελείωτη αφυδάτωση, η άσβεστη δίψα και η ξηροστομία. Αυτό συμβαίνει λόγω του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα . Εξετάστε τη σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και ανισορροπίας ηλεκτρολυτών παρακάτω.

 • Διαβήτης και αφυδάτωση

Όπως λένε, μόλις αισθανθείτε δίψα, έχετε ήδη αφυδατωθεί, γι' αυτό είναι καλύτερο να πίνετε συνεχώς νερό σε μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ η αφυδάτωση μπορεί να μην προκαλεί μεγάλα προβλήματα σε υγιή άτομα, όσοι ζουν με διαβήτη διατρέχουν κίνδυνο για μεγάλες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα περαιτέρω επιπλοκών. Η αφυδάτωη οδηγεί σε υψηλότερες συγκεντρώσεις γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Τι είναι η δίψα στο διαβήτη;

Ο όρος δίψα για διαβήτη χρησιμοποιείται για να εξηγήσει τις στιγμές που το σώμα σας χάνει πάρα πολύ νερό για την ποσότητα σακχάρου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κυκλοφορία του αίματός σας. Λόγω του συνεχούς στρες που ασκείται στα νεφρά, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να συνεχίσουν να αισθάνονται δίψα ακόμα κι αν προσπαθούν να παραμείνουν ενυδατωμένα όλη την ημέρα. Η δίψα στον διαβήτη θα συνεχιστεί όσο έχετε υψηλό σάκχαρο στο αίμα, γι' αυτό η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας είναι απαραίτητη για τη μείωση των επιπτώσεων της αφυδάτωσης στο σώμα σας.

Διαβητική κετοξέωση

Η διαβητική κετοξέωση είναι μια σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένες περιόδους υψηλού σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα όταν τα άτομα είναι αφυδατωμένα, λόγω της ανισορροπίας του σακχάρου και του νερού στην κυκλοφορία του αίματος.

Η διαβητική κετοξέωση είναι πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Εμφανίζεται όταν το σώμα σας αρχίζει να καίει λίπος για καύσιμο, λόγω της αδυναμίας να απορροφήσει τη ζάχαρη για χρήση ενέργειας. Ενώ η κέτωση χρησιμοποιείται από τα άτομα σήμερα για σκοπούς δίαιτας, το όξινο υποπροϊόν που παράγει οι κετόνες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για όσους ζουν με διαβήτη.

Η εισροή οξέος στην κυκλοφορία του αίματος που προκαλείται από τη συσσώρευση κετόνης είναι αυτή που οδηγεί στη διαβητική κετοξέωση. Η διαβητική κετοξέωση οδηγεί περαιτέρω σε υπερβολική απώλεια υγρών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοκ. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πονοκεφάλους, μυϊκή δυσκαμψία, έμετο και ακόμη και διαβητικό κώμα.

 • Διατήρηση ενυδάτωσης στο διαβήτη

Ενώ η ενυδάτωση είναι σημαντική για όλους, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα για να αποφύγετε την αφυδάτωση εάν ζείτε με διαβήτη. Δεδομένου ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική κετοξέωση, προσπαθήστε να είστε προληπτικοί σχετικά με την κατανάλωση υγρών και ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι είναι να πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα. Οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 1,5 λίτρα νερού ενώ οι άνδρες πρέπει να προσπαθούν να πίνουν τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο νερό εάν ασκείστε εντατικά ή σε ένα ζεστό περιβάλλον που σας προκαλεί ιδρώτα.

Για να διατηρήσετε την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και να λειτουργούν αποτελεσματικά, προσθέστε φυσικές βελτιώσεις στο νερό σας. Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι να προσθέσετε λίγο φρέσκο λεμόνι ή λάιμ.

 

Πίσω →