Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Δυνατό ΕγκέφαλοΟι επιδράσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στη υγεία

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ προκαλεί αρκετές αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει το συκώτι, το πάγκρεας και το καρδιαγγειακό σας σύστημα και να προκαλέσει πολλές άλλες ασθένειες.

 Μέθη

Η ποσότητα τροφής που έχετε καταναλώσει και το διάστημα των ωρών που έχουν περάσει από τότε δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο που αντιδράτε στο αλκοόλ. Η ηλικία σας, το φύλο, η διάπλαση του σώματος και το λίπος παίζουν επίσης σημαντικούς ρόλους. Η κατανάλωση ίδιων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση σε μια γυναίκα απ’ όση σ’έναν άντρα. Οι γυναίκες γενικά είναι περισσότερο μικρόσωμες και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά σωματικού λίπους απ’ όσα οι άνδρες. Η ικανότητα τους επίσης να μεταβολίζουν το αλκοόλ είναι λιγότερο αποδοτική. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες είναι επίσης περισσότερο επιρρεπείς στις επιδράσεις του αλκοόλ απ’ όσο τα νεότερα άτομα. Οι μεθυστικές επιδράσεις του αλκοόλ σχετίζονται με την πυκνότητα του, η οποία με τη σειρά αντικατοπτρίζει τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα και στον εγκέφαλο. Στις περισσότερες πολιτείες τα νόμιμα ποσοστά αλκοόλ ορίζονται ως πυκνότητα αλκοόλ στο αίμα έως 0,08 ή 0,10%. Ακόμη όμως και σε πυκνότητες χαμηλότερες από το νόμιμο όριο πολλά άτομα χάνουν το συντονισμό τους και το χρόνο αντίδρασης.

Πίσω →