Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Δυνατό ΕγκέφαλοΟι 7 καλύτερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για την μνήμη και την συγκέντρωση!

Όλες οι θρεπτικές ουσίες που τρώμε μπορούν να μας προσφέρουν κάποια βοήθεια στη μνήμη και την ενέργεια. Συνεργάζονται όλες μαζί για μια καλή υγεία. Ένα πράγμα που θα παρατηρήσετε σχετικά με αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ότι όλα έχουν πολλαπλούς σκοπούς. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα λειτουργεί ομαδικά. Οι βιταμίνες αυτές μπορούν να  βοηθήσουν στην ενίσχυση της μνήμης και την συγκέντρωση αλλά έχουν και άλλους σκοπούς. Όλες μαζί χτίζουν το σύστημά και υποστηρίζουν τη βέλτιστη απόδοση.

Αυτές είναι οι 7 καλύτερες για τη μνήμη και την συγκέντρωση.

  1. Η βιταμίνη Ε για την μνήμη!

Η βιταμίνη E ήταν η πρώτη που μπόρεσε να θεραπεύσει τις καρδιακές παθήσεις και όλα τα άλλα καρδιακά προβλήματα. Είναι ένα αντιοξειδωτικό που έχει μελετηθεί  για τη θεραπεία του Alzheimer και την απώλεια μνήμης. Επίσης προστατεύει τις νευρικές επενδύσεις που περιβάλλουν τα νεύρα. Η βιταμίνη Ε επιτρέπει στα νεύρα να επιβιώσουν από το οξειδωτικό στρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να διατηρήσετε τις πληροφορίες που παίρνει ο εγκέφαλος για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Η συνιστώμενη δοσολογία ποικίλει ανάλογα με την υγεία του ατόμου. Οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να παίρνουν περίπου 200IU ημερησίως. Η υπερδοσολογία δεν ενδείκνυται.

  1. Η βιταμίνη Β12 για την ενέργεια!

Στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε πολύ Β12, λιγότερο από 3 μικρογραμμάρια (ή το 1/10 του βάρους ενός κόκκου άλατος). Συνήθως όμως παίρνουμε περισσότερη από ό, τι απαιτείται από την κατανάλωση κρέατος. Επομένως δεν χρειάζεται να παίρνουμε Β12 σε συμπλήρωμα αν καταναλώνουμε κρέας.

Η Β12 είναι υπεύθυνη για την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων, που ρυθμίζουν τις νευρικές μεταδόσεις και τη σύνθεση του DNA. Επίσης χρησιμοποιείται για πολλές λειτουργίες του αίματος και αποτελεί μέρος του ενεργειακού κύκλου του μεταβολισμού. Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και επιπλέον “ξεπλένεται” στα νεφρά. Στην πραγματικότητα, τα συμπληρώματα μπορεί να βλάψουν τα νεφρά σας λόγω υπερδοσολογίας.

Αν θέλετε επαρκή επίπεδα Β12, επιλέξτε το κρέας στη διατροφή σας. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να πάρετε την ημερήσια πρόσληψη που χρειάζεται το σώμα σας.

  1. Τα ω-3 λιπαρά οξέα για τον εγκέφαλο!

Τα ω-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν το μέγεθος του εγκεφάλου και προστατεύουν την καρδιά. Λιγότερο γνωστές λειτουργίες τους είναι η αύξηση της μνήμης, η αύξηση της ταχύτητας των νευρικών μεταφορών και η πιο αποτελεσματική παραγωγή ενέργειας. Τα ω-3 συσσωρεύονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ετών. Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα των ω-3 καθορίζουν την ταχύτητα και την πρόοδο της νευρικής υποβάθμισης και της απώλειας μνήμης. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα προβλήματα μνήμης μπορούν και αντιστρέφονται με τη θεραπεία με με ω-3. 

  1. Το φολικό οξύ για επαγρύπνηση!

Το φολικό οξύ λειτουργεί διατηρώντας το οξυγόνο στο αίμα και παράγει υγιή κύτταρα. Όταν έχετε μια μικρή ανεπάρκεια, η κούραση είναι το πρώτο σημάδι.

Η απογοήτευση και η ψυχραιμία έρχονται πολύ πίσω. Η δοσολογία με συμπληρώματα δεν είναι απαραίτητη αν υπάρχει μια καλή διατροφή. Ωστόσο, σε περίπτωση ανεπάρκειας, η συμπλήρωση είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να φέρετε τα επίπεδα του στο φυσιολογικό. Το φολικό οξύ είναι μία από τις βιταμίνες που είναι υπεύθυνες για την ανάκληση μνήμης. Προκειμένου να ανακτήσουμε σωστά και αποτελεσματικά τις αποθηκευμένες πληροφορίες, χρειαζόμαστε αυτή τη βιταμίνη. 400 μικρογραμμάρια ημερησίως είναι συνήθως επαρκή για να διατηρήσουν τα φυσιολογικά επίπεδα φολικού οξέος στον οργανισμό μας.

  1. Η βιταμίνη Β6 για καλή διάθεση!

Εάν το φυλλικό οξύ είναι καλό, η βιταμίνη B6 είναι ο θεός! Αυτή αυξάνει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Είναι αυτή που μπορεί να αποτρέψει την κατάθλιψη. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, η κατάθλιψη μπορεί να προκύψει πολύ εύκολα. Η βιταμίνη Β6 μειώνει επίσης τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ένα από τα αμινοξέα που χρησιμοποιούνται για τη φυσική καταστροφή των κατεστραμμένων ιστών. Τα υπερβολικά επίπεδα αυτού του αμινοξέος είναι υπεύθυνα για καρδιοπάθειες, απώλεια μνήμης και κόπωση.

Χρειαζόμαστε περίπου 1.6-2mg B6 ανά ημέρα.

  1. Το μαγνήσιο για την ανακούφιση από την κεφαλαλγία!

Το μαγνήσιο χρησιμοποιείται σε πάνω από 300 διαδικασίες στο ανθρώπινο σώμα. Είναι ένας από τους βασικούς ρυθμιστές του μεταβολισμού και ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και του αίματος. Σχεδόν το 99,9% των διαγνωσμένων ασθενών με κατάθλιψη διαγιγνώσκεται με ανεπάρκεια. Το μαγνήσιο είναι πιο σημαντικό στη ρύθμιση της μυϊκής ενέργειας. Καλό θα είναι να λαμβάνετε το μαγνήσιο μέσω της διατροφής αλλά αν δεν είναι αυτό αρκετό μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα.

  1. Η βιταμίνη C για τη συγκέντρωση!

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με διάσπαση προσοχής να εστιάσουν καλύτερα και να συγκεντρωθούν περισσότερο. Αλλά, δεν έχει άμεση δράση. Η βιταμίνη C αποτελεί μέρος της διαδικασίας της παραγωγής της νορεπινεφρίνης του νευροδιαβιβαστή. Η νορεπινεφρίνη ελέγχει τις ενέργειες προσοχής και αντίδρασης. Προστατεύει επίσης από οξειδωτικές καταπονήσεις, όπως το αλκοόλ, τα φάρμακα και το άγχος. Αν δεν παίρνετε επαρκή ποσότητα με τη διατροφή σας μπορείτε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.

Πίσω →