Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις του Οισοφάγου και του Στομάχου

Σχέδιο διατροφής για έλκος στομάχου

Τα περισσότερα έλκη στομάχου είναι αποτέλεσμα του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (H. pylori) και ορισμένα συνδέονται με τη μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη.

Ορισμένες τροφές επιδεινώνουν ή ανακουφίζουν τα συμπτώματά σας και ορισμένες τροφές μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην επούλωση των ελκών.

 

Τι είναι η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠ είναι μια πεπτική διαταραχή που επηρεάζει τον μυϊκό δακτύλιο μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου. Παλινδρόμηση σημαίνει επιστροφή, οπότε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει στον οισοφάγο. Κυριότερα συμπτώματα είναι η καούρα και η δυσπεψία. Πέρα από την φαρμακευτική αγωγή ή την χειρουργική επέμβαση, πολύ μεγάλο ρόλο στην ανακούφιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης έχουν και η διατροφή αλλά και ο τρόπος ζωής.

Diatrofi se elikovaktiridio tou pylorou

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και σωστή διατροφή

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα βακτήριο που προκαλεί περισσότερα από τα μισά πεπτικά έλκη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν καψίμο ή πόνο στο στομάχι σας ανάμεσα σε γεύματα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, απώλεια όρεξης, φούσκωμα, πρήξιμο, ναυτία και έμετο. 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Η παλινδρόμηση, εμφανίζεται όταν υπάρχει πίσω ροή οξέος από το στομάχι στον οισοφάγο. Αυτό συμβαίνει συνήθως, αλλά μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές ή ενοχλητικά συμπτώματα, όπως καούρα.

Ένας λόγος για τον οποίο αυτό συμβαίνει είναι ότι ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES) εξασθενεί ή καταστρέφεται. Κανονικά το LES, κλείνει για να εμποδίσει την τροφή από το στομάχι, να κινείται προς τα επάνω στον οισοφάγο.