Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΓαστρίτιδα10 τρόφιμα που βοηθάνε στη γαστρίτιδα!

Η γαστρίτιδα είναι μια κοινή διαταραχή του πεπτικού συστήματος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Είναι μια φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος του στομάχου ή του οισοφάγου (οισοφαγίτιδα), η οποία οδηγεί σε επώδυνες και ευερέθιστες αλλοιώσεις. Η γαστρίτιδα είναι μια πεπτική διαταραχή που προκαλείται λόγω της εξάντλησης του βλεννογόνου, του προστατευτικού στρώματος μέσα στο στομάχι το οποίο απορροφά και προστατεύει το στομάχι από την επίθεση του πεπτικού οξέος. Χαρακτηρίζεται από πόνο στην κοιλιά, την καρδιά, κακή πέψη και συχνό ρέψιμο. Η γαστρίτιδα μπορεί να είναι οξεία (αιφνίδια) ή χρόνια (μακράς διαρκείας με αργή επιδείνωση). Μπορεί να διαγνωστεί μέσω υπερήχων και γαστροσκόπησης (γαστρεντερική ενδοσκόπηση). Η ενδοσκόπηση γίνεται περνώντας μια οπτική κάμερα μέσα από το στόμα μέσα στο πεπτικό σύστημα για την άμεση οπτική εξέταση των εσωτερικών γραμμώσεων ολόκληρου του πεπτικού σωλήνα (οισοφάγου, του στομάχου, του δωδεκαδάκτυλου) για κάθε πιθανή φλεγμονή.

Βιοψία χρησιμοποιείται επιπροσθέτως για να προσδιοριστεί η αιτία της γαστρίτιδας. Για την αντιμετώπιση της γαστρίτιδας υπάρχουν κάποιες

αποτελεσματικές και ασφαλείς φυσικές θεραπείες. Παρακάτω παρουσιάζονται 10 φυσικές θεραπείες.

  1. Το τζίντζερ!

Ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ μπορεί να μασηθεί λίγο χρονικό διάστημα πριν από τα γεύματα. Αυτό ενισχύει την πέψη και επίσης αντιμετωπίζει τη λοίμωξη της γαστρίτιδας. Αν παίρνετε περίπου 120 γραμμάρια ρίζας τζίντζερ τέσσερις φορές την ημέρα για περίπου οκτώ εβδομάδες είναι χρήσιμο για την εξάλειψη των βακτηρίων και τη μείωση της επανεμφάνισης της γαστρίτιδας.

  1. Το νερό καρύδας!

Το νερό καρύδας έχει πολλά μέταλλα και ενώσεις οι οποίες είναι καταπραϋντικές για το πεπτικό σύστημα. Είναι πολύ ευεργετικό στην αφαίρεση τοξικών ριζών από το σώμα. Βοηθά επίσης να διατηρηθεί η κανονική θερμοκρασία του σώματος το οποίο βοηθά στην ομαλοποίηση των πεπτικών λειτουργιών του σώματος. Το νερό καρύδας μπορεί να δοθεί στον ασθενή όσο το δυνατόν συχνότερα την ημέρα, για την ανακούφιση από τη γαστρίτιδα.

  1. Ο μάραθος!

Ο μάραθος βοηθά στη χαλάρωση των μυών του πεπτικού συστήματος. Αποβάλλει το αέριο και προωθεί την έκκριση της χολής, η οποία βοηθά στην πέψη των λιπών. Μασήστε μια χούφτα σπόρους μάραθου ή κάντε τσάι με αυτόν. Πιείτε το για την ανακούφιση από γαστρίτιδα.

  1. Το γιαούρτι!

Το γιαούρτι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στη θεραπεία της γαστρίτιδας που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Αποτελεί επίσης ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι και την εντερική επένδυση. Φάτε ένα μπολ με γιαούρτι καθημερινά για την αποτελεσματική θεραπεία της γαστρίτιδας.

  1. Η γλυκόριζα!

Η γλυκόριζα έχει φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας. Προσθέστε λίγη γλυκόριζα στο τσάι σας. Πιείτε το έως τρεις φορές την ημέρα για τη θεραπεία της γαστρίτιδας με φυσικό τρόπο.

  1. Το ρύζι!

Το ρύζι είναι χρήσιμο στη διαμόρφωση του γαστρικού υγρού. Οι άνθρωποι που πάσχουν από γαστρίτιδα μπορούν να καταναλώνουν δύο κύπελλα ρυζιού ημερησίως για τη θεραπεία της γαστρίτιδας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, να λάβετε μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού.

  1. Η πατάτα!

Πάρτε ωμή την πατάτα και εξαγάγετε το χυμό από αυτήν. Πιείτε μισό φλιτζάνι χυμό πατάτας τρεις φορές την ημέρα δεκαπέντε λεπτά πριν από τα γεύματα. Αυτή είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για τη γαστρίτιδα.

  1. Ο χυμός από λαχανικά!

Ανακατέψτε λίγο χυμό από σπανάκι με περίπου 100 ml χυμού καρότου και πιείτε αυτό για καλύτερα αποτελέσματα.

  1. Το νερό!

Πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον 7-8 ποτήρια την ημέρα. Με το νερό ξεφορτώνεται το σώμα τις ελεύθερες ρίζες και τις βλαβερές τοξίνες. Αυτό χαλαρώνει το στομάχι και διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος δροσερή και κανονική.

  1. Ο χυμός λεμονιού!

Πίνετε χυμό φρούτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γαστρίτιδας. Πίνετε χυμό λεμονιού με μια πρέζα αλάτι για να θεραπεύσει φυσικά τη γαστρίτιδα.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε την κατάλληλη δίαιτα, για άτομα που έχουν γαστρίτιδα, με σκοπό να έχουν άμεση βελτίωση στην υγεία τους. Η διατροφή για γαστρίτιδα θα συνταχτεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →