Η τροφική δηλητηρίαση προέρχεται από την λήψη μολυσμένης τροφής. Τα σημεία και τα συμπτώματά της είναι διάρροια και ναυτία. Μπορούν επίσης να εκδηλωθούν έμετος και κοιλιακός πόνος.

Τι πιο συνηθισμένο αίτιο της τροφικής δηλητηρίασης είναι η τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Staphylococcus aureus. Όταν μολύνει αυτός ο οργανισμός ορισμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα κρέμες γλυκών και μαγιονέζα, που περιέχεται σε πατατοσαλάτα, κοτοσαλάτα, σαλάτα αυγού ή τονοσαλάτα, πολλαπλασιάζεται γρήγορα. Αυτό εξηγεί γιατί η τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο εμφανίζεται συχνά με την μορφή επιδημίας. Η λοίμωξη προκαλείται συνήθως από τα χέρια του ατόμου που χειρίζεται τι φαγητό.

Τι πρέπει να κάνετε;

Συνήθως οι ενοχλήσεις της τροφικής δηλητηρίασης περνάνε σε λίγες ώρες. Όταν τελειώσει ο έμετος ή η διάρροια, καταναλώστε καθαρά υγρά για τις πρώτες 12 ώρες. Στη συνέχεια περιορίστε την κατανάλωση φαγητού σε ήπιες τροφές για τις επόμενες 24 ώρες. Για τα πολύ μικρά παιδιά, τους μεγαλύτερους ενήλικες και τα άτομα που πάσχουν από άλλες ασθένειες συμβουλευτείτε το γιατρό.

Πρόληψη

Η καλύτερη τακτική είναι να αποφεύγετε το μολυσμένο φαγητό. Διατηρείτε όλα τα τρόφιμα και τα υπολείμματα στο ψυγείο. Δεν πρέπει ποτέ φαγητό να έρθει σε επαφή με υγρά από άψητο κρέας. Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πίσω →