Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΓαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση5 κορυφαία τρόφιμα για να εξουδετερώσουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Η καούρα είναι μια κατάσταση που πολλοί άνθρωποι θα βιώσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Περισσότερο από μια μικρή ερεθιστική ενέργεια, αυτή η δυσάρεστη αίσθηση καψίματος μπορεί μερικές φορές να φτάσει στο λαιμό σας αφήνοντας μια δυσάρεστη πικρή γεύση. Ο πόνος που προκαλείται από την καούρα μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως πολύ δυνατό. Η καούρα είναι ένα σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέος, που συμβαίνει όταν το στομαχικό οξύ ανεβαίνει πάνω στον οισοφάγο σας, τον σωλήνα που συνδέει τον λαιμό και το στομάχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παλινδρόμηση οξέος προχωρά στη νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή σε πιο σοβαρή μορφή αναρροής. Τα κοινά σημεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν συχνές καούρες, βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος και παλινδρόμηση ιδιαίτερα τη νύχτα.

Ενώ υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή αλλά και συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν όσους έχουν περιστασιακή παλινδρόμηση οξέος.

Μερικές από αυτές είναι η απώλεια του επιπλέον βάρους, η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων, η αποφυγή του αλκοόλ και της νικοτίνης. Ωστόσο, μία σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα συμπτώματα.

Εδώ είναι πέντε τρόφιμα για να δοκιμάσετε.

1. Μπανάνες Αυτό το φρούτο χαμηλής οξύτητας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με παλινδρόμηση οξέος, καταπολεμώντας τη δυσφορία. Λόγω του υψηλού περιεχομένου των ινών τους, οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση του πεπτικού σας συστήματος το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της δυσπεψίας. Μια διαλυτή ίνα που βρίσκεται στις μπανάνες είναι η πηκτίνη, η οποία βοηθά στη μετακίνηση του περιεχομένου του στομάχου μέσω του πεπτικού σας σωλήνα.

2. Πεπόνια Όπως και οι μπανάνες, τα πεπόνια είναι επίσης ένα αλκαλικό φρούτο. Είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο βρίσκεται σε πολλά φάρμακα για παλινδρόμηση οξέος. Επιπλέον, τα πεπόνια έχουν ρΗ 6,1, καθιστώντας τα μόνο ελαφρώς όξινα. Ιδιαίτερα καλό είναι το πεπόνι του μελιτώματος.

3. Πλιγούρι βρώμης Όπως και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το πλιγούρι βρώμης μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος. Η ίνα όχι μόνο προάγει την εντερική υγεία, αλλά μειώνει επίσης τη δυσκοιλιότητα και σας κάνει να αισθάνεστε γεμάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν αισθάνεστε πλήρης, είναι λιγότερο πιθανή η υπερκατανάλωση και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να ανέβει το στομαχικό οξύ πάνω στον οισοφάγο σας. Απολαύστε τη βρώμης σας με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα ή γάλα αμυγδάλου, καθώς και τα δύο είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ιδιαίτερα αλκαλικά.

4. Γιαούρτι Όπως και οι μπανάνες, έτσι και το γιαούρτι έχει ένα καταπραϋντικό αποτέλεσμα που βοηθάει στην αποφυγή δυσφορίας στο στομάχι. Περιέχει επίσης προβιοτικά, έναν τύπο καλών βακτηρίων που βρίσκονται στην πεπτική οδό που δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Όντας μια καλή πηγή πρωτεϊνών το γιαούρτι βελτιώνει επίσης την ικανότητά για σωστή αφομοίωση των τροφίμων. Το γιαούρτι γίνεται ακόμα πιο δραστικό προσθέτοντας λίγο τζίντζερ, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως αντιφλεγμονώδες.

5. Πράσινα λαχανικά Τα σπαράγγια, το σπανάκι, τα λάχανα και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι εξαιρετικά αλκαλικά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλό για το στομάχι και το πεπτικό σύστημα. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, κάνει τα λαχανικά να βοηθούν επίσης στην μείωση του οξέος του στομάχου.

Φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα είδη των τροφίμων που πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής σας. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να συμβάλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ένα άτομο, αλλά να τα επιδεινώσουν σε ένα άλλο. Βεβαιωθείτε ότι συνεργάζεστε με τον διαιτολόγο σας για να βρείτε ένα εξατομικευμένο σχέδιο που είναι κατάλληλο για εσάς.

 

Πίσω →