Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΈλκος ΣτομάχουΤο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και σωστή διατροφή

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα βακτήριο που προκαλεί περισσότερα από τα μισά πεπτικά έλκη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν καψίμο ή πόνο στο στομάχι σας ανάμεσα σε γεύματα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, απώλεια όρεξης, φούσκωμα, πρήξιμο, ναυτία και έμετο. 

Η αποφυγή ορισμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων σας.

Σιτηρά χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες

Η κατανάλωση μιας πλούσιας σε ίνες διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης ενός έλκους.Ενώ οι σπόροι ολικής παρέχουν πολύτιμες ποσότητες ινών, οι ραφιναρισμένοι κόκκοι, όπως το άσπρο αλεύρι, δεν το κάνουν

Για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε πολλές ίνες, αντικαταστήστε τα προϊόντα ραφιναρισμένων σιτηρών στη διατροφή σας, όπως το ρύζι, τα κουλουράκια και τα ζυμαρικά, με ισοδύναμα ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, πλιγούρι και βρώμη.

Πικάντικα τρόφιμα

Ενώ τα τρόφιμα επηρεάζουν τα άτομα με πεπτικά έλκη διαφορετικά, τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Ιδιαίτερα πικάντικα τρόφιμα που πρέπει να περιοριστούν ή να αποφευχθούν είναι οι πιπεριές jalapeño και καγιέν, η πικάντικη σάλσα, οι ασιατικές σάλτσες και η πικάντικη μουστάρδα. Αντικαταστήστε τις καυτερές πιπεριές με φρούτα και λαχανικά όπως τα μήλα, το σέλινο, το σκόρδο και τα cranberries, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Καφές, και ανθρακούχα ποτά

Ο καφές, με ή χωρίς καφεΐνη, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή υδροχλωρικού οξεός του στομάχου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για συμπτώματα έλκους. Τα ανθρακούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά και το ανθρακούχο νερό, μπορούν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Επιλέξτε λιγότερο όξινα ποτά, όπως γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τσάι βοτάνων. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα του έλκους, που περιέχεται και στην σοκολάτα

Τουρσιά

Δεδομένου ότι τα τουρσιά απαιτούν τη διατήρηση των τροφίμων σε ξύδι, τα τρόφιμα αυτά είναι γενικά πολύ όξινα και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων όξινων τροφίμων μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω την γαστρική κοιλότητα. Αν είστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού περιορίστε την πρόσληψη τουρσιων και αυξήστε την πρόσληψη φρέσκων λαχανικών σας.

Πίσω →