Η γαστρίτιδα περιγράφει μια ομάδα παθήσεων με ένα κοινό: φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Η φλεγμονή της γαστρίτιδας είναι συχνά το αποτέλεσμα της μόλυνσης με το ίδιο βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη του στομάχου. Ο τραυματισμός, η τακτική χρήση ορισμένων αναλγητικών και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, επίσης, μπορεί να συμβάλει στην γαστρίτιδα. Η γαστρίτιδα μπορεί να συμβεί ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα), ή μπορεί να συμβεί αργά με το χρόνο (χρόνια γαστρίτιδα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως, η γαστρίτιδα δεν είναι σοβαρή και βελτιώνεται γρήγορα με τη θεραπεία.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Καύση ή πόνος (δυσπεψία) στην άνω κοιλιακή χώρα, που μπορεί να γίνετε είτε χειρότερα ή καλύτερα με το φαγητό
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Ένα αίσθημα πληρότητας στο επάνω στην κοιλιά μετά το φαγητό

Η γαστρίτιδα δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό!

Σχεδόν όλοι έχουν δυσπεψία και ερεθισμό του στομάχου. Οι περισσότερες περιπτώσεις της δυσπεψίας είναι βραχύβιες και δεν απαιτούν ιατρική φροντίδα. Δείτε το γιατρό σας εάν έχετε σημεία και συμπτώματα της γαστρίτιδας για μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν η δυσφορία στο στομάχι σας συμβεί μετά τη λήψη συνταγής, ιδιαίτερα ασπιρίνη ή άλλα αναλγητικά. Εάν έχετε εμετό με αίμα, έχετε αίμα στα κόπρανα ή έχετε κενώσεις που είναι μαύρες, δείτε το γιατρό σας αμέσως για να προσδιοριστεί η αιτία.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο γαστρίτιδας είναι:

  • Βακτηριακή μόλυνση. Αν και μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι μια από τις πιο κοινές παγκοσμίως λοιμώξεις στον άνθρωπο, μόνο ορισμένα μολυσμένα άτομα μπορούν να αναπτύξουν γαστρίτιδα ή μια παρόμοια διαταραχή στο στομάχι. Οι γιατροί πιστεύουν ότι η ευπάθεια στο βακτήριο θα μπορούσε να κληρονομηθεί ή θα μπορούσε να προκληθεί από τις επιλογές του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και το υψηλό επίπεδο στρες.
  • Η τακτική χρήση των αναλγητικών. Τα κοινά αναλγητικά - όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη - μπορούν να προκαλέσουν τόσο οξεία γαστρίτιδα όσο και χρόνια γαστρίτιδα. Χρησιμοποιώντας αυτά τα αναλγητικά τακτικά ή λαμβάνοντας πάρα πολλά από αυτά τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την βασική ουσία που βοηθά στη διατήρηση της προστατευτικής επένδυσης του στομαχιού σας. Προβλήματα στο στομάχι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτυχθούν εάν παίρνετε παυσίπονα μόνο περιστασιακά. Η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.ά.) δεν οδηγεί σε γαστρίτιδα.
  • Μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν γαστρίτιδα, διότι ο βλεννογόνος του στομάχου τείνει να λεπταίνει με την ηλικία και επειδή οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να έχουν λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή αυτοάνοσες διαταραχές από τους νεώτερους ανθρώπους.
  • Η υπερβολική χρήση αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου σας, γεγονός που καθιστά το στομάχι σας πιο πιθανό να θιγεί από πεπτικά υγρά. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι πιο πιθανό να προκαλέσει οξεία γαστρίτιδα.
  • Στρες. Το σοβαρή στρες οφείλεται σε μείζονα χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό, εγκαύματα ή σοβαρές λοιμώξεις που μπορεί να προκαλέσουν οξεία γαστρίτιδα.
  • Την επίθεση των κυττάρων σας στο στομάχι σας. Ονομάζεται αυτοάνοση γαστρίτιδα. Αυτό το είδος της γαστρίτιδας συμβαίνει όταν το σώμα σας επιτίθεται στα κύτταρα που απαρτίζουν το βλεννογόνο του στομάχου σας. Αυτό παράγει μια αντίδραση από το ανοσοποιητικό σας σύστημα που μπορεί να απομακρύνει το προστατευτικό φράγμα στο στομάχι σας. Η αυτοάνοση γαστρίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα με άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του διαβήτη 1και τον τύπο του Hashimoto. Η αυτοάνοση γαστρίτιδα μπορεί επίσης να σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε την κατάλληλη δίαιτα, για άτομα που έχουν γαστρίτιδα, με σκοπό να έχουν άμεση βελτίωση στην υγεία τους. Η διατροφή για γαστρίτιδα θα συνταχτεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →