Πως η Διατροφή και το Άγχος Επηρεάζουν το Έλκος ;

Πριν ανακαλυφθεί το ελικοβακτηριο πυλωρού και γίνει συσχετισμός με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα έλκη πιστευόταν ότι ήταν αποτέλεσμα ορισμένων παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και το άγχος.

Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι τα άτομα που έχουν πολύ άγχος ή τρώνε βιαστικά, ακανόνιστα γεύματα ή πικάντικες τροφές έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έλκος. Και τώρα που αυτοί οι παράγοντες έχουν αποκλειστεί ως αίτια, δε λαμβάνονται υπόψη στη θεραπεία. Για παράδειγμα, δε συνιστάται πια να ακολουθείτε μια άνοστη διατροφή με πολύ γάλα. Στην πραγματικότητα η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος αποθαρρύνεται, επειδή οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και ασβέστιο τείνουν να διεγείρουν την παραγωγή οξέος.

Εξακολουθεί όμως να συνιστάται η αποφυγή των πικάντικων φαγητών όπως και η μείωση του άγχους κατά τη διάρκεια της ίασης του έλκους. Αν και το άγχος και η τροφή δεν προκαλούν το έλκος, μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο από αυτό. Το άγχος καθυστερεί επίσης την πέψη επιτρέποντας στην τροφή και στα πεπτικά οξέα να μείνουν στο στομάχι σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα        

Πίσω →