Τι είναι η δίαιτα μικροβιώματος και πως την ακολουθείτε;

Η δίαιτα μικροβιώματος είναι ένα πρόγραμμα τριών φάσεων που στοχεύει να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αποκαθιστώντας την υγεία του εντέρου. Βασίζεται στην ιδέα ότι η κατανάλωση των σωστών τροφών θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας υγιές, το οποίο είναι καθοριστικό για τη συνολική υγεία σας. Το μικροβίωμα του εντέρου σας αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, τόσο φιλικούς όσο και μη φιλικούς. Η διατήρηση της σωστής ισορροπίας φιλικών και μη φιλικών βακτηρίων στο έντερό σας διαφημίζεται για τη βελτίωση της πέψης, τη μείωση της φλεγμονής, τη μείωση του άγχους και ακόμη και τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της διάθεσης.

Οι καλύτερες τροφές για να τροφοδοτήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας

Μελέτες δείχνουν ότι τα μικρόβια του εντέρου μας μετατρέπουν τα τρόφιμα που τρώμε σε χιλιάδες ένζυμα, ορμόνες, βιταμίνες και άλλους μεταβολίτες που επηρεάζουν τα πάντα, από την ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέχρι την πιθανότητα να πάρετε βάρος και να αναπτύξετε χρόνιες ασθένειες.

Γενικά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσο πιο διαφοροποιημένη είναι η διατροφή σας, τόσο πιο διαφοροποιημένο είναι το μικροβίωμα του εντέρου σας. Μελέτες δείχνουν ότι ένα υψηλό επίπεδο ποικιλότητας μικροβιώματος συσχετίζεται με την καλή υγεία. Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας λαχανικών και φρούτων πλούσιων σε φυτικές ίνες και τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Ακόμα κι αν τρώτε ήδη πολλά φρούτα και λαχανικά, καλό θα ήταν να αυξήσετε την ποικιλία των φυτικών τροφών που τρώτε κάθε εβδομάδα. Ένας γρήγορος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε περισσότερα βότανα και μπαχαρικά. Η προσθήκη ποικιλίας φρούτων στο πρωινό σας, η προσθήκη πολλών διαφορετικών λαχανικών στο ανακάτεμα και η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών, σπόρων και δημητριακών είναι καλό για το μικροβίωμα σας.

Τύποι και συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται επίσης θυρεοτοξίκωση. Ένας υπερδραστήριος ή διευρυμένος θυρεοειδής αδένας μπορεί να παράγει περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει θυρεοειδικές ορμόνες που ονομάζονται Τ3 και Τ4. Αυτές οι ορμόνες:

 • βοηθούν το σώμα σας να χρησιμοποιεί ενέργεια
 • βοηθούν στην εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος
 • βοηθούν τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα να λειτουργήσουν σωστά

 

Διατροφή υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται επίσης θυρεοτοξίκωση. Ένας υπερδραστήριος ή διευρυμένος θυρεοειδής αδένας μπορεί να παράγει περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει θυρεοειδικές ορμόνες που ονομάζονται Τ3 και Τ4. Αυτές οι ορμόνες:

 • βοηθούν το σώμα σας να χρησιμοποιεί ενέργεια
 • βοηθούν στην εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος
 • βοηθούν τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα να λειτουργήσουν σωστά

Δίαιτα διαβήτη τύπου 1

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής είναι σημαντική για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1. Ένα διατροφικό πρόγραμμα διαβήτη τύπου 1 έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τη μέγιστη διατροφή, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους.

Δεν υπάρχει ενιαία καθολική δίαιτα για τον διαβήτη. Περιλαμβάνει να προσέχετε πώς τρώτε και πώς το σώμα σας θα ανταποκριθεί σε ορισμένα τρόφιμα.

Πώς τα προβιοτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και λίπος στην κοιλιά;

Ορισμένα προβιοτικά στελέχη μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της απώλειας βάρους και να παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος και του πεπτικού σας συστήματος.

Βρίσκονται τόσο σε συμπληρώματα όσο και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Αρκετές μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα προβιοτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και λίπος στην κοιλιά.

Τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Εκατοντάδες μικροοργανισμοί κατοικούν στο πεπτικό σας σύστημα.

Τα περισσότερα από αυτά είναι «φιλικά» βακτήρια που παράγουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ και ορισμένων βιταμινών Β.

Βοηθούν επίσης στη διάσπαση των φυτικών ινών, τις οποίες το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει, μετατρέποντάς τις σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας όπως το βουτυρικό.

Το σωματικό βάρος φαίνεται να σχετίζεται με την ισορροπία των βακτηρίων. Μελέτες έχουν βρει ότι τα άτομα μέτριου βάρους έχουν διαφορετικά βακτήρια του εντέρου από εκείνα με παχυσαρκία.

 

Επίδραση των ανεπαρκών επιπέδων ψευδαργύρου στη νόσο του Hashimoto

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο στον οργανισμό σας.. Είναι σημαντικό για την παραγωγή της TSH, για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, την επούλωση των ιστών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μετατροπή της Τ4 σε Τ3, καθώς και τη δράση της Τ3 στα κύτταρα.

Η έλλειψή του μπορεί να εκδηλωθεί με μειωμένη όραση, κατάθλιψη, απώλεια όρεξης, δερματικά προβλήματα, , διάρροια, τριχόπτωση, αλλεργίες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και λευκές κηλίδες στα νύχια.

Εάν έχετε τη νόσο του Χασιμότο, μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιήσετε τι προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα. Μέρος τους μπορεί να είναι η επίδραση της ανεπαρκούς ποσότητας ψευδαργύρου στον οργανισμό. Συχνά, τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Χασιμότο και τον υποθυρεοειδισμό έχουν έλλειψη σε ψευδάργυρο.

Τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα ινσουλίνης σας

Ίσως μπορέσετε να βοηθήσετε στη μείωση των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης κάνοντας διατροφικές αλλαγές και αυξάνοντας τη σωματική σας δραστηριότητα.

Η ινσουλίνη είναι μια εξαιρετικά σημαντική ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας σας.

Ωστόσο, τα χρόνια υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, γνωστή και ως υπερινσουλιναιμία, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση βάρους και σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις .

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μπορούν επίσης να κάνουν τα κύτταρα σας να γίνουν ανθεκτικά στις επιδράσεις της ορμόνης. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως αντίσταση στην ινσουλίνη, οδηγεί το πάγκρεας σας να παράγει ακόμη περισσότερη ινσουλίνη.

ΣΑΛΑΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ

Υλικά:

 • 150 g χταπόδι βραστό ή ψητό
 • 200 g σπανάκι baby
 • 200 g βαλεριάνα
 • 200 g ρόκα
 • 1 αγγουράκι
 • 5 ντοματίνια
 • ½ αβοκάντο
 • 5 ελιές

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγιούς πέψης και να προσφέρουν πολλά οφέλη στη συνολική υγεία σας και μπορούν να καταναλωθούν μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων που έχουν υποστεί ζύμωση.

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η ισορροπία ή η ανισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα συνδέεται με τη γενική υγεία και τις ασθένειες.

Τα προβιοτικά προάγουν την υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Αυτά περιλαμβάνουν οφέλη για την απώλεια βάρους, την υγεία του πεπτικού συστήματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και πολλά άλλα.

Βιταμίνη Κ: οφέλη και πηγές

Η βιταμίνη Κ αναφέρεται σε μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών που παίζουν ρόλο στην πήξη του αίματος, στον μεταβολισμό των οστών και στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα .

Το σώμα τη χρειάζεται για να παράγει προθρομβίνη, μια πρωτεΐνη που είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και τον μεταβολισμό των οστών.

5 τροφές για να προστατέψετε τους νευρώνες σας

Γνωρίζουμε ήδη ότι το φαγητό επηρεάζει όλες τις πτυχές της υγείας μας. Στην πραγματικότητα οι νευρώνες μας, μπορούν επίσης να επωφεληθούν από μία ισορροπημένη διατροφή.

Μέσω της τροφής έχουμε την ανάπτυξη των νευρώνων και των νευρογλοιακών κυττάρων, τα οποία είναι κύτταρα υποστήριξης για τους νευρώνες.

Με την πρόσληψη καλών τροφών υπάρχει άμεση παρέμβαση στη λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας και αυτό επηρεάζει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου γενικά.

Δίαιτες όπως η μεσογειακή, για παράδειγμα, που είναι πλούσια σε τρόφιμα όπως ρύζι, βρώμη αλλά και σε φρούτα, λαχανικά και σπόρους, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και να αυξήσει τη μακροζωία.

Το όργανο που ξοδεύει την περισσότερη ενέργεια στο σώμα μας είναι ο εγκέφαλος και η τροφή μας έχει την ικανότητα να αυξάνει ή να μειώνει την ποσότητα των νευροδιαβιβαστών, η οποία συνδέεται εξ ολοκλήρου με τη συμπεριφορά μας, είτε είναι άγχος, στρες, χαρά ή συγκέντρωση .

Ως εκ τούτου, μια ισορροπημένη διατροφή, κάνει τις πληροφορίες μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου πολύ αποτελεσματικές και τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται σωστά, δημιουργώντας περισσότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι, μακροπρόθεσμα, το κύριο όφελος της σωστής διατροφής των νευρώνων σας είναι η σταθερή υγεία, με λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσετε παθολογίες, καθώς και λιγότερο άγχος, κατάθλιψη και πονοκεφάλους.

Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο( PMS) και επιθυμία για κατανάλωση γλυκών

Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, έχετε συνήθως αυτή την υπερβολική επιθυμία να φάτε, γλυκά και σοκολάτα. Ως σύμπτωμα του PMS (Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο), η έντονη επιθυμία για γλυκά μπορεί να ξεκινήσει μια ή δύο εβδομάδες πριν από την έμμηνο ρύση και πιθανώς να δημιουργηθεί λόγω ορμονικών αλλαγών.

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορούν να πυροδοτήσουν την επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και γλυκά πριν από την έμμηνο ρύση.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα , κάτι που αναγκάζει τον εγκέφαλο να στέλνει σήματα για την αναπλήρωση του σακχάρου.

Επιπλέον, λίγο πριν την έμμηνο ρύση, τα επίπεδα σεροτονίνης, τείνουν επίσης να πέφτουν, γεγονός που αντιπροσωπεύει έναν άλλο παράγοντα για την εμφάνιση της επιθυμίας για κατανάλωση γλυκών.

Γενικά, οι γυναίκες που πάσχουν από PMS έχουν χαμηλότερη από την ιδανική σεροτονίνη. Αυτά τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν λαχτάρα για ζάχαρη και υδατάνθρακες, επειδή η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για να «διοχετεύσει» τη σεροτονίνη από το έντερο (όπου παράγεται) στον εγκέφαλο.

Η υγεία του εντέρου συναντά την ψυχική υγεία

Υπάρχει κάτι που αναφέρεται ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου, ο οποίος είναι η επικοινωνία μεταξύ του γαστρεντερικού μας συστήματος και του κεντρικού νευρικού μας συστήματος.

Μελέτες ερευνούν την έκταση αυτής της σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η μικροχλωρίδα του εντέρου - τα βακτήρια, τα αρχαία και η ευκάρυα στον γαστρεντερικό μας σωλήνα μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

Συχνά, όταν αισθανόμαστε άγχος ή στρες, το έντερο μας επίσης αναστατώνεται. Η ιδέα είναι ότι αυτή η σύνδεση λειτουργεί με τον αντίθετο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι όταν το έντερό μας είναι εκτός λειτουργίας, η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται αρνητικά. Επομένως, εάν ψάχνετε περισσότερους τρόπους για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία.

Βιταμίνη Ε: οφέλη και πηγές

Η βιταμίνη Ε υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς, ορισμένα λαχανικά και ορισμένα εμπλουτισμένα προϊόντα.

Το σώμα μας τη χρησιμοποιεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από το οξειδωτικό στρες και της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι' αυτό η βιταμίνη Ε ωφελεί την υγεία μας με πολλούς τρόπους.

Τροφές που βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 70% νερό και η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Το νερό είναι το βασικό συστατικό κάθε κυττάρου στο σώμα μας. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και της λειτουργίας των οργάνων, αποβάλλει τις τοξίνες, λιπαίνει τους βλεννογόνους και δρα ως όχημα μεταφοράς θρεπτικών συστατικών. Επομένως, το άτομο πρέπει να ενυδατώνεται καλά, κατά προτίμηση με νερό και φυσικούς χυμούς.

Μια άλλη ένδειξη είναι να τρώτε τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως φρούτα, λαχανικά και χόρτα.

Γιατί να μην παραλείπετε γεύματα;

Η παράλειψη γευμάτων είναι μια πρακτική που μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία για διάφορους λόγους.

Όταν σταματάτε να τρώτε στις υποδεικνυόμενες ώρες, το σώμα καταλήγει να στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών για τη σωστή λειτουργία του, όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Ως αποτέλεσμα, το σώμα μπορεί να υποφέρει από διατροφικές ελλείψεις και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες του μεταβολισμού, γιατί όταν μείνουμε για πολλή ώρα χωρίς φαγητό, το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση στέρησης θρεπτικών συστατικών.

Αυτό κάνει τον οργανισμό να επιβραδύνει τον μεταβολισμό του για να εξοικονομήσει ενέργεια και να εξασφαλίσει την επιβίωσή του.

Ως αποτέλεσμα, η καύση θερμίδων μπορεί να μειωθεί, καθιστώντας τον έλεγχο του βάρους πιο δύσκολο και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα. Η παρατεταμένη νηστεία οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και όχι λίπους, οδηγώντας σε κινδύνους , ειδικά στη διαδικασία της γήρανσης.

Έχει σχέση η διατροφή με την εμφάνιση προεκλαμψίας;

Υπάρχει σχέση μεταξύ της μητρικής διατροφής και της προεκλαμψίας; Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο κατά την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του πλακούντα. Η διατροφή μελετάται συχνά από ερευνητές της προεκλαμψίας, επειδή γνωρίζουμε ότι παίζει ρόλο στο πώς το σώμα μας διαχειρίζεται τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αρτηριακή πίεση, τα οποία είναι καταστάσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προεκλαμψίας.

Η προεκλαμψία είναι μια σύνθετη πάθηση με έναν αριθμό γενετικών, κλινικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου. Οι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου αλληλεπιδρούν με όλους αυτούς τους άλλους παράγοντες κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι η καλή διατροφή δεν εγγυάται την πρόληψη της ασθένειας. Μία έρευνα έδειξε ότι ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες, ειδικά το ασβέστιο, η βιταμίνη D, ο σίδηρος και η συνολική διατροφή της μητέρας, φαίνεται να επηρεάζουν τα ποσοστά προεκλαμψίας.

Κρεατίνη τι είναι, τύποι, οφέλη

Πέρα από τις ασκήσεις και την κλασική πρωτεΐνη ορού γάλακτος που βοηθά στην απόκτηση δύναμης και αύξηση της μυϊκής μάζας, μπορεί να έχετε ακούσει για την κρεατίνη, μια ένωση που παράγεται από το σώμα μας και υπάρχει επίσης στα συμπληρώματα.

 

"Καλά" λιπαρά : τι είναι και σε τι χρησιμεύουν;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΛΙΠΩΝ;

Τα «καλά» λιπαρά βοηθούν στη μείωση του επιπέδου χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύουν την καρδιά από ασθένειες που επηρεάζουν την καλή λειτουργία και την ποιότητα ζωής της.

4 τροφές που βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης

Ο εγκέφαλος χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για το σχηματισμό και τη σωστή λειτουργία του και κάθε θρεπτικό συστατικό παίζει διαφορετικό ρόλο στη δομή του. Συγκεκριμένα:

 • Υδατάνθρακες: Η στέρηση υδατανθράκων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη γνωστική απόδοση, καθώς προκαλεί έλλειψη ενέργειας, κόπωση, ανησυχία και προβλήματα προσοχής. Η σύσταση είναι να καταναλώνετε πλήρεις υδατάνθρακες. Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό συμβάλλει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, στην ταχεία επεξεργασία πληροφοριών και στις μαθηματικές δεξιότητες.
 • Πρωτεΐνη: Συμμετέχει στις συνδέσεις των νευρωνικών δικτύων, ευνοώντας την κατασκευή νέων συνάψεων, μια θεμελιώδη διαδικασία για την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.
 • Τρανς λιπαρά: Πρέπει να δίνεται προσοχή στην κατανάλωση αυτής της θρεπτικής ουσίας, καθώς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλειμματικής προσοχής, άγχους και κατάθλιψης.
 • Ωμέγα 6 και 3: Τα ωμέγα 6 μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των νευρώνων να χρησιμοποιούν γλυκόζη, βοηθώντας τη συγκέντρωση. Τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα 3 μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα μάθησης και κινήτρων.
 • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Όταν το σώμα μας έχει χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β, μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες συγκέντρωσης, νευρικότητα, κούραση και λήθη.