ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι από τον οργανισμό ολιγοσακχαρίτες που διεγείρουν την ανάπτυξη προβιοτικών βακτηρίων, ιδιαίτερα των γαλακτοβακίλλων. Για  την κατηγοριοποίηση μιας ουσίας ως πρεβιοτικής θα πρέπει να:

 • μην απορροφάται στο γαστρεντερικό σωλήνα,
 • είναι ανθεκτική στο όξινο περιβάλλον του στομάχου και στην υδρόλυση από τα ένζυμα του οργανισμού,
 • μπορεί να ζυμωθεί από τα μόνιμα εντερικά βακτήρια και να μπορεί να διεγείρει επιλεκτικά την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα της εντερικής μικροχλωρίδας
 • προσφέρει οφέλη στην υγεία και την ευεξία του οργανισμού

Η δίαιτα Candida: Κορυφαίες τροφές που πρέπει να τρώτε και να αποφεύγετε

H Candida είναι ένας απλός οργανισμός που δεν χρειάζεται πολλά για να ευδοκιμήσει. Το υγρό, ζεστό περιβάλλον του πεπτικού μας συστήματος, η μείωση των υγιών βακτηρίων (συνήθως προκαλείται από τη λήψη αντιβιοτικών) και η πολλή ζάχαρη είναι όλα όσα χρειάζεται η Candida για να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί στο έντερό σας, προκαλώντας διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα όπως πεπτικά, συναισθηματικά, δερματικά προβλήματα, θέματα βάρους, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις, τροφικές αλλεργίες, κνησμό και συχνές λοιμώξεις για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Ωστόσο, μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση όλων αυτών.

Εάν έχετε ή υποψιάζεστε ότι έχετε Candida, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε την ανάπτυξή της ξεκινώντας από τη διατροφή σας. Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που είναι πιο επιβαρυντικά για τα άτομα με Candida.

Πώς λειτουργούν οι κυτοκίνες;

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες σηματοδότησης που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα σας. Επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να ενισχύσει την άμυνα εάν εισέλθουν στο σώμα σας μικρόβια ή άλλες επιβλαβείς ουσίες. Πάρα πολλές κυτοκίνες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική φλεγμονή και αυτοάνοσες ασθένειες.

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ένα δίκτυο με πολλά μέρη που συνεργάζονται για να προστατεύσουν το σώμα σας από απειλές, όπως μικρόβια που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Περιέχει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τα εισβάλλοντα παθογόνα (όπως ιούς και βακτήρια), αλλεργιογόνα και άλλες επιβλαβείς ουσίες που εισέρχονται στο σώμα σας. Οι κυτοκίνες σηματοδοτούν αυτά τα ανοσοκύτταρα να πολεμήσουν τους εισβολείς του οργανισμού μας.

Ακόμη και όταν δεν υπάρχει απειλή, οι κυτοκίνες στέλνουν σήματα σε άλλα κύτταρα που διατηρούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Τροφές που μπορούν να αυξήσουν και να μειώσουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας

Όταν το σώμα εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγει περισσότερο ιδρώτα για να κρυώσει, κάτι που οδηγεί σε αφυδάτωση και απώλεια σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή μπορεί να παρέχει στο σώμα τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες, μέταλλα και υγρά που απαιτούνται για τη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης και βελτίωσης της θερμότητας. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά, και αυτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες όπως νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο, μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των χαμένων θρεπτικών συστατικών και υγρών. Η σωστή ενυδάτωση και μια ισορροπημένη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και να αποτρέψει ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε ψωρίαση

Πολλές από τις τροφές οι οποίες έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιακές παθήσεις είναι επίσης φλεγμονώδεις. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φλεγμονωδών τροφών που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Ποια είναι η σχέση των γαλακτοκομικών προϊόντων και της γονιμότητας;

Όταν πρόκειται για τη βελτιστοποίηση της γονιμότητας, υπάρχουν συχνά διατροφικές συστάσεις που γίνονται για τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης των θρεπτικών συστατικών, την αύξηση των αντιοξειδωτικών, την υποστήριξη της σωστής σύνθεσης ορμονών και τη μείωση της φλεγμονής. Αυτές οι συστάσεις πρέπει να εξατομικεύονται, καθώς κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα γαλακτοκομικά είτε ελαχιστοποιούνται είτε εξαλείφονται ως μέρος ενός γενικού στόχου για τη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να συμβάλλει σε προκλήσεις γονιμότητας.

15 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η διατροφή του σώματός σας με ορισμένες τροφές μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Αν ψάχνετε τρόπους για να αποτρέψετε τα χειμερινά κρυολογήματα και τη γρίπη, είναι να προγραμματίσετε τα γεύματά σας για να συμπεριλάβετε αυτά τα 15 ισχυρά ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος .

 

Θετικές επιδράσεις της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D3 είναι μια μορφή της βιταμίνης D, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης. Παρόμοια αλλά διαφορετική από τη μορφή της βιταμίνης D που παράγει το δέρμα όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, η βιταμίνη D3 μπορεί να ληφθεί τρώγοντας ορισμένα ζωικά προϊόντα, όπως κρόκοι αυγών, συκώτι, λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαιο, τυρί, γιαούρτι και άλλα τρόφιμα.

Λίγες τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν βιταμίνη D3. Τα άτομα που δεν μπορούν να λάβουν αρκετή βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος βιταμίνης D3.

Γνωστή και ως «καλσιφερόλη», η βιταμίνη D παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Κάθε κύτταρο έχει υποδοχείς βιταμίνης D. Όταν η βιταμίνη D3 ή άλλη καλσιφερόλη συνδέεται με έναν υποδοχέα βιταμίνης D, ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί έως και 2.000 γονίδια μέσα στο κύτταρο, προκαλώντας κυτταρικές αλλαγές.

Βιταμίνη Β12 και κεντρικό νευρικό σύστημα

Η βιταμίνη Β12 είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες της ομάδας βιταμινών Β και η μόνη που το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει ειδικά. Το συκώτι μας αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης που μπορεί να διαρκέσουν μήνες έως χρόνια, για να απελευθερωθεί πίσω στο αίμα όταν χρειαστεί. Ακόμα κι αν τα αποθέματα των άλλων βιταμινών Β έχουν εξαντληθεί νωρίτερα. Σε σύγκριση με τη βιταμίνη Β12, παραμένουν για μικρότερο χρονικό διάστημα στο σώμα μας μέχρι να χρησιμοποιηθούν ή να αποβληθούν. Επομένως, η χαμηλή παροχή βιταμίνης Β12 ή η μειωμένη απορρόφηση στο πεπτικό σύστημα γίνονται αισθητές μόνο μετά από λίγο. Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη, έχει διαφορετικές μεταβολικές λειτουργίες. Βοηθά στη διατήρηση του χαμηλού επιπέδου της ομοκυστεΐνης, προστατεύοντας έτσι την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Συμμετέχει στη διαίρεση των κυττάρων και στο σχηματισμό αίματος και είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων.

ΚΕΦΤΕΔΆΚΙΑ ΦΟΎΡΝΟΥ

Χρησιμοποιούμε απλά υλικά για γρήγορη και εύκολη προετοιμασία σπιτικών κεφτέδων. Ο συνολικός χρόνος για να τα φτιάξετε είναι περίπου 30 λεπτά.

. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 • Αποξηραμένα ψίχουλα ψωμιού
 • 1 αυγό
 • Αλάτι και μαύρο πιπέρι
 • 500γρ άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
 • Ελαιόλαδο
 • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

Η διατροφή και η φλεγμονή

Η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα κορεσμένα λίπη μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν μια φλεγμονώδη ανοσολογική απόκριση. Επίσης, τα λιπαρά ψάρια, μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να μετακινηθεί στη φάση της εξυγίανσης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι περιβαλλοντικές τοξίνες ενεργοποιούν επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα με αυτόν τον τρόπο. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, άγχος, κατάθλιψη, πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις.

Στο έντερο, η χρόνια φλεγμονή απομακρύνει την ισορροπία των βοηθητικών βακτηρίων. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), στην ευαισθησία στα τρόφιμα, στα αυτοάνοσα νοσήματα και στην παχυσαρκία.

Αντίθετα, το να ακολουθείτε έναν αντιφλεγμονώδη τρόπο διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου και μπορεί ακόμη και να παρατείνει το χρόνο ζωή σας.

Σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και σε όλο το σώμα σας. Η σεροτονίνη παίζει βασικό ρόλο σε λειτουργίες του σώματος όπως η διάθεση, ο ύπνος, η πέψη, η ναυτία, η επούλωση πληγών, η υγεία των οστών, η πήξη του αίματος και η σεξουαλική επιθυμία. Τα επίπεδα σεροτονίνης που είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά μπορούν να προκαλέσουν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα υγείας.

Τροφές οι οποίες δεν ενδείκνυται στο Hashimoto

Η εξάλειψη ή η αποφυγή των παρακάτω τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του Χασιμότο και στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας. Εδώ είναι μερικά από τα τρόφιμα που δεν ενδείκνυται  να καταναλώνετε  στο Hashimoto:

Οι καλύτερες τροφές για την ασθένεια Hashimoto

Για όσους πάσχουν από τη νόσο του Χασιμότο, μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σας και στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας. Προσπαθήστε να επικεντρώσετε τη διατροφή σας στην παρακάτω λίστα τροφών:

 

Τι είναι οι κυτοκίνες;

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες σηματοδότησης που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα σας. Επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να ενισχύσει την άμυνα εάν εισέλθουν στο σώμα σας μικρόβια ή άλλες επιβλαβείς ουσίες. Πάρα πολλές κυτοκίνες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική φλεγμονή και αυτοάνοσες ασθένειες.

Διατροφή για το σύνδρομο Gilbert

 • Τι είναι το σύνδρομο Gilbert;

Tο σύνδρομο Gilbert είναι μια αβλαβής κατάσταση στην οποία το συκώτι δε λειτουργεί σωστά και δεν εκκρίνει τη χολερυθρίνη, τη χρωστική ουσία που παράγεται από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Το σύνδρομο Gilbert εμφανίζεται λόγω μιας κληρονομικής γονιδιακής μετάλλαξης και ως επί το πλείστον δεν προκαλεί καθημερινά συμπτώματα. Ωστόσο, τα άτομα με σύνδρομο Gilbert μπορούν εύκολα να εμφανίσουν ίκτερο, ο οποίος εμφανίζεται ως κιτρίνισμα στο δέρμα και στα μάτια.

Ένα κοινό σύμπτωμα των ατόμων με το σύνδρομο είναι ο ίκτερος. Εάν υπάρχει κάποια εμπύρετη ασθένεια, ίσως μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, αυτό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της χολερυθρίνης, η οποία συσσωρεύεται στο αίμα των ατόμων με σύνδρομο Gilbert.

 

Οφέλη από τη φαινυλαλανίνη για την ψυχική υγεία

Τι είναι η φαινυλαλανίνη;

Η φαινυλαλανίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε τυροσίνη . Και άλλα αμινοξέα όπως η L-αλανίνη, η αργινίνη και η λευκίνη, έτσι και η φαινυλαλανίνη θεωρείται ένα σημαντικό δομικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για να σχηματίσει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει .

Επειδή θεωρείται «ουσιώδες», το σώμα σας δεν είναι σε θέση να το παράγει μόνο του και χρειάζεται να το λαμβάνει από τροφές ή συμπληρωματικές πηγές.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και ενυδάτωση

Αναμφίβολα έχετε ακούσει ότι η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι σημαντική για τη συνολική υγεία. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα συγκεκριμένα, η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διατήρηση των αρθρώσεων και την αποφυγή των συμπτωμάτων.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος «επιτίθεται» στις αρθρώσεις και σε άλλους ιστούς, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση, φλεγμονή και δυσκαμψία.

Η έλλειψη επαρκούς νερού μπορεί να εντείνει τον πόνο στις αρθρώσεις και άλλα συμπτώματα της νόσου.

Το νερό παίζει ζωτικό ρόλο βοηθώντας τα διάφορα μέρη του σώματος να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Απλά μέτρα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις της αφυδάτωσης.

 

Κορυφαίες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη

Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που δεν μπορεί να παραχθεί από το ανθρώπινο σώμα και πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής σας, κυρίως από ζωικές ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

Η τρυπτοφάνη παίζει ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης, ενός σταθεροποιητή διάθεσης, της μελατονίνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των προτύπων ύπνου, της νιασίνης ή της βιταμίνης Β-3, και του νικοτιναμιδίου, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β-3.

5 τροφές και ποτά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων

Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους που συνδέονται με την παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες UV. Η χρήση αντηλιακού είναι η πρώτη και πιο σημαντική γραμμή άμυνας ενάντια στη βλάβη από τον ήλιο, αλλά ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη φυσική προστασία του σώματός σας. Η κατανάλωση ενός συνδυασμού αυτών των τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε τακτική βάση μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Προδιαβήτης: Συμπτώματα και Αίτια

Ο προδιαβήτης σημαίνει ότι έχετε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν είναι ακόμα αρκετά υψηλά ώστε να θεωρηθεί διαβήτης τύπου 2.

Χωρίς αλλαγές στον τρόπο ζωής όμως, οι ενήλικες και τα παιδιά με προδιαβήτη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο εξέλιξη από τον προδιαβήτη στον διαβήτη τύπου 2 δεν είναι αναπόφευκτη.

Φυτικά Έλαια: Τύποι, Οφέλη & Διατροφική Αξία

Προερχόμενα από σπόρους λαχανικών και φρούτων που έχουν περιεκτικότητα σε λάδι, αυτά τα έλαια αποτελούν πλέον ένα αρκετά σημαντικό μέρος της διατροφής για τους περισσότερους. Είτε το χρησιμοποιείτε ως μαγειρικό μέσο, όπως το τηγάνισμα, ως λίπος για το ψήσιμο ή ως ντρέσινγκ σαλάτας. αποτελούν καλή πηγή υγιούς λίπους. Συνολικά, τα φυτικά έλαια παρέχουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καλύτερο μεταβολισμό και πέψη και παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον οργανισμό.

Τα προβιοτικά στον καρκίνο

Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση προβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή για την προαγωγή της υγείας έχει αυξηθεί ραγδαία παγκοσμίως και έχει γίνει μια ανεξάρτητη βιομηχανία. Στην ιατρική, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του εντέρου. Είναι συνήθως ασφαλή, αλλά σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν ανησυχητικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Αν και η χρήση προβιοτικών έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη στο κοινό, τα αποτελέσματα πολλών κλινικών δοκιμών προβιοτικών είναι αντιφατικά. Ιδιαίτερα σε ασθενείς με καρκίνο, η σκοπιμότητα της διαχείρισης προβιοτικών που παρέχει οφέλη στοχεύοντας τον καρκίνο και μειώνοντας τις αντικαρκινικές παρενέργειες απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Υποθυρεοειδισμός και Στρες

Ο θυρεοειδής σας λειτουργεί παράλληλα με τα επινεφρίδια σας. Τα επινεφρίδια, μπορούν να διαχειριστούν καλά μικρές ποσότητες στρες. Όταν αντιμετωπίζετε άγχος, απελευθερώνουν κορτιζόλη, η οποία ενισχύει διάφορες σωματικές λειτουργίες.

Οι πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς είναι οι αυτοάνοσες διαταραχές όπου το σώμα επιτίθεται στον δικό του ιστό, σε αυτή την περίπτωση στον θυρεοειδή αδένα. Υπάρχουν δύο τύποι, η νόσος του Graves ή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Η νόσος του Graves αναγκάζει τον θυρεοειδή να είναι υπερδραστήριος ενώ του Hashimoto υπολειτουργεί. Το άγχος από μόνο του δεν θα προκαλέσει διαταραχή του θυρεοειδούς, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.