6 Βασικά Οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής

Το να απολαμβάνετε τα πολλά οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι ένα από τα πιο έξυπνα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Η γνωστική εξασθένηση, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, η κατάθλιψη, ο διαβήτης και η οστεοπόρωση μπορούν όλα να καταπολεμηθούν με αυτή τη δημοφιλή διατροφή.

Η μεσογειακή διατροφή, με επίκεντρο τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι καλή για πολλούς λόγους, από τον εγκέφαλό σας μέχρι τα οστά σας. Μάθετε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφήςκαι πώς να τη χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης, ακόμη και καρκίνου.

Ένα ευρύ φάσμα μελετών έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, που κυμαίνονται από μειωμένο σάκχαρο στο αίμα έως καλύτερη μνήμη.

Ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών και νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει όλα τα μέρη του πεπτικού σας συστήματος, πιο συχνά το λεπτό έντερο και μερικές φορές το παχύ έντερο.

Με τη νόσο του  Crohn, το σώμα σας μπορεί να δυσκολεύεται να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με αυτόν και άλλους τύπους φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) δεν λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, γνωστών ως μικροθρεπτικά συστατικά.

Διαιτητικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, φωσφορικό, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος και ιχνοστοιχεία, όπως ψευ δάργυρος, σελήνιο και χαλκός, είναι σημαντικά για τη διατήρηση των κυττάρων στο σώμα σας και για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των ενζύμων. Τα ένζυμα αποτελούν ουσιαστικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας, διασπώντας τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Επειδή η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο στη νόσο του Crohn, μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν τρόφιμα που σας προκαλούν ενόχληση.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νιτρικά άλατα

Πού βρίσκονται τα νιτρικά άλατα;

 

Τα νιτρικά άλατα βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα λαχανικά.

 Προστίθενται επίσης σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να ενισχύσουν τη γεύση και να διατηρήσουν το χρώμα.

Υπάρχουν μερικά φυτά που περιέχουν φυσικά υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών, όπως :

Φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το σέσκουλο

 • Παντζάρια
 • καρότα
 • Σέλινο
 • Ραπανάκια

Πολλαπλό Μυέλωμα και διατροφή

Πώς μπορώ να κάνω τις καλύτερες διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου

Η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, να διατηρήσετε τη δύναμή σας και να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας.

 

 

Η σημασία της βιταμίνης D και του μαγνησίου

 Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική απόδοση. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν τα πλήρη οφέλη της βιταμίνης D επειδή έχουν χαμηλό επίπεδο μαγνησίου. Έρευνες  έχουν τεκμηριώσει την ουσιαστική σχέση μεταξύ μαγνησίου και βιταμίνης D.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη μετατροπή της βιταμίνης D στην ενεργή της μορφή στο σώμα. Το μαγνήσιο επίσης βοηθά στην μεταφορά της βιταμίνης D στο αίμα.

Ταυτόχρονα, η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D βοηθά το μαγνήσιο να επιτύχει τα πολλά οφέλη του.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών που επικεντρώνονται στη χρήση τόσο της βιταμίνης D όσο και του μαγνησίου επιβεβαιώνουν τα συνδυασμένα οφέλη τους για το ανοσοποιητικό, τη μυϊκή δύναμη, την υγεία της καρδιάς και πολλά άλλα.

 

Τα 5 κορυφαία οφέλη της κινόα για την υγεία

Η κινόα είναι στην πραγματικότητα ένας σπόρος από την ίδια οικογένεια με τα παντζάρια, το σέσκουλο και το σπανάκι. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και σημαντική φυτική πηγή και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων.

 

Κορυφαία 8 οφέλη για το σελήνιο

Η κατανάλωση τροφών με σελήνιο όπως οι ξηροί καρποί Βραζιλίας, τα αυγά, το συκώτι, ο τόνος, ο μπακαλιάρος και οι ηλιόσποροι μπορεί να έχει θετικά αντϊικά αποτελέσματα , να υποστηρίξει τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, αυτοάνοσων νοσημάτων και διαταραχών του θυρεοειδούς.

Δυσανεξία στη Γλιαδίνη

Η δυσανεξία στη γλουτένη θα μπορούσε με μεγαλύτερη ακρίβεια να ονομαστεί δυσανεξία στη γλιαδίνη. Ενώ η γλουτένη έχει γίνει ένας γενικός όρος, είναι στην πραγματικότητα μόνο μία από τις πολλές πρωτεΐνες που προκαλούν προβλήματα σε ασθενείς με κοιλιοκάκη και άλλα άτομα που έχουν δυσανεξία στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, στην βρόμη.

Ψευδάργυρος και η υγεία σας

Τι κάνει ο ψευδάργυρος;

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στα κύτταρα σε όλο το σώμα. Βοηθά τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν και είναι απαραίτητο για τη δραστηριότητα των ενζύμων, των πρωτεϊνών και του DNA. Το σώμα δεν μπορεί να παράγει ψευδάργυρο, επομένως πρέπει να λαμβάνεται από την τροφή. Αποθηκεύεται κυρίως στους μυς και τα οστά.

Οφέλη για την υγεία από τους ηλιόσπορους

Μείωση της Φλεγμονής

Για όσους έχουν βραχυπρόθεσμη ή χρόνια φλεγμονή , οι ηλιόσποροι μπορούν να προσφέρουν αντιφλεγμονώδη οφέλη. Οι ηλιόσποροι περιέχουν βιταμίνη Ε, φλαβονοειδή και άλλες φυτικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Η κατανάλωση ηλιόσπορων και άλλων σπόρων πέντε φορές ή περισσότερες κάθε εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, η οποία μείωσε επίσης τους παράγοντες κινδύνου για αρκετές χρόνιες ασθένειες.

Οφέλη της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D3 είναι μέλος της οικογένειας των ενώσεων γνωστών απλώς ως βιταμίνη D.Η βιταμίνη D αναφέρεται  συχνά ως «βιταμίνη του ήλιου» επειδή το σώμα την παράγει φυσικά όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι είναι πολύ σημαντική για την παραγωγή της βιταμίνης D. 20-30 λεπτά την ημέρα συνιστάται ιδιαίτερα, ειδικά στα χέρια και τα πόδια σας.

Μπορείτε επίσης να λάβετε βιταμίνη D από ορισμένες τροφές, καθώς και από συμπληρώματα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε περισσότερα τρόφιμα που 

Τα 5 κορυφαία οφέλη από το σπανάκι

Διατροφικά οφέλη του σπανακιού

Μια μερίδα 80g (ωμά) περιέχει:

 • 20 kcal
 • 2,2 γρ πρωτεΐνης
 • 0,6 γρ λίπος
 • 1,3 γρ υδατάνθρακες
 • 2,2 g φυτικές ίνες
 • 136 mg ασβεστίου
 • 1,68 mg σιδήρου
 • 91mcg φυλλικού οξέος
 • 21 mg βιταμίνη C

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗ ΓΛΟΥΤΑΘΕΙΟΝΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Μία από τις πιο σημαντικές ενώσεις που παράγει το σώμα μας ονομάζεται γλουταθειόνη. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αποτελείται από τρία αμινοξέα - κυστεΐνη, γλουταμινικό οξύ και γλυκίνη.

Καθώς το σώμα μας γερνάει και ανάλογα με τις περιβαλλοντικές μας συνθήκες, οι φυσικές μας ικανότητες να παράγουμε πολλές ενώσεις όπως η γλουταθειόνη μπορεί να επιβραδυνθούν και να γίνουν πιο αδύναμες. Ωστόσο, μπορούμε εν μέρει να εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της γήρανσης και της ρύπανσης παρέχοντας στα κύτταρα του σώματός μας τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη λειτουργία των ζωτικών διεργασιών με τον βέλτιστο, υγιή τρόπο.

Αλλεργία στα αυγά

Η αλλεργία στα αυγά είναι μια από τις πιο κοινές αλλεργίες στα παιδιά. Συνήθως ξεκινά από τη βρεφική ηλικία. Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσονται από αλλεργία στα αυγά, κυρίως πριν φτάσουν στη σχολική ηλικία. Όμως, εφόσον ένα παιδί εμφανίζει συμπτώματα αλλεργίας, είναι σημαντικό να αποφεύγει τα αυγά (και όλες τις τροφές που περιέχουν αυγά).

6 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-γλυκάνη για υγιή επίπεδα χοληστερόλης

Η β-γλυκάνη, είναι ένας τύπος διαιτητικών ινών που έχει συσχετιστεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Συνδέεται με:

 • Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων
 • Μειωμένη ολική και LDL χοληστερόλη
 • Πρόληψη της ανάπτυξης και εξάπλωσης καρκινικών κυττάρων
 • Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα
 • Ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος

8 εντυπωσιακά οφέλη των μήλων για την υγεία

Εκτός από τη μαγειρική τους ευελιξία και τα πολυάριθμα χρώματα και γεύσεις για να διαλέξετε, τα μήλα είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο με πολλά οφέλη.

Εδώ είναι οκτώ εντυπωσιακά οφέλη των μήλων για την υγεία .

Πώς να αντιμετωπίσετε την αντιδραστική υπογλυκαιμία

Τι είναι η αντιδραστική υπογλυκαιμία;

Η αντιδραστική υπογλυκαιμία εμφανίζεται όταν το σώμα σας παρουσιάζει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Συνήθως συμβαίνει περίπου 2 ώρες μετά το γεύμα και μερικές φορές μπορεί να συμβεί ακόμη και έως και 4 ώρες μετά το φαγητό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι επίσης διαφορετικό από την υπογλυκαιμία.«Η υπογλυκαιμία σχετίζεται με μια κατάσταση νηστείας όταν δεν έχετε φάει τίποτα για μεγάλο χρονικό διάστημα».Και το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει φυσικά κάτω από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό εύρος. Τα άτομα που έχουν διαβήτη ή μειωμένη γλυκόζη νηστείας είναι πιο επιρρεπή να εμφανίσουν υπογλυκαιμία.

Καρδιαγγειακό Σύστημα και εμμηνόπαυση

Τα οιστρογόνα που εκκρίνονται από τις ωοθήκες κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου έχουν προστατευτική δράση στην λειτουργία του επιθηλίου του καρδιαγγειακού και στον μεταβολισμό των λιπιδίων. Μετά την εμμηνόπαυση η έλλειψη οιστρογόνων ενισχύει την αύξηση των αγγείων μέσω ενδοκρινών και αυτόνομων μηχανισμών.