Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Υποθυρεοειδισμός

Πως πρέπει να είναι η διατροφή μας όταν έχουμε υποθυρεοειδισμό !

Στις μέρες μας ο υποθυρεοειδισμός μαστίζει ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, εκ των οποίων αρκετοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.  Η νόσος του υποθυρεοειδισμού είναι 6 φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ ότι στους άνδρες.

Η επαρκής πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μέσο της διατροφής,  μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη καθώς και στην αντιμετώπιση της αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Θα ήθελα να κλείσω το μύθο "ΔΕΝ ΑΔΥΝΑΤΙΖΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΘΥΡΟΕΙΔΗ". Αυτό καλό είναι πια να το ξεχάσουμε !

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή ! Υπάρχει λύση… Και θα είναι χαρά μας και τιμή μας, να σας βοηθήσουμε !

6 ερωτήσεις για τον υποθυρεοειδισμό

1.Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό;

Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν τα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λάχανο), προϊόντα σόγιας, υπερβολική πρόσληψη ιωδίου και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Ο υποθυρεοειδισμός, μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική ευημερία ενός ατόμου:

Κόπωση: Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά αισθάνονται κουρασμένοι και έχουν έλλειψη ενέργειας, ακόμη και μετά από έναν πλήρη ύπνο. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, προκαλώντας μειωμένη παραγωγικότητα και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε με υποθυρεοειδισμό.

  • Γλουτένη και επεξεργασμένα τρόφιμα

Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσες αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, οδηγώντας σε φλεγμονή και δυνητικά προκαλώντας βλάβη στον θυρεοειδή αδένα. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

 

 

Τροφές για τον Υποθυρεοειδισμό.

 

  • Τρώτε ξηρούς καρπούς Βραζιλίας:

 

Τρία βραζιλιάνικα καρύδια καθημερινά περιέχουν περίπου 0,25 mg σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό όταν πρόκειται για τη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την TSH και αυξάνει τη μετατροπή της ανενεργής/πρόδρομης ορμόνης Τ4 σε μεταβολικά ενεργό Τ3. Μπορεί επίσης να μειώσει τα αντισώματα της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς, μειώνοντας έτσι την αυτοανοσία έναντι του θυρεοειδούς αδένα.

 

Υποθυρεοειδισμός και Στρες

Ο θυρεοειδής σας λειτουργεί παράλληλα με τα επινεφρίδια σας. Τα επινεφρίδια, μπορούν να διαχειριστούν καλά μικρές ποσότητες στρες. Όταν αντιμετωπίζετε άγχος, απελευθερώνουν κορτιζόλη, η οποία ενισχύει διάφορες σωματικές λειτουργίες.

Οι πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς είναι οι αυτοάνοσες διαταραχές όπου το σώμα επιτίθεται στον δικό του ιστό, σε αυτή την περίπτωση στον θυρεοειδή αδένα. Υπάρχουν δύο τύποι, η νόσος του Graves ή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Η νόσος του Graves αναγκάζει τον θυρεοειδή να είναι υπερδραστήριος ενώ του Hashimoto υπολειτουργεί. Το άγχος από μόνο του δεν θα προκαλέσει διαταραχή του θυρεοειδούς, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Υποθυρεοειδισμός στην Εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού στην εγκυμοσύνη;

Τα συμπτώματα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς είναι συχνά τα ίδια για τις έγκυες γυναίκες όπως και για άλλα άτομα με υποθυρεοειδισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • υπερβολική κούραση
  • δυσκολία στην αντιμετώπιση του κρύου
  • κράμπες στους μύες
  • σοβαρή δυσκοιλιότητα
  • προβλήματα με τη μνήμη ή τη συγκέντρωση

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού στην εγκυμοσύνη είναι ήπιες και μπορεί να μην έχουν συμπτώματα.

 

Χρειάζεται πραγματικά να εγκαταλείψετε τα σταυρανθή λαχανικά όταν έχετε υποθυρεοειδισμό;

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργικός θυρεοειδής), μπορεί να σας έχουν πει να αποφεύγετε τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Αυτά τα λαχανικά έχει αποδειχθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ότι παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο ο θυρεοειδής αδένας σας χρησιμοποιεί το ιώδιο. Η αποτελεσματική χρήση ιωδίου είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς.

Υποθυρεοειδισμός και θρεπτικά συστατικά

Ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τον ρυθμό μεταβολισμού του σώματος. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και ήπια αύξηση βάρους. Η φαρμακευτική θεραπεία με λεβοθυροξίνη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους.

Η καλύτερη δίαιτα για άτομα με υποθυρεοειδισμό μοιάζει πολύ με μια υγιεινή διατροφή για οποιονδήποτε, αν και υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση των βασικών θρεπτικών συστατικών και την αποφυγή αλληλεπιδράσεων με φάρμακα.

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, το  οποίο αποτελεί και το καλύτερο σύστημα παροχής θρεπτικών συστατικών. Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων καθημερινά θα μεγιστοποιήσει την πρόσληψη αυτών των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων.

cholisteróli ypothyreoeidismó

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χοληστερόλη όταν έχετε υποθυρεοειδισμό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χοληστερόλη όταν έχετε υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε όλο σας το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού σας συστήματος. Συγκεκριμένα, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον πιθανό κίνδυνο.

9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν διαγνωστείτε με υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση προς διαχείριση και αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία σας. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και ορισμένες τροφές μπορούν να αναστείλουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά τις ορμόνες υποκατάστασης που μπορεί να λάβετε ως μέρος της θεραπείας του θυρεοειδούς σας.

Ορισμένα είδη αυτής της λίστας μπορεί να σας φανούν περίεργα, όπως οι φυτικές ίνες και ο καφές, επειδή για πολλές άλλες δίαιτες θεωρούνται «υγιεινές» ή «ασφαλείς» επιλογές. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε αυτές τις ομάδες τροφίμων, αλλά ο περιορισμός της πρόσληψης σας είναι μια καλή ιδέα όταν αντιμετωπίζετε τον υποθυρεοειδισμό .

 

6 Ανταλλαγές υγιεινών τροφίμων για τον υποθυρεοειδισμό

Κάνοντας μερικές απλές εναλλαγές τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να αισθανθείτε καλύτερα συνολικά.

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό , πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι πρέπει να λαμβάνετε φάρμακα συνθετικών ορμονών του θυρεοειδούς για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση των επιπέδων του θυρεοειδούς . Γνωρίζατε όμως ότι η πραγματοποίηση κάποιων απλών αλλαγών στη διατροφή σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ;

Ενώ η δίαιτα από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει τον υποθυρεοειδισμό , αυτό που τρώτε μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της αύξησης βάρους, να βοηθήσει στη διαχείριση τυχόν σχετικών συνθηκών υγείας που μπορεί να συνοδεύουν την αύξηση βάρους και να βελτιώσει την πρόσληψη ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών. Παρόλο που δεν υπάρχει « δίαιτα για υποθυρεοειδισμό », ορισμένες τροφές μπορεί να αναστείλουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά ιώδιο και μπορεί να επηρεάσουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Το ιώδιο είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για τη σύνθεση της θυρεοειδικής ορμόνης, ακολουθούμενο από το σελήνιο -

 καθώς και από σίδηρο, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, που όλα βοηθούν στη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών. Αν και δεν υπάρχουν τρόφιμα που να αυξάνουν την πρόσληψη φαρμάκων για τον θυρεοειδή , το ιώδιο παραμένει κρίσιμο σε μια δίαιτα φιλική προς τον υποθυρεοειδισμό. τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στους ιστούς του θυρεοειδούς. και η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βλάβη του θυρεοειδούς.

 

 

Υπάρχει σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και του υπολειτουργικού θυρεοειδούς;

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για συμπτώματα εμμηνόπαυσης, αναφέρονται συχνά σε συμπτώματα που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση, τη στιγμή της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πάρα πολύ ή πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη, μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα, μερικά από τα οποία είναι πολύ παρόμοια με τα συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση ή εισέρχεται στην εμμηνόπαυση.

Θυρεοειδής αδένας: Επισκόπηση

Πώς λειτουργεί αυτός ο ενδοκρινής αδένας και ποια συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη για υπερθυρεοειδισμό και υποθυρεοειδισμό

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα όργανο σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού σας. Απελευθερώνει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό — τον τρόπο που το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς ρυθμίζουν τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος, όπως:

Αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου και θυρεοειδής αδένας

Τι είναι η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου και γιατί είναι σημαντικό να ελέγξετε εάν παρουσιάζετε κόπωση ή κενά μνήμης;

Όπως φανερώνει και το όνομα η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου οφείλετε σε ανεπάρκεια αποθεμάτων σιδήρου.

Το σώμα μας δεν μπορεί να παρασκευάσει αρκετά ερυθρά κύτταρα.

Χωρίς επάρκεια αποθεμάτων σιδήρου τα ερυθροκύτταρα μας δεν έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν οξυγόνο στους υπόλοιπους ιστούς του σώματος μας. Δεν θα μπορεί να παραχθεί αρκετή ενέργεια με αποτέλεσμα να νιώθετε κόπωση και δυσφορία μετά από μέτρια σωματική άσκηση.

Πώς ο καφές παρεμβαίνει στη φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή;

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ πριν πάνε στη δουλειά ή ξεκινήσουν τη μέρα τους. Αλλά εάν το κάνετε πριν ή μέσα σε μία ώρα μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων για τον θυρεοειδή , μπορεί να κάνει τα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά.

Thyreoeidís adénas kai diatrofí

Θυροειδής αδένας και διατροφή

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας με κύριο ρόλο την ρύθμιση διαφόρων μεταβολικών διαδικασιών στην εμβρυική, παιδική και ενήλικη ζωή. Πολλές ασθένειες επηρεάζουν την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είτε εγείροντας την μειωμένη είτε την αυξημένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών. Έτσι εμφανίζεται ο υπερ και ο υπόθυρεοειδισμός.

Αναιμία και Θυρεοειδής

Η αναιμία είναι μια συχνή αλλά πολλές φορές υποτιμημένη κλινική κατάσταση που συνυπάρχει μαζί με τις ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα. Παρόλο που πολλές φορές η αναιμία και οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς συνυπάρχουν η αιτία της συσχέτισης του παραμένει αμφιλεγόμενη.

Οι θυρορμόνες διεγείρουν την ανάπτυξη των πρόδρομων ερυθροκυττάρων τόσο άμεσα μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής της ερυθροποιητίνης ενώ η αναιμία που σχετίζεται με έλλειψη σιδήρου επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς. Επιπρόσθετα οι διαφορετικές μορφές αναιμίας μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

ypotireoeidisma diatrofí

6 Τρόφιμα φιλικά προς τον υποθυρεοειδισμό για να τα προσθέσετε στη διατροφή σας

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό ή υπολειτουργικό θυρεοειδή, μπορεί να αντιμετωπίσετε κόπωση, κατάθλιψη, δυσκοιλιότητα και άλλες πιο σοβαρές ανησυχίες για την υγεία. Ευτυχώς, η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του θυρεοειδούς σας.

Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τη διάθεση, το μεταβολισμό, τα επίπεδα ενέργειας, τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.