Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΥποθυρεοειδισμόςΥπάρχει σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και του υπολειτουργικού θυρεοειδούς;

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για συμπτώματα εμμηνόπαυσης, αναφέρονται συχνά σε συμπτώματα που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση, τη στιγμή της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πάρα πολύ ή πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη, μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα, μερικά από τα οποία είναι πολύ παρόμοια με τα συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση ή εισέρχεται στην εμμηνόπαυση.

Τα οιστρογόνα και ο θυρεοειδής αδένας

Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή είναι σημαντικά πιο συχνά στις γυναίκες, ειδικά όταν είναι σε αναπαραγωγική ηλικία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στη σχέση μεταξύ της λειτουργίας του θυρεοειδούς και των οιστρογόνων , της κύριας ορμόνης των γυναικών.

Στο διάστημα που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν σημαντικά, γεγονός που αναμφίβολα θα επηρεάσει τα επίπεδα του θυρεοειδούς. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η σχέση.

Σχέση εμμηνόπαυσης και παθήσεων του θυρεοειδούς

Ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) για να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους μετά την έναρξη της HRT. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες που λαμβάνουν ήδη φάρμακα για έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή μπορεί να διαπιστώσουν ότι πρέπει να προσαρμόσουν τη δόση του φαρμάκου τους για τον θυρεοειδή.

 

Είναι σημαντικό να ελέγχονται εκ νέου τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών από καιρό σε καιρό, ειδικά εάν μια γυναίκα εμφανίζει κάποιο από τα συμπτώματα που σχετίζονται με υπολειτουργία του θυρεοειδούς ή εμμηνόπαυση.

 

Συμπληρώματα σόγιας

Υπάρχει επίσης κάποια ανησυχία σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων σόγιας από γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση λόγω των δυσμενών επιπτώσεών τους στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Έχει θεωρείται απίθανο η σόγια να επηρεάζει γυναίκες με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς.

Ωστόσο, οι γυναίκες που έχουν οριακή λειτουργία του θυρεοειδούς και δεν λαμβάνουν αρκετό ιώδιο ο θυρεοειδής αδένας μετατρέπει το ιώδιο σε Τ3 και Τ4 και μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για υπολειτουργία του θυρεοειδούς εάν τρώνε πολλή σόγια.

Οι γυναίκες που επιλέγουν να λάβουν συμπλήρωμα σόγιας και έχουν χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς θα πρέπει να είναι σίγουρες ότι τρώνε αρκετό ιώδιο, το οποίο μπορεί να βρεθεί στο συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι.

Η δόση του φαρμάκου για τον θυρεοειδή μπορεί επίσης να χρειαστεί προσαρμογή, καθώς υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η σόγια μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του φαρμάκου για τον θυρεοειδή.

Πίσω →