Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΥποθυρεοειδισμόςΑναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου και θυρεοειδής αδένας

Τι είναι η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου και γιατί είναι σημαντικό να ελέγξετε εάν παρουσιάζετε κόπωση ή κενά μνήμης;

Όπως φανερώνει και το όνομα η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου οφείλετε σε ανεπάρκεια αποθεμάτων σιδήρου.

Το σώμα μας δεν μπορεί να παρασκευάσει αρκετά ερυθρά κύτταρα.

Χωρίς επάρκεια αποθεμάτων σιδήρου τα ερυθροκύτταρα μας δεν έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν οξυγόνο στους υπόλοιπους ιστούς του σώματος μας. Δεν θα μπορεί να παραχθεί αρκετή ενέργεια με αποτέλεσμα να νιώθετε κόπωση και δυσφορία μετά από μέτρια σωματική άσκηση.

Πολλές φορές παρουσιάζεται σύγχυση, κενά μνήμης και αποπροσανατολισμός. Συχνά αισθάνεται κάποιος κατάθλιψη ή άγχος. Ο σίδηρος παίζει ρόλο κλειδί καθώς είναι συνπαράγοντας  στον σχηματισμό των νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένου σεροτονίνης, νορεπινεφρίνης και κυρίως ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη εμπλέκεται στην συγκέντρωση μας και βοηθά στην καλή διάθεση.

Χωρίς επάρκεια σιδήρου μειώνεται η άμυνα του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα να νοσεί κάποιος ευκολότερα.

Επίσης σε έλλειψη του συχνά παρατηρούνται ευθραυστά νύχια και μαλλιά, πονοκέφαλοι, στοματικές πληγές και αύθες ενώ επίσης μειώνονται και τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς.

Γιατί αναπτύσσεται η ανεπάρκεια σιδήρου;

Ένας λόγος εμφάνισης της ανεπάρκειας του είναι λόγο απώλειας αίματος από το γαστρεντερικό σύστημα - η απώλεια μπορεί να είναι είτε από το ανώτερο είτε από το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε λόγω φλεγμονής του εντέρου, νόσου του Crohn, σπαστική κολλίτιδα ή ακόμα και αιμορροΐδες. Εάν έχετε συμπτώματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αίσθημα καύσου στον στόμαχο ή ιστορικό στο παρελθόν με μόλυνση από το H.pylori που είναι ένα βακτήριο του στομάχου. Ακόμα μια συχνή αιτία εμφάνισης αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου είναι εξ αιτίας της απώλειας αίματος κατά την διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Εάν είστε γυναίκα και πάσχετε από ενδομητρίωση ή ινομυώματα ή ο κύκλος σας έχει διάρκεια μικρότερη των 28 ημερών ή έχετε βαριά αιμορραγία όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη σιδήρου.

Εκτός από την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου που προκαλείται από απώλεια αίματος ακόμα μια πιθανή αιτία αναιμίας μπορεί να οφείλετε σε δυσαποροφήσεις.

Οι δυσαποροφήσεις συχνά οφείλονται όταν το περιεχόμενο του στομάχου είναι περισσότερο αλκαλικό και όχι όξινο.

Το στομάχι είναι σχεδιασμένο να φιλοξενεί ένα όξινο περιβάλλον με σκοπό να μεταβολίζει τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά και να απορροφά βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οποιαδήποτε αλλαγή στο PH του στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε δυσσαποροφήσεις.

Ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη, υπεραύξηση του βακτηριακού φορτίου στο λεπτό έντερο, μόλυνση από το H.pylori, η λήψη αντισταμινικών, το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσαπορόφηση που προκαλείτε από αναιμία λόγω χαμηλού σιδήρου.

Σε περίπτωση που δεν καταναλώνεται κόκκινο κρέας για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου.

Η κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε σίδηρο δεν υποδηλώνει ότι διασφαλίζουμε επιθυμητά επίπεδα σιδήρου.

Ο σίδηρος που συναντάμε στο κόκκινο κρέας ονομάζεται αιμικός ενώ αυτός που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα ονομάζεται μη αιμικός.

Ο λόγος για τον οποίο τα άτομα που δεν καταναλώνουν κόκκινο κρέας είναι πιθανότερο να εμφανίσουν έλλειψη σιδήρου είναι γιατί ο σίδηρος που εντοπίζεται στα φυτικά τρόφιμα δεν απορροφάτε το ίδιο καλά με τον ζωικό.

Επίσης δίαιτα πλούσια σε φυτικά άλατα και λεκτίνες στις οποίες βασίζονται οι χορτοφάγοι δίαιτες μπλοκάρουν χημικά την απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο.

Όμως τι συμβαίνει σε ένα άτομο με έλλειψη σιδήρου και τον θυρεοειδή του αδένα;

όσον αφορά τον θυρεοειδή αδένα συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία παίζουν ρόλο στην λειτουργία του αδένα.

Η βιταμίνη Α, το ιώδιο και το σελήνιο είναι τρία από τα βασικά συστατικά που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα και τις ορμόνες του αλλά μια έλλειψη σιδήρου επηρεάζει την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών μειώνοντας τα την λειτουργία της θυροειδικής υπεροξειδάσης

Όταν μιλάμε για TSH, Τ3 και Τ4  η θυρεοειδική υπεροξειδάση παίζει βασικό ρόλο. Χωρίς την θυρεοειδική υπεροξειδάση δεν μπορεί να παραχθούν οι Τ3 και Τ4. Επιπρόσθετα το ένζυμο αυτό καταστρέφετε όταν κάποιος νοσεί από θυρεοειδίτιδα χασιμότο.

Ο Χασιμότο επιτίθετε στην θυροειδική υπεροξειδάση με αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων των ορμονών του θυροειδούς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μειωμένα επίπεδα σιδήρου οδηγούν στην μείωση του Τ3 και Τ4 αλλά και σε μείωση της απάντησης της ΤSH.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →