Ο θυρεοειδής σας λειτουργεί παράλληλα με τα επινεφρίδια σας. Τα επινεφρίδια, μπορούν να διαχειριστούν καλά μικρές ποσότητες στρες. Όταν αντιμετωπίζετε άγχος, απελευθερώνουν κορτιζόλη, η οποία ενισχύει διάφορες σωματικές λειτουργίες.

Οι πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς είναι οι αυτοάνοσες διαταραχές όπου το σώμα επιτίθεται στον δικό του ιστό, σε αυτή την περίπτωση στον θυρεοειδή αδένα. Υπάρχουν δύο τύποι, η νόσος του Graves ή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Η νόσος του Graves αναγκάζει τον θυρεοειδή να είναι υπερδραστήριος ενώ του Hashimoto υπολειτουργεί. Το άγχος από μόνο του δεν θα προκαλέσει διαταραχή του θυρεοειδούς, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η επίδραση του στρες στον θυρεοειδή συμβαίνει με την επιβράδυνση του μεταβολισμού του σώματός σας. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος που συνδέονται το άγχος και η αύξηση βάρους. Όταν η λειτουργία του θυρεοειδούς επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του στρες, τα επίπεδα της ορμόνης τριιωδοθυρονίνης (Τ3) και θυροξίνης (Τ4) πέφτουν.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα προβλήματα εξισορρόπησης του σακχάρου στο αίμα συμβαίνουν συχνά παράλληλα με τον υποθυρεοειδισμό. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών μειώνουν τα επίπεδα της TSH στο αίμα. Πρέπει να υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των ορμονών του στρες και της κορτιζόλης για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Εάν αυτή η ευαίσθητη ισορροπία αλλάξει, τα συμπτώματα του θυρεοειδούς σας μπορεί να αυξηθούν.

Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σώμα σας για χρόνια πριν οι εργαστηριακές εξετάσεις δείξουν πρόβλημα.

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, όπως κόπωση ή αύξηση βάρους. Αυτό το παρατεταμένο άγχος μπορεί να εμφανιστεί ως κατάθλιψη ή άγχος όταν και τα δύο είναι στην πραγματικότητα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Συμβουλές ανακούφισης από το άγχος

Μπορείτε να βοηθήσετε τα συνολικά επίπεδα στρες και την υγεία του θυρεοειδούς σας κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Σωστή διατροφή

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή φαίνεται διαφορετική για τον καθένα. Γενικά, σχεδιάστε να τρώτε τρία καλά ισορροπημένα γεύματα με φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνη κάθε μέρα. Ξεκινήστε το πρωί σας με ένα καλό πρωινό, αλλά πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Η μείωση του αλκοόλ, της καφεΐνης και της ζάχαρης στη διατροφή σας θα βοηθήσει με τα συνολικά επίπεδα ενέργειας σας.

Μην ξεχνάτε τις βιταμίνες

Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τον θυρεοειδή στην καθημερινή σας ρουτίνα. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να είναι αιτία υποθυρεοειδισμού. Εκτός από το ιώδιο, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε άλλες απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

  • Σελήνιο
  • Ψευδάργυρο
  • Σίδηρο
  • Χαλκό
  • Βιταμίνες Α, Β, C και Ε

Πίσω →