Η αναιμία είναι μια συχνή αλλά πολλές φορές υποτιμημένη κλινική κατάσταση που συνυπάρχει μαζί με τις ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα. Παρόλο που πολλές φορές η αναιμία και οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς συνυπάρχουν η αιτία της συσχέτισης του παραμένει αμφιλεγόμενη.

Οι θυρορμόνες διεγείρουν την ανάπτυξη των πρόδρομων ερυθροκυττάρων τόσο άμεσα μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής της ερυθροποιητίνης ενώ η αναιμία που σχετίζεται με έλλειψη σιδήρου επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς. Επιπρόσθετα οι διαφορετικές μορφές αναιμίας μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Η νορμοκυτταρική αναιμία είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη ενώ η μακροκυτταρική και η μικροκυτταρική αναιμία εμφανίζονται σπανιότερα.

Η αναιμία στον υποθυρεοειδισμό μπορεί να προκύπτει λόγω καχεξίας του μυελού των οστών, μειωμένη παραγωγή ερυθροποιητίνης άλλες συνυπάρχουσες ασθένειες ή ταυτόχρονη έλλειψη σιδήρου, Β12 και φυλλικού. Αλλοιωμένος μεταβολισμός σιδήρου και το οξειδωτικό στρες επίσης μπορεί να ενισχύουν την εμφάνιση αναιμίας σε συνδιασμό με υποθυρεοειδισμό.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αναιμίας συνδυαστικά με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα μπορεί να σχετίζεται με κακοήθη αναιμία, ατροφική γαστρίτιδα, αυτοάνοσο αιμολυτικό σύνδρομο ή ρευματικές ασθένειες ή ακόμα και κοιλιοκάκη. Η συνύπαρξη αναιμίας και δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα συνιστά ένα σημαντικό κλινικό σύνδρομο.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →