Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΥποθυρεοειδισμόςΠώς ο καφές παρεμβαίνει στη φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή;

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ πριν πάνε στη δουλειά ή ξεκινήσουν τη μέρα τους. Αλλά εάν το κάνετε πριν ή μέσα σε μία ώρα μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων για τον θυρεοειδή , μπορεί να κάνει τα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά.

Το φάρμακο λεβοθυροξίνη, γνωστό με τα ονόματα Synthroid, Levoxyl, Unithyroid και άλλα, είναι ένα φάρμακο για τον θυρεοειδή που μπορεί να επηρεαστεί από τον καφέ. Όταν λαμβάνεται με καφέ, το φάρμακο μπορεί να μην απορροφάται σωστά, γεγονός που μειώνει την ποσότητα της λεβοθυροξίνης που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.

 Καφεΐνη και Λεβοθυροξίνη

Η λεβοθυροξίνη χρησιμοποιείται σε άτομα με υποθυρεοειδισμότων οποίων οι θυρεοειδείς αδένες δεν παράγουν αρκετή ορμόνη που ονομάζεται Τ4 για να διατηρήσουν το σώμα να λειτουργεί κανονικά. Η λεβοθυροξίνη είναι μια συνθετική ένωση πανομοιότυπη με την Τ4 που χρησιμοποιείται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά ή έχει αφαιρεθεί.

 Γενικά συνιστάται να παίρνετε τα φάρμακα για τον θυρεοειδή σας το πρωί με άδειο στομάχι και να περιμένετε μια ώρα πριν φάτε. Η κατανάλωση τροφής προτού η λεβοθυροξίνη προλάβει να απορροφηθεί πλήρως στο έντερο μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο καφές και άλλα ροφήματα με καφεΐνη επηρεάζουν την απορρόφηση του φαρμάκου με διαφορετικό τρόπο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ με λεβοθυροξίνη μειώνει την απορρόφηση αυξάνοντας την ταχύτητα με την οποία το φάρμακο περνά από το έντερο.

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να αυξήσει την εντερική κινητικότητα , τις μυϊκές συσπάσεις που μετακινούν την τροφή μέσω του πεπτικού σωλήνα . Η καφεΐνη έχει επίσης μια ήπια καθαρτική δράση και αυξάνει την ποσότητα του υγρού στα κόπρανα.

Και τα δύο αυτά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν την κίνηση της λεβοθυροξίνης μέσω των εντέρων πολύ γρήγορα, προτού έχει την ευκαιρία να απορροφηθεί. Όταν συμβεί αυτό, τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας μπορεί να πέσουν και να οδηγήσουν σε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού , όπως κόπωση, μυϊκή αδυναμία, αύξηση βάρους, βραχνάδα και ευαισθησία στο κρύο.

Η απορρόφηση της λεβοθυροξίνης μπορεί επίσης να μειωθεί όταν λαμβάνεται με μαύρο τσάι, ζεστό κακάο ή αναψυκτικά με καφεΐνη.

Μορφές που δεν επηρεάζονται από την καφεΐνη

Ορισμένα σκευάσματα λεβοθυροξίνης χωρίς δισκία έχουν σχεδιαστεί για να απορροφώνται γρήγορα στην πεπτική οδό και δεν επηρεάζονται από την καφεΐνη με τον ίδιο τρόπο όπως τα δισκία.

Το Tirosint είναι μια μαλακή μορφή γέλης λεβοθυροξίνης και το Tirosint-Sol είναι η υγρή μορφή. Αυτά τα φάρμακα απορροφώνται πιο γρήγορα από τα τυπικά σκευάσματα. Η γέλη και η υγρή μορφή αναπτύχθηκαν για άτομα που έχουν πεπτικές διαταραχές όπως κοιλιοκάκη που εμποδίζουν τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το Tirosint ή το Tirosint-Sol μπορούν να ληφθούν ταυτόχρονα με τον καφέ χωρίς προβλήματα απορρόφησης ή επίδραση στα επίπεδα της ορμόνης Τ4.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →