Ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τον ρυθμό μεταβολισμού του σώματος. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και ήπια αύξηση βάρους. Η φαρμακευτική θεραπεία με λεβοθυροξίνη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους.

Η καλύτερη δίαιτα για άτομα με υποθυρεοειδισμό μοιάζει πολύ με μια υγιεινή διατροφή για οποιονδήποτε, αν και υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση των βασικών θρεπτικών συστατικών και την αποφυγή αλληλεπιδράσεων με φάρμακα.

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, το  οποίο αποτελεί και το καλύτερο σύστημα παροχής θρεπτικών συστατικών. Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων καθημερινά θα μεγιστοποιήσει την πρόσληψη αυτών των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων.

Σημαντικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσέχετε στον υποθυρεοειδισμό:

  • Ασβέστιο

Ορισμένες τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο μπορούν να αναστείλουν την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης.

  • Φυτικές ίνες

Είναι γνωστό ότι οι υπερβολικές ποσότητες φυτικών ινών αναστέλλουν την αποτελεσματικότητα των συνθετικών ορμονών του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένης της λεβοθυροξίνης. Εάν διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, τα συμπληρώματα φυτικών ινών γενικά δεν συνιστώνται.

  • Ιώδιο

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή της ορμόνης θυροξίνης. Τα συμπληρώματα ιωδίου δεν είναι απαραίτητα για οποιονδήποτε με υποθυροειδισμό. Εάν έχετε υπερδραστήριο θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός), η λήψη ιωδίου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας ιωδίου μπορούν να ωφεληθούν από την επαρκή πρόσληψη ιωδίου από τη διατροφή.

  • Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα άλλο μέταλλο που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της λεβοθυροξίνης. Ελέγξτε με το γιατρό σας πριν αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου. Συνιστάται η λήψη της λεβοθυροξίνης τουλάχιστον δύο ώρες πριν ή μετά τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, συμπεριλαμβανομένων και των πολυβιταμινών με σίδηρο.

  • Σελήνιο

Ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην υγεία του θυρεοειδούς είναι το σελήνιο, το οποίο που βρίσκεται στα φασόλια, τα καρύδια Βραζιλίας, τα αυγά, τις σαρδέλες και τον τόνο.

  • Σόγια

Η σόγια είναι ένα άλλο προϊόν διατροφής που μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης. Και πάλι, είναι καλύτερο να λαμβάνετε την ορμόνη λίγες ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση σόγιας. Ορισμένες μάρκες γάλακτος σόγιας μπορεί να περιέχουν ιώδιο, γι' αυτό ελέγξτε τις ετικέτες.

  • Βιταμίνη D

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου για την προστασία της υγείας των οστών και των δοντιών. Όμως, πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να εμπλέκεται με ενδοκρινικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, καθώς και του υποθυρεοειδισμού και της νόσου του Hashimoto.

  • Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος συναντάται συνήθως στα όσπρια, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο και τα οστρακοειδή και πιστεύεται ότι είναι ένα ακόμη χρήσιμο μέταλλο για την υγεία του θυρεοειδούς.

Η λήψη μεγαλύτερης από τη συνιστώμενη δόση βιταμινών μπορεί να είναι επιβλαβής και να οδηγήσει σε ανακριβείς εξετάσεις αίματος για τον θυρεοειδή.

Πίσω →