Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Υποθυρεοειδισμός9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν διαγνωστείτε με υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση προς διαχείριση και αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία σας. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και ορισμένες τροφές μπορούν να αναστείλουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά τις ορμόνες υποκατάστασης που μπορεί να λάβετε ως μέρος της θεραπείας του θυρεοειδούς σας.

Ορισμένα είδη αυτής της λίστας μπορεί να σας φανούν περίεργα, όπως οι φυτικές ίνες και ο καφές, επειδή για πολλές άλλες δίαιτες θεωρούνται «υγιεινές» ή «ασφαλείς» επιλογές. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε αυτές τις ομάδες τροφίμων, αλλά ο περιορισμός της πρόσληψης σας είναι μια καλή ιδέα όταν αντιμετωπίζετε τον υποθυρεοειδισμό .

 

Ακολουθούν εννέα τροφές που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε καθώς αντιμετωπίζετε τον υποθυρεοειδισμό:

  • Τρόφιμα με σόγια, συμπεριλαμβανομένων των Edamame, Tofu και Miso

Υπάρχει εδώ και καιρό ανησυχία για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν ορισμένες ενώσεις στη σόγια  που ονομάζονται ισοφλαβόνες στον θυρεοειδή.

Oρισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να απορροφάτε φάρμακα για τον θυρεοειδή. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να θέλετε να περιμένετε τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση τροφών με βάση τη σόγια πριν πάρετε την φαρμακευτική σας αγωγή.

  • Σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, είναι γεμάτα φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί να παρεμβαίνουν στην παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης εάν έχετε ανεπάρκεια ιωδίου .

Επομένως, είναι καλή ιδέα να περιορίσετε την πρόσληψη λαχανικών όπως λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανου, κουνουπιδιού, λαχανίδας και μπρόκολο επειδή η έρευνες δείχνουν ότι η πέψη αυτών των λαχανικών μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του θυρεοειδούς να χρησιμοποιεί ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τον φυσιολογικό θυρεοειδή λειτουργία.

  • Γλουτένη:βρίσκεται στο ψωμί και τα ζυμαρικά

Όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό μπορεί να θέλουν να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη γλουτένης μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται σε τρόφιμα επεξεργασμένα από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και άλλα δημητριακά.

 Και αν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, η γλουτένη μπορεί να ερεθίσει το λεπτό έντερο και μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των φαρμάκων υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών .

Εάν επιλέξετε να φάτε γλουτένη, φροντίστε να επιλέξετε ποικιλίες ψωμιού και ζυμαρικών ολικής αλέσεως, οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανωμαλίας του εντέρου, ένα κοινό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Επίσης, φροντίστε να παίρνετε το φάρμακο για τον υποθυρεοειδισμό αρκετές ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, για να αποτρέψετε την παρεμβολή τους στην απορρόφηση της συνθετικής θυρεοειδικής ορμόνης σας.

  • Λιπαρά τρόφιμα όπως το βούτυρο, το κρέας και όλα τα τηγανητά

Έχει βρεθεί ότι τα λίπη διαταράσσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά φάρμακα υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών.

Τα λίπη μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει ορμόνες. Συνιστάται να καταναλώνετε σπάνια όλα τα τηγανητά τρόφιμα και να μειώσετε την πρόσληψη λιπών από πηγές όπως το βούτυρο, η μαγιονέζα, η μαργαρίνη και τα λιπαρά κομμάτια κρέατος.

  • Ζαχαρούχα τρόφιμα

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού του σώματος.

Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο να βάλεις κιλά αν δεν είσαι προσεκτικός.

Είναι καλύτερο να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης που τρώτε ή να προσπαθήσετε να μειώσετε την συχνότητα κατανάλωσης της.

  • Επεξεργασμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να έχουν πολύ νάτριο και τα άτομα με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν το νάτριο.

Η ύπαρξη υπολειτουργικού θυρεοειδούς αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για υψηλή αρτηριακή πίεση και η υπερβολική ποσότητα νατρίου αυξάνει περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο.

Διαβάστε την ετικέτα «Διατροφικά στοιχεία» στη συσκευασία των επεξεργασμένων τροφίμων για να βρείτε επιλογές με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

  • Περίσσεια φυτικών ινών από φασόλια, όσπρια και λαχανικά

Η λήψη αρκετών φυτικών ινών είναι καλό για εσάς, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να περιπλέξει τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού σας.

Ποσότητες διαιτητικών ινών από δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, φασόλια και όσπρια που υπερβαίνουν αυτό το επίπεδο επηρεάζουν το πεπτικό σας σύστημα και μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των φαρμάκων υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών.

  • Καφές: Χρονομετρήστε προσεκτικά το πρώτο φλιτζάνι σας το πρωί

Η καφεΐνη έχει βρεθεί ότι εμποδίζει την απορρόφηση της υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών.

Πάρτε τα φάρμακά σας μόνο με νερό.Θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη λήψη του φαρμάκου σας προτού πιείτε ένα φλιτζάνι.

  • Το αλκοόλ και ο θυρεοειδή σας

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει τόσο τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα όσο και την ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει ορμόνες.

Το αλκοόλ φαίνεται να έχει τοξική επίδραση στον θυρεοειδή αδένα και καταστέλλει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί θυρεοειδική ορμόνη. Στην ιδανική περίπτωση, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να κόψουν το αλκοόλ ή να πίνουν προσεκτικά με μέτρο .

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

▪ ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →