Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΥποθυρεοειδισμόςΧρειάζεται πραγματικά να εγκαταλείψετε τα σταυρανθή λαχανικά όταν έχετε υποθυρεοειδισμό;

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργικός θυρεοειδής), μπορεί να σας έχουν πει να αποφεύγετε τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Αυτά τα λαχανικά έχει αποδειχθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ότι παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο ο θυρεοειδής αδένας σας χρησιμοποιεί το ιώδιο. Η αποτελεσματική χρήση ιωδίου είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς.

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών με μέτρο έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα χωρίς νόσο του θυρεοειδούς. Και πολλά άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορούν να ενσωματώσουν με ασφάλεια αυτές τις τροφές στη διατροφής τους.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τα σταυρανθή λαχανικά και τον υποθυρεοειδισμό - τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα λαχανικά στον θυρεοειδή σας, εάν πρέπει να τα αποφεύγετε και πώς να σταθμίζετε τους κινδύνους και τα οφέλη από την κατανάλωση τους.

Πώς τα σταυρανθή λαχανικά επηρεάζουν τον θυρεοειδή σας;

Τα σταυρανθή λαχανικά ανήκουν σε μια ομάδα συγγενών φυτών και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα :

  • Μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Λάχανο
  • Κουνουπίδι
  • Λάχανο
  • Είδος λάχανου
  • Γογγύλια

Αυτά τα λαχανικά είναι μοναδικά από χημική άποψη με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού επιπέδου ενώσεων που περιέχουν θείο και  ονομάζονται γλυκοσινολικές ενώσεις που τους δίνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους.

Αλλά τα γλυκοζινολικά και άλλες χημικές ουσίες σε αυτά τα λαχανικά θεωρούνται βρογχοκηλογόνα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παρεμβαίνουν στην παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης κυρίως διαταράσσοντας τη χρήση ιωδίου από τον θυρεοειδή σας. Ο θυρεοειδής σας χρησιμοποιεί ιώδιο για την κανονική παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης και εάν δεν μπορεί να προσπελάσει σωστά το ιώδιο ή αν δεν υπάρχει αρκετό ιώδιο στο σώμα σας, το επίπεδο της θυρεοειδικής ορμόνης σας θα πέσει.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα βρογχοκηλογόνα δεν πρέπει να είναι αιτία ανησυχίας καθώς η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου αρκετών τύπων καρκίνου.

Πίσω →