Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΥποθυρεοειδισμόςΤι πρέπει να γνωρίζετε για τη χοληστερόλη όταν έχετε υποθυρεοειδισμό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χοληστερόλη όταν έχετε υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε όλο σας το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού σας συστήματος. Συγκεκριμένα, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον πιθανό κίνδυνο.

Η σύνδεση υψηλής χοληστερόλης -υποθυρεοειδισμού

Τα σωματίδια LDL εξέρχονται από το αίμα σας μέσω του ήπατός σας, μια διαδικασία που απαιτεί θυρεοειδική ορμόνη.

Εάν ένα άτομο έχει χαμηλά επίπεδα ορμονών θυρεοειδούς ή υποθυρεοειδισμό, μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL.

Δεν είναι μόνο ότι τα αυξημένα επίπεδα LDL συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά η υψηλή χοληστερόλη μπορεί επίσης να σχετίζεται με νευροεκφυλιστική νόσο, όπως το Αλτσχάιμερ. Ο υποθυρεοειδισμός χωρίς θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα και νοσηρότητα .

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού με θυρεοειδική ορμόνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Αλλά είναι πιθανό ότι η τυπική θεραπεία από μόνη της δεν είναι αρκετή για να διατηρήσει όλα τα συστήματα σε κανονική λειτουργία.

Πώς να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό και υψηλή χοληστερόλη, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:

Απώλεια βάρος: Το υπερβολικό βάρος συμβάλλει στη φλεγμονή και στα μεταβολικά προβλήματα , συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης, σύμφωνα με μελέτες. Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια ακόμη και ενός μικρού βάρους μπορεί να είναι χρήσιμη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ακόμη και μια πολύ μικρή αλλαγή βάρους, όπως 10 κιλά, μπορεί να επηρεάσει τη χοληστερόλη σας.

Πραγματοποιήστε τακτική άσκηση: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των λιπιδίων, όπως η LDL, από την κυκλοφορία του αίματός σας, προτείνει μια μελέτη . Μερικοί άνθρωποι ξεκινούν με αργό περπάτημα για να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους, αλλά άλλοι μπορούν να κάνουν άσκηση υψηλής έντασης. Είναι σημαντικό να βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και θα κάνετε.

Βελτιώστε τη διατροφή σας Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πηγές πρωτεϊνών όπως πουλερικά, ψάρια και ξηροί καρποί και χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης σας. Εν τω μεταξύ, τα πρόχειρα φαγητά όπως το γρήγορο φαγητό, η σόδα, τα κέικ, οι καραμέλες και τα μπισκότα μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Εάν η διατροφή σας είναι γεμάτη με αυτά τα τρόφιμα, ξεκινήστε να κάνετε μικρές αλλαγές στις οποίες μπορείτε να βασιστείτε. Μπορεί να είναι τρομακτικό να περάσεις από μια πολύ ανθυγιεινή διατροφή σε μια «υγιεινή» διατροφή, οπότε προσπαθήστε να κάνετε μόνο μία ή δύο αλλαγές την φορά . Η εξάλειψη της σόδας είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα. Ανταλλάξτε το με άφθονο ανθρακούχο νερό εάν σας διευκολύνει.

Πάρτε φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά πολλά άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουν φάρμακα στατίνης που μειώνουν τη χοληστερόλη στα σχήματά τους.

Πάρτε τη φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή όπως σας έχει συνταγογραφηθεί

Είναι σημαντικό για ασθενείς με εμφανή υποθυρεοειδισμό να λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών και να παρακολουθούνται τακτικά από τους γιατρούς τους.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι συνήθως μια χρόνια ιατρική κατάσταση και είναι σημαντικό για τον ασθενή να έχει μια ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να τον υποστηρίζει ενώ περιηγείται σε διάφορα στάδια της ζωής, όπως η ανάπτυξη, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και η γήρανση.

 

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

▪ ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

Πίσω →