Ευερέθιστο έντερο και βιταμίνη D

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Έχει βρεθεί ότι το 82% των πασχόντων από το σύνδρομο έχουν επίσης περιεκτικότητα σε βιταμίνη D2, επομένως, φυσικά, αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια λειτουργική διαταραχή της γαστρεντερικής οδού. Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «Βιταμίνη του ήλιου» είναι μια απαραίτητη λιποδιαλυτή βιταμίνη για την απορρόφηση του ασβεστίου, την οποία παράγει το σώμα όταν εκτίθεται στον ήλιο ή λαμβάνεται από μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών και κόκκινο κρέας.

Το σώμα μας χρειάζεται 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής. Μπορεί να είναι δελεαστικό να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται τέτοιου είδους συμπληρώματα, όπως η τοξικότητα της βιταμίνης D, γι' αυτό φροντίστε πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ποια λαχανικά μπορώ να φάω με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και αέρια. Δεν έχει βρεθεί ακόμη μια θεραπεία. Ωστόσο, η πραγματοποίηση κάποιων αλλαγών στη διατροφή σας μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη δίαιτα για αυτή τη γαστρεντερική διαταραχή, μια διατροφική προσέγγιση φαίνεται να βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο.

Υποθυρεοειδισμός στην Εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού στην εγκυμοσύνη;

Τα συμπτώματα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς είναι συχνά τα ίδια για τις έγκυες γυναίκες όπως και για άλλα άτομα με υποθυρεοειδισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • υπερβολική κούραση
 • δυσκολία στην αντιμετώπιση του κρύου
 • κράμπες στους μύες
 • σοβαρή δυσκοιλιότητα
 • προβλήματα με τη μνήμη ή τη συγκέντρωση

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού στην εγκυμοσύνη είναι ήπιες και μπορεί να μην έχουν συμπτώματα.

 

Ευερέθιστο έντερο και Αφυδάτωση

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό. Πόσο ακριβώς πρέπει να πίνουμε; Το νερό είναι τόσο κρίσιμο για την υγεία μας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όποιον έχει πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η μέση ποσότητα νερού στο σώμα των ενηλίκων αποτελεί το 50-65%. Υπάρχει διακύμανση μεταξύ ανδρών και γυναικών (το σώμα των ανδρών είναι περίπου 60% νερό και το σώμα των γυναικών είναι περίπου 55%) και η ποσότητα νερού διαφέρει ανάλογα με τη σύσταση του σώματος και το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Ο άλιπος ιστός περιέχει περισσότερο νερό από τον λιπώδη ιστό. Το νερό στο σώμα βρίσκεται κυρίως στα ενδοκυττάρια υγρά, δηλαδή τα υγρά που γεμίζουν κάθε μεμονωμένο κύτταρο. Περίπου το ένα τρίτο του νερού στο σώμα μας είναι εξωκυττάριο – έξω από τα κύτταρα.

Το νερό λειτουργεί ως μονωτικός παράγοντας, βοηθώντας μας να ρυθμίσουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας. Γι' αυτό το σώμα μας ιδρώνει όταν ζεσταίνουμε. Ο ιδρώτας στο δέρμα μας εξατμίζεται για να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός μας πίσω στο φυσιολογικό. Το νερό είναι επίσης σημαντικό για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και είναι το κύριο συστατικό του σάλιου, το οποίο ξεκινά την πεπτική διαδικασία στο στόμα. Το νερό χρησιμοποιείται επίσης για την αποβολή άχρηστων προϊόντων και τοξινών από το σώμα μας, καθώς τα νεφρά μας τα φιλτράρουν και παράγουν ούρα. Το νερό δρα επίσης ως λιπαντικό στις αρθρώσεις μας και προστατεύει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα όργανά μας.

Αφυδάτωση

Μέχρι τη στιγμή που αισθάνεστε δίψα, το σώμα σας έχει ήδη χάσει περίπου το 2-3% της περιεκτικότητάς του σε νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στον οργανισμό. Δύο από τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης είναι η μείωση της νοητικής απόδοσης και του σωματικού συντονισμού, που παρουσιάζουν περίπου 1% αφυδάτωση. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί επίσης να μειώσει την ενέργειά σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε κουρασμένοι.

 

5 Αντιφλεγμονώδη γαλακτοκομικά Τρόφιμα

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συχνά αμφιλεγόμενα επειδή πιστεύεται ότι αυξάνουν τη φλεγμονή λόγω των κορεσμένων λιπαρών τους. Η φλεγμονή είναι ο ενσωματωμένος αμυντικός μηχανισμός του σώματός και αποτελεί σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας εργάζεται σκληρά για να επουλωθεί από τραυματισμό ή βλάβη. Ανάλογα με την αιτία της και την ικανότητα του σώματός σας να ξεπεράσει την προσβολή, η φλεγμονή μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή εβδομάδες (οξεία) ή μήνες έως χρόνια (χρόνια).

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να εξελιχθεί σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Περίπου 3 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο υποκύπτουν σε καταστάσεις όπως αυτές. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της φλεγμονής και να περιορίσουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών.Οι διατροφικές σας συνήθειες είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία σας για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή.

 

Η μεσογειακή διατροφή προτιμάται από ειδικούς σε θέματα υγείας και ιατρικής, επειδή είναι γεμάτη από βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι άπαχες πρωτεΐνες, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φρούτα και τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά. Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα αποτελούν εδώ και καιρό ακρογωνιαίο λίθο της ανθρώπινης διατροφής, υποστηρίζοντας την καλή διατροφή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής για την ανάπτυξη του οργανισμού.

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα γαλακτοκομικά λιπαρά μπορεί να έχουν ουδέτερη ή θετική επίδραση στην υγεία γενικότερα, αλλά ειδικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Συνεπώς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να παρέχουν θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη κάλυψη ζωτικών διατροφικών αναγκών. Διαθέτουν αξιοσημείωτα θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη φλεγμονή, όπως βιταμίνη D, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και προβιοτικά.

Τι μπορώ να φάω κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας;

Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετά υγιεινά τρόφιμα και θερμίδες γενικά. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να επιβραδύνετε τον μεταβολισμό σας, που είναι το αντίθετο από αυτό που θέλετε.

Η παράλειψη γευμάτων δεν αποτελεί επίσης δικαιολογία για να καταναλώνετε «κενές θερμίδες», που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσετε να επικεντρώνεστε στην κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά.

Πώς λειτουργεί η διαλειμματική νηστεία;

 • Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;

Η διαλειμματική νηστεία, έχει γίνει πολύ γνωστή τα τελευταία χρόνια καθώς περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι είναι συνήθως ασφαλής και αποτελεσματική. Ωστόσο, δεν είναι μια νέα έννοια. Χρησιμοποιείται για αιώνες σε περιόδους που τα τρόφιμα ήταν σπάνια, και μάλιστα παίζει κεντρικό ρόλο σε πολλές μεγάλες θρησκείες. Ακόμη και οι δίαιτες που μιμούνται τη διαλειμματική νηστεία, μπορούν να δημιουργήσουν ευεργετικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από τη νηστεία.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. H κάθε μια ακολουθεί ένα διαφορετικό διατροφικό μοτίβο που συχνά τηρείται αυστηρά προκειμένου να επιτευχθούν σωματικά ή και πνευματικά αποτελέσματα.

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, ενώ άλλοι είναι πιο δύσπιστοι. Τι λένε όμως τα στοιχεία;

5 σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες

Η κατανάλωση ενός σνακ πλούσιου σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι το κλειδί για να χορτάσετε με τα σνακ σας πραγματικά. Η τακτική κατανάλωση πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθάει στη διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας. Επειδή η πρωτεΐνη επιβραδύνει την πέψη των υδατανθράκων, παρατείνει την απελευθέρωσή τους και, επομένως, την ενέργεια που παίρνετε από αυτούς τους υδατάνθρακες. Η συμπερίληψη πρωτεΐνης στα σνακ σας θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την απογευματινή κατάπτωση και, φυσικά, να τροφοδοτήσετε μύες σας. Επιπλέον, εάν προσπαθείτε να χάσετε κιλά ή απλώς να διατηρήσετε το βάρος σας εκεί που είναι, ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο.

 

Σέλινο

Το σέλινο δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και ωφέλιμο Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά και ταυτόχρονα από τα πιο υγιεινά. Επιπλέον, περιέχει και λίγες θερμίδες.

Όλα τα μέρη του σέλινου μπορούν να καταναλωθούν, από τους σπόρους μέχρι τα φύλλα.

Αυτό το υγιεινό λαχανικό περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ και κάλιο, δηλαδή όλα όσα χρειάζεται το σώμα για να εκτελέσει τις λειτουργίες του με τον βέλτιστο τρόπο.

Επιπρόσθετα, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που υπάρχει στο σέλινο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε το σέλινο στην καθημερινή σας διατροφή:

Κανελόνια με σπανάκι

Συστατικά

 • 400 γρ σπανάκι
 • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
 • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
 • 1 κρεμμύδι
 • 2 σκελίδες σκόρδο
 • 2 x 400 g κονκασέ
 • 1 φύλλο δάφνης
 • ½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό(15 γρ.)
 • ½ λεμόνι
 • 1 αυγό
 • παρμεζάνα
 • 250 γρ ανθότυρο
 • 150 g κανελόνια
 • 250gr μοτσαρέλα

 

 

Χρήση αλκοόλ: Τι σημαίνει για άνδρες με διευρυμένο προστάτη

Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να επιδεινώσει τη διόγκωση του προστάτη;

Ο διογκωμένος προστάτης είναι μια κατάσταση που επηρεάζει πολλούς άνδρες καθώς γερνούν. Εμφανίζεται όταν ο προστάτης, ένας μικρός αδένας που βρίσκεται ανάμεσα στην ουροδόχο κύστη και το πέος, μεγαλώνει σε μέγεθος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ουροποιητικό, όπως δυσκολία στην έναρξη ή διακοπή της ούρησης ή ανάγκη για συχνότερη ούρηση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση ούρων ή δυσκολία στην κένωση της ουροδόχου κύστης. Για όσους πάσχουν από την πάθηση, το αλκοόλ μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις.

Κατανόηση των επιπτώσεων της καφεΐνης σε έναν διευρυμένο προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι ένας κλινικά διευρυμένος προστάτης. Ο προστάτης είναι ένας αδένας μεγέθους καρυδιού που βρίσκεται κοντά στην ουροδόχο κύστη και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή σπέρματος. Ο διευρυμένος προστάτης ή η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH), είναι μια κοινή πάθηση στους ηλικιωμένους άνδρες.

Η απώλεια βάρους βοηθά στη θεραπεία των συμπτωμάτων της προστατίτιδας

Πώς λειτουργεί η θεραπεία απώλειας βάρους για την προστατίτιδα;

Το υπερβολικό βάρος και η αποθήκευση του υπερβολικού σωματικού λίπους αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει αυξητικούς παράγοντες που ονομάζονται αδιποκίνες. Ορισμένες αδιποκίνες προάγουν τη φλεγμονή , η οποία είναι σημαντική επειδή η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει στη νόσο του προστάτη και τη χρόνια προστατίτιδα. Η φλεγμονή στο σώμα σας κάνει να χάνετε προστατευτικά αντιοξειδωτικά. Πολλές θεραπείες στοχεύουν στη μείωση της φλεγμονής.

Η τακτική άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και προωθεί τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η παρακολούθηση ενός σχεδίου απώλειας βάρους που περιλαμβάνει τόσο αερόβια άσκηση όσο και πιο υγιεινές διατροφικές αλλαγές μπορεί να είναι ευεργετική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της προστατίτιδας. Η αερόβια άσκηση μείωσε τα συμπτώματα της μη βακτηριακής προστατίτιδας πολύ καλύτερα από το να κάνεις ασκήσεις διατάσεων και κίνησης.

Διευρυμένος προστάτης και κινήσεις του εντέρου: Ποια είναι η σχέση;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) ή η διόγκωση του προστάτη, επηρεάζει τους άνδρες σε όλο τον κόσμο και έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα της ζωής τους.

Τι είναι ο διευρυμένος προστάτης;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ορίζεται ως η μη καρκινική ανάπτυξη του προστατικού ιστού. Η πάθηση προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες .

Τα πιο κοινά συμπτώματα της καλοήθης υπερπλασίας του προστάτη περιλαμβάνουν συχνοουρία , δυσκολία έναρξης ούρησης, επείγουσα ούρηση , νυκτοουρία (συχνουρία τη νύχτα), αδύναμη ροή ούρων , ακράτεια ούρων , αδυναμία πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης.

 

Σελήνιο και Hashimoto

Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό και απαραίτητο ιχνοστοιχείο που δρα κυρίως ως αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και εμπλέκεται στην παραγωγή και ενεργοποίηση της θυρεοειδικής ορμόνης.

Ζάχαρη και Θυροειδής

Η νόσος του θυρεοειδούς επηρεάζει τον μεταβολισμό του σώματός σας. Αν και μια καλή λύση για ένα υγειή άνθρωπο, είναι η χρήση υποκατάστατων ζάχαρης αντί για κανονική επιτραπέζια ζάχαρη, ωστόσο μπορεί να μην είναι η κατάλληλη για κάποιον του πάσχει από Hashimoto.

Εάν έχετε νόσο του θυρεοειδούς, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 1 ή διαβήτη τύπου 2. Και αν έχετε διαβήτη, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο θυρεοειδικής νόσου. Όταν αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν μαζί, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν η μία τα συμπτώματα της άλλης και να επηρεάσουν τη θεραπεία.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και Γλουτένη

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τον θυρεοειδή σας. Ο θυρεοειδής σας είναι σημαντικός για πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ενός υγιούς μεταβολισμού.

Τα συμπτώματα του Χασιμότο μπορεί να μειώσουν την ποιότητα ζωής, ακόμα κι αν παίρνετε φάρμακα. Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διαχείριση του άγχους και η αλλαγή της διατροφής σας, έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα.

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη έχουν γίνει δημοφιλείς μεταξύ εκείνων που ζουν με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.

Αβοκάντο και διαβήτης

 • Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα αβοκάντο συμβάλλουν στην αύξηση της δράσης της ινσουλίνης στο σώμα, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη. Ως εκ τούτου, η προσθήκη αβοκάντο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Έχουν επίσης χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη , που σημαίνει ότι δεν προκαλούν ξαφνικές αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όταν καταναλώνονται.

Τι είναι η λακτόζη;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σακχάρων. Μερικοί είναι μονοσακχαρίτες, οι οποίοι είναι μεμονωμένες μονάδες ζάχαρης και συχνά αναφέρονται ως «απλά» σάκχαρα. Άλλα σάκχαρα είναι οι δισακχαρίτες, οι οποίοι αποτελούνται από συνδεδεμένα ζεύγη μονοσακχαριτών. Οι τρεις κύριοι μονοσακχαρίτες που καταναλώνουμε είναι η φρουκτόζη, η γαλακτόζη και η γλυκόζη. Συνδυάζονται σε διάφορα ζεύγη για να σχηματίσουν τους τρεις δισακχαρίτες που είναι πιο σημαντικοί στην ανθρώπινη διατροφή: λακτόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη. Η σακχαρόζη αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη, η μαλτόζη είναι δύο συνδεδεμένες μονάδες γλυκόζης και η λακτόζη είναι γλυκόζη και γαλακτόζη.

Πώς να αυξήσετε την Αντιμυλλέριο ορμόνη (AMH) από τις τροφές;

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των επιπέδων ΑΜΗ . Οι τροφές που καταναλώνουν οι γυναίκες επηρεάζουν άμεσα και απόλυτα τη γονιμότητά τους.

Γι’αυτό η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα. Παρά τα χαμηλά επίπεδα AMH, μπορεί κανείς να ενισχύσει τη γονιμότητα με την ενσωμάτωση διαφορετικών τροφών, πλούσιων σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ωρίμανση και την απελευθέρωση υγιών ωαρίων.

 

Συμβουλές για την αύξηση της χαμηλής αντιμυλλέριου ορμόνης (AMH)

Τι είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη;

Η αντιμυλλέριος ορμόνη ή αλλιώς ΑΜΗ είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα μικρά ωοθυλάκια στην ωοθήκη σας, τα οποία δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εξελίσσονται σε ώριμα ωάρια. Κατά συνέπεια, μια χαμηλή μέτρηση AMH δείχνει ότι πιθανώς έχετε μειωμένο αριθμό ωαρίων. Λιγότερα ωάρια μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να συλλάβετε, αν και, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι χρειάζεστε μόνο ένα υγιές ωάριο για να μείνετε έγκυος!

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι πιθανό να έχετε υψηλότερο από το κανονικό αριθμό ωαρίων και επίπεδα AMH. Ωστόσο, οι ακόλουθες στρατηγικές εξακολουθούν να φαίνεται να είναι ωφέλιμες και για γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.