Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΑναιμία από ανεπαρκή πρόσληψη Σιδήρου
Diatrofí anaimía

Τι είναι η αναιμία;

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι αιμοσφαίρια σε σχήμα δίσκου που μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς του σώματός σας. Η αναιμία συμβαίνει όταν ο αριθμός των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα σας είναι πολύ χαμηλός. Κάθε μέρος του σώματός σας χρειάζεται επαρκή παροχή οξυγόνου για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Πολλά από τα συμπτώματα της αναιμίας, όπως η κόπωση και η δύσπνοια, προκαλούνται από τη μειωμένη παροχή οξυγόνου στα ζωτικά όργανα και τους ιστούς του σώματός σας.

Πώς να πάρετε περισσότερο σίδηρο από τη διατροφή

Ο σίδηρος είναι ένα βασικό μέταλλο που παίζει κρίσιμο ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Η εισαγωγή περισσότερου σιδήρου στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας από έλλειψη σιδήρου και στη βελτίωση της γενικής υγείας. Το σώμα χρειάζεται σίδηρο για να το βοηθήσει να πραγματοποιήσει πολλές ζωτικές διαδικασίες, όπως παραγωγή ενέργειας, ανάπτυξη, ανάπτυξη και σύνθεση ορμονών. Ο σίδηρος βοηθά επίσης να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές.

Τροφές για την καταπολέμηση της έλλειψης σιδήρου

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, ένα μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων που δρα σαν ένα μέσο μεταφοράς για το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. Μεταφέρει το οξυγόνο στους πνεύμονες, συμβάλει στην κυκλοφορία του αίματος και αποθηκεύεται στους επιμέρους ιστούς.

Εάν το σώμα δεν απορροφά την απαιτούμενη ποσότητα του σιδήρου, σταδιακά οδηγούμαστε σε έλλειψη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν η ανεπάρκεια σιδήρου έχει εξελιχθεί σε σιδηροπενική αναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία τα αποθέματα σιδήρου του σώματος είναι τόσο χαμηλά ώστε να μην υπάρχουν αρκετά φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια που να μπορούν να μεταφέρουν το οξυγόνο αποτελεσματικά.

 

10 τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο

Καταναλώνετε αρκετές τροφές πλούσιες σε σίδηρο; Ο σίδηρος είναι ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε κάθε ζωντανό κύτταρο στο σώμα μας. Είναι ένα κύριο συστατικό δύο πρωτεϊνών: αιμοσφαιρίνη και μυοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι το μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματος και η μυοσφαιρίνη είναι το τμήμα των μυϊκών κυττάρων που περιέχουν οξυγόνο.