Η τεστοστερόνη και ο σίδηρος εξυπηρετούν δύο διαφορετικούς σκοπούς μέσα στο σώμα σας. Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο και η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη, αλλά υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ τους, βοηθώντας τη λειτουργία του σώματός σας. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, και κατανοώντας το πώς είναι συνδεδεμένα αυτά τα δύο. μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε ορισμένες ασθένειες και συμπτώματα.

Περιγραφή της τεστοστερόνης

 Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη του σεξ που διαδραματίζει ζωτικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αυτή η ορμόνη βρίσκεται και στους άνδρες και στις γυναίκες. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που βοηθούν το σώμα σας να λειτουργεί κανονικά. Οι άνδρες παράγουν μια σημαντική ποσότητα τεστοστερόνης από τους όρχεις, ενώ το ποσό που παράγεται ρυθμίζεται από την υπόφυση και τον υποθάλαμο. Οι γυναίκες από την άλλη, παράγουν ένα μικρό ποσό από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια (1)

Περιγραφή του Σιδήρου

Ένα σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης (μιας ουσίας που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια) είναι ο σίδηρος και η λειτουργία του είναι να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Ο σίδηρος παίζει έναν κρίσιμο ρόλο μεταξύ των κυττάρων, διανέμοντας το οξυγόνο και βοηθώντας τα ενζυμικά συστήματα. Επιπλέον είναι απαραίτητος για τη νευρική ανάπτυξη και βοηθά την κυτταρική λειτουργία σε όλο το σώμα σας. Η αναιμία εμφανίζεται όταν το σώμα σας έχει ανεπάρκεια σιδήρου για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του σώματός σας (2)

Χαμηλός σίδηρος και χαμηλή τεστοστερόνη

Στο Πανεπιστήμιο στο Buffalo της Νέας Υόρκης, ενδοκρινολόγοι εκτελέσαν μια μελέτη η οποία έδειξε ότι το ένα τρίτο των ανδρών με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είχαν επίσης χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Η μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός χαμηλής συγκέντρωσης τεστοστερόνης και υψηλών φλεγμονωδών μηχανισμών μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλού βαθμού αναιμία, όπως βρέθηκε σε ορισμένους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί που αναλαμβάνουν τη θεραπεία της αναιμίας σε αυτές τις διαβητικούς άνδρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο της θεραπείας τεστοστερόνης (3)

Αιμοχρωμάτωση

Αιμοχρωμάτωση συμβαίνει όταν το σώμα βιώνει μια υπερσυσσώρευση σιδήρου. Υπάρχουν δύο τρόποι, οι οποίοι μπορούν να σας οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια αιμοχρωμάτωση και τη δευτεροβάθμια αιμοχρωμάτωση. Η πρωτογενής προκαλείται από ένα γενετικό πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό. Όταν  σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολύ σίδηρο, ο γαστρεντερικός σωλήνας απορροφά τον επιπλέον σίδηρο και έτσι αυτός συσσωρεύεται στους ιστούς του σώματος, και ιδιαίτερα στο ήπαρ, οδηγώντας στη διόγκωση του.. Αυτή η μορφή αιμοχρωμάτωσης είναι η πιο κοινή γενετική διαταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και επηρεάζει 1 από κάθε 200 έως 300 άτομα, σύμφωνα με το Medline Plus.

Η δευτεροβάθμια αιμοχρωμάτωση είναι επίκτητη και μπορεί να προκληθεί από ασθένεια, όπως η μεσογειακή αναιμία. Η αιμολυτική αναιμία, ο χρόνιος αλκοολισμός και άλλες συνθήκες μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνα για την κατάσταση αυτή. Ορμονική θεραπεία τεστοστερόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αλλαγή στη σεξουαλική λίμπιντο και οποιεσδήποτε αλλαγές στα δευτεροβάθμια σεξουαλικά χαρακτηριστικά (4)

Εκτιμήσεις

Η θεραπεία με τεστοστερόνη είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη για την πρόληψη ή την ανακούφιση από αλλαγές που βιώνουν οι άνδρες, καθώς γερνούν. Εκτός από έναν επιλεκτικά λίγους άνδρες με ακραίες ανεπάρκειες, αυτή η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης έχει καθορίσει (5).

Όλοι οι άνδρες, και οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, χρειάζονται 8 mg σιδήρου ανά ημέρα, ενώ οι γυναίκες που δεν έχουν βιώσει την εμμηνόπαυση χρειάζονται18mg σιδήρου ανά ημέρα (6).

 

 

  1. "Testosterone". Drugs.com. American Society of Health-System Pharmacists. December 4, 2015. Retrieved 3 September 2016.
  2. John Emsley, Nature’s Building Blocks: An A-Z Guide to the Elements, Oxford University Press, New York, 2nd Edition, 2011.
  3. Luigi Ferrucci, MD, PhD, Marcello Maggio, MD, Stefania Bandinelli, MD, Shehzad Basaria, MD, Fulvio Lauretani, MD,Alessandro Ble, MD, Giorgio Valenti, MD, William B. Ershler, MD, Jack M. Guralnik, MD, PhD, and Dan L. Longo, MD. Low Testosterone Levels and the Risk of Anemia in Older Men and Women. Arch Intern Med. 2006 Jul 10; 166(13): 1380–1388.
  4. Pietrangelo, A (2003). "Haemochromatosis". Gut. 52 (90002): ii23–30.doi:10.1136/gut.52.suppl_2.ii23. PMC 1867747Freely accessible. PMID 12651879.
  5. Bassil N, Alkaade S, Morley JE (Jun 2009). "The benefits and risks of testosterone replacement therapy: a review". Therapeutics and Clinical Risk Management. 5 (3): 427–48. 
  6. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc : a Report of the Panel on Micronutrientsexternal link disclaimer. Washington, DC: National Academy Press; 2001.

 

Πίσω →