Θρεπτική αναιμία είναι ένας μειωμένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων και οφείλεται σε κακή διατροφή που είναι ελλιπής σε σίδηρο, φυλλικό οξύ και / ή βιταμίνη Β12. Η αναιμία είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα δημόσιας υγείας που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα στην έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Είναι μια ασθένεια με πολλαπλές αιτίες, και διατροφικές (βιταμίνες και ανόργανα ελλείψεις) και μη διατροφικές (μόλυνση), που συχνά συνυπάρχουν. Στη σιδηροπενική αναιμία, τα ερυθρά αιμοσφαίρια εμφανίζονται ανώμαλα και είναι ασυνήθιστα μικρά (μικροκυτταρικά) και χλωμά (υποχρωμική). Η ωχρότητα των ερυθροκυττάρων αντανακλά στην χαμηλής περιεκτικότητας αιμοσφαιρίνης τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας!

Ένα σύμπτωμα έχει να κάνει με τις αισθήσεις του ανθρώπου που πάσχει από αναιμία. Για παράδειγμα, η υπνηλία μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα, ενώ οι διεσταλμένες κόρες μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι. Η αναιμία χαρακτηρίζεται από ωχρότητα (μειωμένη ποσότητα οξυαιμοσφαιρίνης στο δέρμα ή τους βλεννογόνους), κόπωση και αδυναμία. Επειδή τείνει να αναπτύσσεται σιγά-σιγά, η νόσος συχνά δεν αναγνωρίζεται, για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκύψει δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή). Μπορεί να αναπτυχθεί επίσης ασυνήθιστη έμμονη για πόθους για κάποια τρόφιμα. Ο πόθος για πάγο είναι ένα πολύ συγκεκριμένο σύμπτωμα και μπορεί. Η τριχόπτωση και η ζαλάδα μπορεί επίσης να συνδέονται με σιδηροπενική αναιμία. Τα επιπλέον συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: δυσκοιλιότητα, υπνηλία, εμβοές, αίσθημα δυνατών παλμών, απώλεια μαλλιών, λιποθυμία ή αίσθημα λιποθυμίας, κατάθλιψη, δύσπνοια στην κόπωση, σύσπαση των μυών, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή αίσθημα καύσου, ανεπαρκής ή βαρύ έμμηνο κύκλο. Η αναιμία μπορεί να υπάρχει σε πολλούς ανθρώπους, και τα συμπτώματα μπορεί να είναι μικρά ή ασαφή. Πιο συχνά, τα άτομα με αναιμία αναφέρουν μη ειδικά συμπτώματα από ένα αίσθημα αδυναμίας ή κόπωσης, γενική δυσφορία και μερικές φορές κακή συγκέντρωση.

Ποιες είναι οι αιτίες!

Μια αιτία για την αναιμία, κυρίως σιδήρου, είναι τα βακτήρια του έλκους. Η διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας απαιτεί περαιτέρω έρευνα ως προς την αιτία της. Μπορεί να είναι ένα σημάδι άλλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος θα προκαλέσει την απώλεια αίματος στα κόπρανα. Στους ενήλικες, το 60% των ασθενών με σιδηροπενική αναιμία μπορεί να έχουν υποκείμενες γαστρεντερικές διαταραχές που οδηγούν σε χρόνια απώλεια αίματος.

Διάγνωση διατροφικής αναιμίας!

Η αναιμία συχνά εμφανίζεται για πρώτη φορά από εξετάσεις αίματος ρουτίνας, οι οποίες γενικά περιλαμβάνουν μια γενική εξέταση αίματος. Παραδοσιακά, μια οριστική διάγνωση απαιτεί μια επίδειξη στις αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό με την εκτέλεση της αναρρόφησης του μυελού των οστών, με το μυελό βάφονται για το σίδηρο. Επειδή αυτό είναι επεμβατικό και επώδυνο, ενώ μια κλινική δοκιμή των συμπληρωμάτων σιδήρου είναι ανέξοδη και μη τραυματική, οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζονται με βάση και μόνο το κλινικό ιστορικό.

 

 Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι μόνο με σωστό συνδυασμό τροφών και απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών μπορούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες και τα συμπτώματα που δημιουργούνται από την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για  άτομα με αναιμία λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την βελτίωση της υγείας σας.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού  εάν πρόκειται : για παιδί, ή έφηβο, ή εγκυμονούσα, ή θηλάζουσα και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες του ατόμου, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

Πίσω →