Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις του Θυρεοειδούς Αδένα

6 Ανταλλαγές υγιεινών τροφίμων για τον υποθυρεοειδισμό

Κάνοντας μερικές απλές εναλλαγές τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να αισθανθείτε καλύτερα συνολικά.

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό , πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι πρέπει να λαμβάνετε φάρμακα συνθετικών ορμονών του θυρεοειδούς για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση των επιπέδων του θυρεοειδούς . Γνωρίζατε όμως ότι η πραγματοποίηση κάποιων απλών αλλαγών στη διατροφή σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ;

Ενώ η δίαιτα από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει τον υποθυρεοειδισμό , αυτό που τρώτε μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της αύξησης βάρους, να βοηθήσει στη διαχείριση τυχόν σχετικών συνθηκών υγείας που μπορεί να συνοδεύουν την αύξηση βάρους και να βελτιώσει την πρόσληψη ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών. Παρόλο που δεν υπάρχει « δίαιτα για υποθυρεοειδισμό », ορισμένες τροφές μπορεί να αναστείλουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά ιώδιο και μπορεί να επηρεάσουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Το ιώδιο είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για τη σύνθεση της θυρεοειδικής ορμόνης, ακολουθούμενο από το σελήνιο -

 καθώς και από σίδηρο, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, που όλα βοηθούν στη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών. Αν και δεν υπάρχουν τρόφιμα που να αυξάνουν την πρόσληψη φαρμάκων για τον θυρεοειδή , το ιώδιο παραμένει κρίσιμο σε μια δίαιτα φιλική προς τον υποθυρεοειδισμό. τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στους ιστούς του θυρεοειδούς. και η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βλάβη του θυρεοειδούς.

 

 

Θυρεοειδής και Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα κλασικά σημάδια υποθυρεοειδισμού. Χωρίς αρκετή θυρεοειδική ορμόνη, πολλές από τις λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται. Ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τη δράση του πεπτικού συστήματος και οδηγεί σε  δυσκοιλιότητα. Οι μύες του πεπτικού συστήματος συστέλλονται  για να μετακινήσουν τα κόπρανα μέσω του εντέρου στο ορθό. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να μειώσει τη σύσπαση αυτών των μυών προκαλώντας την πολύ αργή κίνηση των κοπράνων που ενδεχομένως σας αποτέλεσμα οδηγεί σε δυσκοιλιότητα .

Εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο αυτή τη στιγμή και υποφέρετε από χρόνια δυσκοιλιότητα, αλλά δεν έχετε διαγνωστεί ποτέ με υποθυρεοειδισμό, κάντε τον κατάλληλο έλεγχο του θυρεοειδούς σας. Εάν λαμβάνετε θεραπεία με φάρμακα για τον θυρεοειδή αλλά εξακολουθείτε να υποφέρετε από κοινά συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στο εάν λαμβάνετε τη βέλτιστη θεραπεία.

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με το Hashimoto

Για πολλές από εμάς τις γυναίκες, η τριχόπτωση μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που βιώνουμε με το Hashimoto. Με πολλούς τρόπους, τα μαλλιά μας αντιπροσωπεύουν τη θηλυκότητά μας. Όταν βιώνουμε τριχόπτωση, νιώθουμε ότι χάνουμε λίγο από την αίσθηση του εαυτού μας. Η τριχόπτωση ήταν ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να βιώνουμε με το Hashimoto.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές που έχουν λειτουργήσει για πολλούς από τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα τριχόπτωσης στο Hashimoto .

Είναι ασφαλές για κατανάλωση η γλουτένη εάν έχετε θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τον θυρεοειδή σας, τον μικρό αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό σας. Ο θυρεοειδής σας είναι σημαντικός για πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ενός υγιούς μεταβολισμού.

Τα συμπτώματα του Hashimoto μπορεί να μειώσουν την ποιότητα ζωής, ακόμα κι αν παίρνετε φάρμακα. Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διαχείριση του στρες και η αλλαγή της διατροφής σας, έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα.

Μπορεί η γλουτένη να επιδεινώσει τα συμπτώματα του Hashimoto;

Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, υπάρχουν αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή. Πιστεύεται ότι όταν κάποιος με την πάθηση τρώει γλουτένη, αυτά τα αντισώματα αντιδρούν επειδή η πρωτεϊνική δομή της γλουτένης είναι παρόμοια με τη δομή του θυρεοειδούς.

Τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων συσχετίζονται με συμπτώματα στο Hashimoto, επομένως η μείωση των επιπέδων αντισωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από αυτά τα συμπτώματα

Ωστόσο, σε μια έρευνα για την αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη στη θεραπεία των συμπτωμάτων του Hashimoto, χωρίς την παρουσία κοιλιοκάκης, βρέθηκε ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε τα επίπεδα αντισωμάτων, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις στο σύνολό τους, επειδή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής , η οποία μπορεί να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για πολλά από τα συμπτώματα που εμφανίζουν

Η κοιλιοκάκη είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις, επομένως συνιστάται συχνά η εξέταση για κοιλιοκάκη και μπορεί να συνιστάται η εξάλειψη της γλουτένης

Υπάρχει σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και του υπολειτουργικού θυρεοειδούς;

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για συμπτώματα εμμηνόπαυσης, αναφέρονται συχνά σε συμπτώματα που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση, τη στιγμή της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πάρα πολύ ή πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη, μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα, μερικά από τα οποία είναι πολύ παρόμοια με τα συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση ή εισέρχεται στην εμμηνόπαυση.

Ανεπάρκεια σιδήρου με νόσο του θυρεοειδούς

Η αντιμετώπιση χαμηλών επιπέδων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κόπωσης και άλλων συμπτωμάτων

Εάν έχετε νόσο του θυρεοειδούς και κόπωση , η έλλειψη σιδήρου μπορεί να ευθύνεται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργικός θυρεοειδής). Μπορεί όμως να εμφανιστεί και με υπερθυρεοειδισμό (υπερδραστήριος θυρεοειδής).

 

Τι είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;

Ο θυρεοειδής σας αγκαλιάζει την τραχεία στο μπροστινό μέρος του λαιμού, ακριβώς πάνω από το στέρνο σας. Συνήθως περιγράφεται ως σχήμα πεταλούδας. Εάν ο θυρεοειδής σας είναι σε καλή κατάσταση, πιθανότατα δεν γνωρίζατε ότι ήταν εκεί. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές καταστάσεις και ασθένειες που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο εμφάνισης και αίσθησης, καθιστώντας το πιο εμφανές και αισθητό. Ένας όζος του θυρεοειδούς είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους ένοχους.

Ένας όζος του θυρεοειδούς είναι ένα μη φυσιολογικό εξόγκωμα που έχει αναπτυχθεί στον θυρεοειδή αδένα σας. Μερικοί όζοι του θυρεοειδούς είναι συμπαγής ιστός, ενώ άλλοι είναι γεμάτοι με υγρό. Ανάλογα με την αιτία, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της.

Τα σταυρανθή λαχανικά προκαλούν προβλήματα στον θυρεοειδή;

Όταν πρόκειται για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, μια από τις ερωτήσεις που ακούω πιο συχνά είναι: Είναι τα σταυρανθή λαχανικά επιβλαβή για την υγεία του θυρεοειδούς; Όπως με κάθε αμφιλεγόμενο θέμα, είναι καλύτερο να αξιολογήσετε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη.Πιστεύω ότι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά τα καθιστούν αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πώς η λειτουργία του θυρεοειδούς επηρεάζει την έμμηνο ρύση

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της εμμήνου ρύσεως . Ωστόσο, τα προβλήματα εμμήνου ρύσεως τείνουν να είναι πιο κοινά σε άτομα με σοβαρή νόσο του θυρεοειδούς έναντι αυτών με πιο ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις.

 

Υποκλινικός υποθυρεοειδισμός - Η επίδραση στη γονιμότητα και την κύηση

Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υποκλινικό υποθυρεοειδισμό διότι δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα αλλά μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα της γυναίκας.

Ως υποκλινικός υποθυρεοειδισμός ορίζεται η σωστή λειτουργία της ορμόνης του θυρεοειδούς (θυροξίνης), ενώ η TSH είναι αυξημένη, η ορμόνη η οποία ρυθμίζει τον εγκέφαλο μέσω της υπόφυσης να λειτουργεί σωστά η θυρεοειδής αδένας.

Πώς να ασκηθείτε χωρίς να επηρεάζετε αρνητικά την υγεία του θυρεοειδούς σας

Η άσκηση είναι απαραίτητη για να έχουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα. Η εβδομαδιαία ρουτίνα πρέπει να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Αλλά μερικές φορές το σώμα σας, σας εμποδίζει να ασκηθείτε. Τότε κινδυνεύετε να επιδεινωθούν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού και να έχετε λιγότερες ευκαιρίες για άσκηση.

Θυρεοειδής αδένας: Επισκόπηση

Πώς λειτουργεί αυτός ο ενδοκρινής αδένας και ποια συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη για υπερθυρεοειδισμό και υποθυρεοειδισμό

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα όργανο σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού σας. Απελευθερώνει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό — τον τρόπο που το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς ρυθμίζουν τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος, όπως:

Αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου και θυρεοειδής αδένας

Τι είναι η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου και γιατί είναι σημαντικό να ελέγξετε εάν παρουσιάζετε κόπωση ή κενά μνήμης;

Όπως φανερώνει και το όνομα η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου οφείλετε σε ανεπάρκεια αποθεμάτων σιδήρου.

Το σώμα μας δεν μπορεί να παρασκευάσει αρκετά ερυθρά κύτταρα.

Χωρίς επάρκεια αποθεμάτων σιδήρου τα ερυθροκύτταρα μας δεν έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν οξυγόνο στους υπόλοιπους ιστούς του σώματος μας. Δεν θα μπορεί να παραχθεί αρκετή ενέργεια με αποτέλεσμα να νιώθετε κόπωση και δυσφορία μετά από μέτρια σωματική άσκηση.

Πώς ο καφές παρεμβαίνει στη φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή;

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ πριν πάνε στη δουλειά ή ξεκινήσουν τη μέρα τους. Αλλά εάν το κάνετε πριν ή μέσα σε μία ώρα μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων για τον θυρεοειδή , μπορεί να κάνει τα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά.

Thyreoeidís adénas kai diatrofí

Θυροειδής αδένας και διατροφή

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας με κύριο ρόλο την ρύθμιση διαφόρων μεταβολικών διαδικασιών στην εμβρυική, παιδική και ενήλικη ζωή. Πολλές ασθένειες επηρεάζουν την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είτε εγείροντας την μειωμένη είτε την αυξημένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών. Έτσι εμφανίζεται ο υπερ και ο υπόθυρεοειδισμός.

Τι είναι η εγκεφαλοπάθεια του Hashimoto;

Η εγκεφαλοπάθεια του Hashimoto είναι μια σπάνια ασθένεια που περιλαμβάνει διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας (εγκεφαλοπάθεια). Η κατάσταση αυτή ονομάστηκε έτσι για την πιθανή συσχέτισή της με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto , μια κοινή αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς , αλλά η ακριβής αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η θυρεοειδίτιδα Hasimoto (γνωστή και ως αυτοάνοσος θυρεοειδής) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Όπως σε όλα τα αυτοάνοσα έτσι και σε αυτό το σώμα επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό. Στον θυρεοειδή Hasimoto ο οργανισμός επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα σαν να είναι ιός. Αυτό οδηγεί σε μείωση της λειτουργίας του και της παραγωγής ορμονών. 

Αναιμία και Θυρεοειδής

Η αναιμία είναι μια συχνή αλλά πολλές φορές υποτιμημένη κλινική κατάσταση που συνυπάρχει μαζί με τις ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα. Παρόλο που πολλές φορές η αναιμία και οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς συνυπάρχουν η αιτία της συσχέτισης του παραμένει αμφιλεγόμενη.

Οι θυρορμόνες διεγείρουν την ανάπτυξη των πρόδρομων ερυθροκυττάρων τόσο άμεσα μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής της ερυθροποιητίνης ενώ η αναιμία που σχετίζεται με έλλειψη σιδήρου επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς. Επιπρόσθετα οι διαφορετικές μορφές αναιμίας μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.