Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις του Θυρεοειδούς Αδένα

Διατροφή που επηρεάζει αρνητικά την Θυροειδίτιδα Hashimoto

Εκτός από τα τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για την έκβαση της ασθένειας υπάρχουν και κάποιες συγκεκριμένες τροφές που αντενδείκνυται η κατανάλωση τους. Η γλουτένη και τα βρογχοκοιλογόνα τρόφιμα φαίνεται να είναι μερικά από αυτά.

Η γλουτένη συναντάτε σε όλα τα σιτηρά οπότε συνίστατε η αποφυγή κατανάλωσης:

  • Σιταριού
  • Βρώμης (λόγω μόλυνσης στην επεξεργασία)
  • μπισκότων
  • Ζυμαρικών

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη πλέον υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο αν και είναι αρκετά αυξημένο το κόστος τους. Εάν πάσχετε από θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορείτε να δοκιμάσετε διατροφή με μειωμένη πρόσληψη γλουτένης ή χωρίς γλουτένη για να δείτε αν θα οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων της θυρεοειδίτιδας.

Πώς επηρεάζουν οι ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα το Hashimoto;

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο θυρεοειδής συνδέονται στενά. Μια εργασία ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε το 2010 που εξέταζε τη σχέση μεταξύ της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και των μεταβολικών διαταραχών, τόνισε το γεγονός ότι οι ασθενείς με διαβήτη είχαν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή του θυρεοειδούς.

Κόπωση και Hashimoto

Ο βέλτιστος αριθμός TSH για την επίλυση της κόπωσης

1. Η σημασία μιας βέλτιστης TSH

Η TSH σημαίνει ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς, η οποία παράγεται στην υπόφυση του εγκεφάλου σας. Η υπόφυση λέει στον θυρεοειδή σας να παράγει και να απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες στο αίμα σας. Ένα τεστ TSH μετρά πόση ποσότητα αυτής της ορμόνης βρίσκεται στο αίμα σας. Σε προχωρημένες περιπτώσεις Χασιμότο και πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού, αυτή η εργαστηριακή εξέταση θα είναι αυξημένη.

Στην περίπτωση της νόσου του Graves και του υπερθυρεοειδισμού, η TSH θα είναι χαμηλή. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι τα άτομα με Χασιμότο και κεντρικό υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν φυσιολογική ένδειξη σε αυτό το τεστ.

Η σημασία των ηλεκτρολυτών για το Hashimoto

Οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών συσχετίζονται άμεσα με τις ανισορροπίες του θυρεοειδούς. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι ανωμαλίες του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στη νεφρική λειτουργία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών.

Επιπλέον, οι ορμόνες του θυρεοειδούς εμπλέκονται στο μεταβολισμό των μετάλλων. Ως εκ τούτου, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό, ειδικά οι προχωρημένες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού, παρουσιάζουν γενικά βραδύτερο μεταβολισμό, με αποτέλεσμα διαταραχές των ηλεκτρολυτών. 

Σχέση καρνιτίνης και Hashimoto

Η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της ακετυλο-L-καρνιτίνης, της L-καρνιτίνης και της προπιονυλο-L-καρνιτίνης. Η κατανάλωση κρέατος είναι το κύριο μέσο για να προσλαμβάνουμε καρνιτίνη μέσω της διατροφής μας. Το σώμα μας αποθηκεύει την καρνιτίνη στους σκελετικούς και καρδιακούς μυϊκούς ιστούς.

Σε γενικές γραμμές, η ακετυλο-L-καρνιτίνη (επίσης αναφέρεται ως ALCAR) είναι η μορφή που θεωρείται ως η πιο ωφέλιμη για τον εγκέφαλο. Διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έχει βρεθεί στην έρευνα ότι μπορεί να ωφελήσει όσους πάσχουν από διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Η L-καρνιτίνη είναι η μορφή που θεωρείται ότι είναι πιο ωφέλιμη για τους μύες. Σε έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι επιλύει τη μυϊκή αδυναμία και τον πόνο. Χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα που προορίζονται για βελτιώσεις στην αθλητική απόδοση, βέλτιστη καύση λίπους και αποκατάσταση μυών.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα καρνιτίνης υποστηρίζουν τη μείωση της κόπωσης σε υποθυρεοειδικούς ασθενείς, καθώς και βελτιώνουν τη μυϊκή αδυναμία τόσο για τους υποθυρεοειδικούς όσο και για τους υπερθυρεοειδικούς ασθενείς.

Οι 7 πιο συχνές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών στο Hashimoto

Γιατί έχουμε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών;

Ενώ τα μακροθρεπτικά συστατικά υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες είναι τα τρία βασικά συστατικά της διατροφής μας, τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Τα περισσότερα άτομα με Χασιμότο έχουν πολυάριθμες ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Σπιρουλίνα και Θυρεοειδής

Η σπιρουλίνα είναι ένας τύπος γαλαζοπράσινων φυκιών που διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή σκόνης, κάψουλας ή δισκίου. Η σπιρουλίνα διατίθεται στο εμπόριο ως εναλλακτική θεραπεία για καρδιαγγειακά, πεπτικά προβλήματα και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όπως και άλλα θαλάσσια λαχανικά όπως τα φύκια, η σπιρουλίνα έχει υψηλή συγκέντρωση ιωδίου.

cholisteróli ypothyreoeidismó

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χοληστερόλη όταν έχετε υποθυρεοειδισμό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χοληστερόλη όταν έχετε υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε όλο σας το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού σας συστήματος. Συγκεκριμένα, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον πιθανό κίνδυνο.

9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν διαγνωστείτε με υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση προς διαχείριση και αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία σας. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και ορισμένες τροφές μπορούν να αναστείλουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά τις ορμόνες υποκατάστασης που μπορεί να λάβετε ως μέρος της θεραπείας του θυρεοειδούς σας.

Ορισμένα είδη αυτής της λίστας μπορεί να σας φανούν περίεργα, όπως οι φυτικές ίνες και ο καφές, επειδή για πολλές άλλες δίαιτες θεωρούνται «υγιεινές» ή «ασφαλείς» επιλογές. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε αυτές τις ομάδες τροφίμων, αλλά ο περιορισμός της πρόσληψης σας είναι μια καλή ιδέα όταν αντιμετωπίζετε τον υποθυρεοειδισμό .

 

6 Ανταλλαγές υγιεινών τροφίμων για τον υποθυρεοειδισμό

Κάνοντας μερικές απλές εναλλαγές τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να αισθανθείτε καλύτερα συνολικά.

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό , πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι πρέπει να λαμβάνετε φάρμακα συνθετικών ορμονών του θυρεοειδούς για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση των επιπέδων του θυρεοειδούς . Γνωρίζατε όμως ότι η πραγματοποίηση κάποιων απλών αλλαγών στη διατροφή σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ;

Ενώ η δίαιτα από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει τον υποθυρεοειδισμό , αυτό που τρώτε μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της αύξησης βάρους, να βοηθήσει στη διαχείριση τυχόν σχετικών συνθηκών υγείας που μπορεί να συνοδεύουν την αύξηση βάρους και να βελτιώσει την πρόσληψη ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών. Παρόλο που δεν υπάρχει « δίαιτα για υποθυρεοειδισμό », ορισμένες τροφές μπορεί να αναστείλουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά ιώδιο και μπορεί να επηρεάσουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Το ιώδιο είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για τη σύνθεση της θυρεοειδικής ορμόνης, ακολουθούμενο από το σελήνιο -

 καθώς και από σίδηρο, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, που όλα βοηθούν στη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών. Αν και δεν υπάρχουν τρόφιμα που να αυξάνουν την πρόσληψη φαρμάκων για τον θυρεοειδή , το ιώδιο παραμένει κρίσιμο σε μια δίαιτα φιλική προς τον υποθυρεοειδισμό. τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στους ιστούς του θυρεοειδούς. και η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βλάβη του θυρεοειδούς.

 

 

Θυρεοειδής και Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα κλασικά σημάδια υποθυρεοειδισμού. Χωρίς αρκετή θυρεοειδική ορμόνη, πολλές από τις λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται. Ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τη δράση του πεπτικού συστήματος και οδηγεί σε  δυσκοιλιότητα. Οι μύες του πεπτικού συστήματος συστέλλονται  για να μετακινήσουν τα κόπρανα μέσω του εντέρου στο ορθό. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να μειώσει τη σύσπαση αυτών των μυών προκαλώντας την πολύ αργή κίνηση των κοπράνων που ενδεχομένως σας αποτέλεσμα οδηγεί σε δυσκοιλιότητα .

Εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο αυτή τη στιγμή και υποφέρετε από χρόνια δυσκοιλιότητα, αλλά δεν έχετε διαγνωστεί ποτέ με υποθυρεοειδισμό, κάντε τον κατάλληλο έλεγχο του θυρεοειδούς σας. Εάν λαμβάνετε θεραπεία με φάρμακα για τον θυρεοειδή αλλά εξακολουθείτε να υποφέρετε από κοινά συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στο εάν λαμβάνετε τη βέλτιστη θεραπεία.

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με το Hashimoto

Για πολλές από εμάς τις γυναίκες, η τριχόπτωση μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που βιώνουμε με το Hashimoto. Με πολλούς τρόπους, τα μαλλιά μας αντιπροσωπεύουν τη θηλυκότητά μας. Όταν βιώνουμε τριχόπτωση, νιώθουμε ότι χάνουμε λίγο από την αίσθηση του εαυτού μας. Η τριχόπτωση ήταν ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να βιώνουμε με το Hashimoto.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές που έχουν λειτουργήσει για πολλούς από τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα τριχόπτωσης στο Hashimoto .

Είναι ασφαλές για κατανάλωση η γλουτένη εάν έχετε θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τον θυρεοειδή σας, τον μικρό αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό σας. Ο θυρεοειδής σας είναι σημαντικός για πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ενός υγιούς μεταβολισμού.

Τα συμπτώματα του Hashimoto μπορεί να μειώσουν την ποιότητα ζωής, ακόμα κι αν παίρνετε φάρμακα. Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διαχείριση του στρες και η αλλαγή της διατροφής σας, έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα.

Μπορεί η γλουτένη να επιδεινώσει τα συμπτώματα του Hashimoto;

Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, υπάρχουν αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή. Πιστεύεται ότι όταν κάποιος με την πάθηση τρώει γλουτένη, αυτά τα αντισώματα αντιδρούν επειδή η πρωτεϊνική δομή της γλουτένης είναι παρόμοια με τη δομή του θυρεοειδούς.

Τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων συσχετίζονται με συμπτώματα στο Hashimoto, επομένως η μείωση των επιπέδων αντισωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από αυτά τα συμπτώματα

Ωστόσο, σε μια έρευνα για την αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη στη θεραπεία των συμπτωμάτων του Hashimoto, χωρίς την παρουσία κοιλιοκάκης, βρέθηκε ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε τα επίπεδα αντισωμάτων, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις στο σύνολό τους, επειδή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής , η οποία μπορεί να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για πολλά από τα συμπτώματα που εμφανίζουν

Η κοιλιοκάκη είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις, επομένως συνιστάται συχνά η εξέταση για κοιλιοκάκη και μπορεί να συνιστάται η εξάλειψη της γλουτένης

Υπάρχει σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και του υπολειτουργικού θυρεοειδούς;

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για συμπτώματα εμμηνόπαυσης, αναφέρονται συχνά σε συμπτώματα που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση, τη στιγμή της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πάρα πολύ ή πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη, μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα, μερικά από τα οποία είναι πολύ παρόμοια με τα συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση ή εισέρχεται στην εμμηνόπαυση.

Ανεπάρκεια σιδήρου με νόσο του θυρεοειδούς

Η αντιμετώπιση χαμηλών επιπέδων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κόπωσης και άλλων συμπτωμάτων

Εάν έχετε νόσο του θυρεοειδούς και κόπωση , η έλλειψη σιδήρου μπορεί να ευθύνεται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργικός θυρεοειδής). Μπορεί όμως να εμφανιστεί και με υπερθυρεοειδισμό (υπερδραστήριος θυρεοειδής).

 

Τι είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;

Ο θυρεοειδής σας αγκαλιάζει την τραχεία στο μπροστινό μέρος του λαιμού, ακριβώς πάνω από το στέρνο σας. Συνήθως περιγράφεται ως σχήμα πεταλούδας. Εάν ο θυρεοειδής σας είναι σε καλή κατάσταση, πιθανότατα δεν γνωρίζατε ότι ήταν εκεί. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές καταστάσεις και ασθένειες που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο εμφάνισης και αίσθησης, καθιστώντας το πιο εμφανές και αισθητό. Ένας όζος του θυρεοειδούς είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους ένοχους.

Ένας όζος του θυρεοειδούς είναι ένα μη φυσιολογικό εξόγκωμα που έχει αναπτυχθεί στον θυρεοειδή αδένα σας. Μερικοί όζοι του θυρεοειδούς είναι συμπαγής ιστός, ενώ άλλοι είναι γεμάτοι με υγρό. Ανάλογα με την αιτία, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της.

Τα σταυρανθή λαχανικά προκαλούν προβλήματα στον θυρεοειδή;

Όταν πρόκειται για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, μια από τις ερωτήσεις που ακούω πιο συχνά είναι: Είναι τα σταυρανθή λαχανικά επιβλαβή για την υγεία του θυρεοειδούς; Όπως με κάθε αμφιλεγόμενο θέμα, είναι καλύτερο να αξιολογήσετε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη.Πιστεύω ότι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά τα καθιστούν αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πώς η λειτουργία του θυρεοειδούς επηρεάζει την έμμηνο ρύση

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της εμμήνου ρύσεως . Ωστόσο, τα προβλήματα εμμήνου ρύσεως τείνουν να είναι πιο κοινά σε άτομα με σοβαρή νόσο του θυρεοειδούς έναντι αυτών με πιο ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις.

 

Υποκλινικός υποθυρεοειδισμός - Η επίδραση στη γονιμότητα και την κύηση

Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υποκλινικό υποθυρεοειδισμό διότι δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα αλλά μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα της γυναίκας.

Ως υποκλινικός υποθυρεοειδισμός ορίζεται η σωστή λειτουργία της ορμόνης του θυρεοειδούς (θυροξίνης), ενώ η TSH είναι αυξημένη, η ορμόνη η οποία ρυθμίζει τον εγκέφαλο μέσω της υπόφυσης να λειτουργεί σωστά η θυρεοειδής αδένας.

Πώς να ασκηθείτε χωρίς να επηρεάζετε αρνητικά την υγεία του θυρεοειδούς σας

Η άσκηση είναι απαραίτητη για να έχουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα. Η εβδομαδιαία ρουτίνα πρέπει να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Αλλά μερικές φορές το σώμα σας, σας εμποδίζει να ασκηθείτε. Τότε κινδυνεύετε να επιδεινωθούν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού και να έχετε λιγότερες ευκαιρίες για άσκηση.

Θυρεοειδής αδένας: Επισκόπηση

Πώς λειτουργεί αυτός ο ενδοκρινής αδένας και ποια συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη για υπερθυρεοειδισμό και υποθυρεοειδισμό

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα όργανο σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού σας. Απελευθερώνει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό — τον τρόπο που το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς ρυθμίζουν τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος, όπως: