1. Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι ένας τύπος ασθένειας που ονομάζεται αυτοάνοση, δηλαδή προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αποτυγχάνει να αναγνωρίσει τον θυρεοειδή ως σώμα του οργανισμού και αρχίζει να τον επιτίθεται.

Με την πάροδο του χρόνου ο αδένας καταστρέφεται και χάνει την ικανότητά του να παράγει ορμόνες και έτσι το άτομο εμφανίζει υποθυρεοειδισμό.

2. Μπορεί η θυρεοειδίτιδα Hashimoto να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, υπνηλία, ξηροδερμία και αύξηση βάρους;

Ναι, καθώς τα παραπάνω συμπτώματα είναι τυπικά του υποθυρεοειδισμού και καθώς το 80% έως 90% των περιπτώσεων υποθυρεοειδισμού πυροδοτούνται από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, τότε αυτή η δήλωση είναι αλήθεια.

Ωστόσο, στην αρχή της, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι συνήθως σιωπηλή και μπορεί να παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια.

3. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto προκαλεί καρκίνο;

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και της αύξησης της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, εκτός από έναν πολύ σπάνιο τύπο όγκου, το λέμφωμα του θυρεοειδούς.

Οι περισσότεροι ασθενείς που αναπτύσσουν καρκίνο του θυρεοειδούς δεν έχουν θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

4. Μπορεί η αποκοπή της γλουτένης να αναστρέψει τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η γλουτένη σχετίζεται με μια άλλη αυτοάνοση νόσο, την κοιλιοκάκη, η οποία προάγει την καταστροφή του εντερικού βλεννογόνου.

5. Μπορεί η λήψη ιωδίου να βοηθήσει στη θεραπεία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;

Η υπερφόρτωση του θυρεοειδούς με ιώδιο μπορεί να επιταχύνει την πορεία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

Αυτό οφείλεται στο ότι η περίσσεια ιωδίου, εκτός του ότι είναι τοξική για τα κύτταρα του θυρεοειδούς, μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό περισσότερων ξένων πρωτεϊνών για το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

6. Πρέπει οι έγκυες γυναίκες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Ναι, γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ακόμη και μια ελάχιστη ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου, κυρίως στο νευρικό σύστημα.

Οι έγκυες γυναίκες που έχουν θυρεοειδίτιδα Hashimoto και TSH > 2,5 θα πρέπει ήδη να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποκατάστασης λεβοθυροξίνης (συνήθως εξετάζουμε τη χρήση από TSH > 4,5).

7. Μπορούν η βιταμίνη D και το σελήνιο να επιβραδύνουν την εξέλιξη της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;

Η συμπλήρωση αυτών των στοιχείων μείωσε τα επίπεδα αντισωμάτων του θυρεοειδούς και την εξέλιξη της νόσου.

Το ιδανικό στην περίπτωση αυτοάνοσων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, είναι να διατηρηθούν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D μεταξύ 30 και 60 ng/dl.

Όσον αφορά το σελήνιο, συνιστάται η πρόσληψη 200 έως 300 mcg την ημέρα, που ισοδυναμεί με 2 βραζιλιάνικα καρύδια, μια τροφή πλούσια σε σελήνιο.

Πίσω →