Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις του Θυρεοειδούς ΑδέναΕπεξεργασμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στις διαταραχές του θυρεοειδή

Διάφορα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν τον θυρεοειδή αδένα, όπως επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα κακών λιπαρών, τεχνητά πρόσθετα, καθώς και επεξεργασμένα σάκχαρα, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα του θυρεοειδούς.

Τα επεξεργασμένα κρέατα συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου καθώς και άλλα τοξικά πρόσθετα, τα οποία μπορεί να καταπονήσουν τον θυρεοειδή αδένα και πιθανώς να προκαλέσουν προβλήματα. Τα άτομα που έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή θα πρέπει να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγουν οποιοδήποτε είδος που περιέχει υψηλή ποσότητα ζάχαρης ή τεχνητά γλυκαντικά. Αυτά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την ευαίσθητη ορμονική ισορροπία του σώματος καθώς και να οδηγήσουν σε προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα.

  • Fast Food

Γενικά, το γρήγορο φαγητό είναι ένα είδος τροφής που πρέπει να αποφεύγεται για διαταραχές του θυρεοειδούς.

Περιέχει πολλά λίπη και θερμίδες, τα οποία μπορούν να διαταράξουν τα σχέδια απώλειας βάρους και να κάνουν δύσκολη τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Πολλά είδη γρήγορου φαγητού έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και να κάνει τη διαχείριση βάρους ακόμα πιο δύσκολη.

  •  Σόγια

Τα βρογχοκοιλογόνα, τα οποία είναι χημικές ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, υπάρχουν στη σόγια. Το ιώδιο, το οποίο απαιτείται για τη δημιουργία θυρεοειδικών ορμονών, μπορεί επίσης να μην απορροφηθεί πλήρως λόγω των βρογχοκοιλογόνων συστατικών. Επιπλέον, τα φυτοοιστρογόνα, τα οποία μπορούν να μιμηθούν τις επιδράσεις των οιστρογόνων και να παρεμποδίσουν την κανονική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, υπάρχουν στα προϊόντα σόγιας.

  • Ζάχαρη

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξάνονται όταν καταναλώνετε επεξεργασμένη ζάχαρη. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας απελευθερώνει ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα. Το πάγκρεας και το συκώτι σας μπορεί επίσης να επηρεαστούν εάν καταναλώνετε υψηλές ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης.

 

Πίσω →