Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και HashimotoΕπίδραση των ανεπαρκών επιπέδων ψευδαργύρου στη νόσο του Hashimoto

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο στον οργανισμό σας.. Είναι σημαντικό για την παραγωγή της TSH, για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, την επούλωση των ιστών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μετατροπή της Τ4 σε Τ3, καθώς και τη δράση της Τ3 στα κύτταρα.

Η έλλειψή του μπορεί να εκδηλωθεί με μειωμένη όραση, κατάθλιψη, απώλεια όρεξης, δερματικά προβλήματα, , διάρροια, τριχόπτωση, αλλεργίες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και λευκές κηλίδες στα νύχια.

Εάν έχετε τη νόσο του Χασιμότο, μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιήσετε τι προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα. Μέρος τους μπορεί να είναι η επίδραση της ανεπαρκούς ποσότητας ψευδαργύρου στον οργανισμό. Συχνά, τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Χασιμότο και τον υποθυρεοειδισμό έχουν έλλειψη σε ψευδάργυρο.

Νόσος Hashimoto και ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Η ανεπαρκής ποσότητα ψευδαργύρου μπορεί να εμποδίσει τη μετατροπή της ορμόνης Τ4 σε Τ3, η οποία θα εκδηλωθεί με κόπωση, απώλεια μαλλιών και αύξηση μάζας σώματος. Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και όταν παίρνετε λεβοθυροξίνη, οι ελλείψεις ψευδαργύρου μπορεί να σημαίνουν ότι δεν υπάρχει βελτίωση στη διάθεση ως αποτέλεσμα της λήψης του φαρμάκου, καθώς αυτό το συστατικό επιτρέπει στην Τ3 να δρα στα κύτταρα.

Συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου

Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν έλλειψη ψευδαργύρου στο σώμα σας είναι: διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης, εύθραυστα νύχια, λευκές κηλίδες στα νύχια, κακή επούλωση πληγών. Σε περίπτωση ανεπάρκειας ψευδαργύρου, η ανοσία σας θα εξασθενήσει, γεγονός που θα σας κάνει πιο πιθανό να κολλήσετε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, συχνά κρυολογήματα και αλλεργίες.

Τα αίτια της ανεπάρκειας ψευδαργύρου

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να συνδέεται με άλλες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων γαστρεντερικών διαταραχών ή άλλων συστατικών στα τρόφιμα που εμποδίζουν τη χρήση αυτού του στοιχείου. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Σύνδρομα δυσαπορρόφησης και κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που αφορά τη γαστρεντερική οδό και εκδηλώνεται με μειωμένη απορρόφηση των περισσότερων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του ψευδαργύρου.

  • Συμπληρώματα σιδήρου ή χαλκού

Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου ή χαλκού με τα γεύματα μπορεί να βλάψει την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Αυτό προκαλείται από τον ανταγωνισμό αυτών των συστατικών για τη θέση απορρόφησης στο πεπτικό σύστημα.

Πώς να βελτιστοποιήσετε τα επίπεδα ψευδαργύρου στο σώμα;

Για να εξασφαλίσετε τα σωστά επίπεδα αυτού του μετάλλου στο σώμα σας, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα και να τρώτε τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο.

Πηγές θρεπτικών συστατικών

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κρέας ή τα στρείδια. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά, καθώς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο.

Πίσω →