Εάν έχετε αρθρίτιδα, γνωρίζετε πόσο καταστροφική μπορεί να είναι αυτή η πάθηση. Η αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, φύλων και εθνοτικής καταγωγής. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας τύπος, ο οποίος αναπτύσσεται σε αρθρώσεις με υπερβολική χρήση. Ένας άλλος τύπος είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις σας.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να διευκολύνουν τη φλεγμονή και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.

Παρακάτω είναι 10 από τις καλύτερες τροφές για κατανάλωση εάν έχετε αρθρίτιδα.

  1. Τα λιπαρά ψάρια!

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Μια μελέτη έδειξε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μείωσαν αρκετούς φλεγμονώδεις δείκτες που εμπλέκονται στην οστεοαρθρίτιδα.

Τα ψάρια είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανεπάρκειας. Πολλαπλές μελέτες διαπίστωσαν ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει σε συμπτώματα.

  1. Το σκόρδο!

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε οφέλη για την υγεία. Σε ορισμένες μελέτες, το σκόρδο και τα συστατικά του έχει αποδειχθεί ότι έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Περιέχουν επίσης ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άνοιας. Επιπλέον, το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Η προσθήκη σκόρδου στη διατροφή σας θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τα συμπτώματα της αρθρίτιδας όσο και τη συνολική υγεία.

  1. Το τζίντζερ!

Εκτός από την προσθήκη γεύσης στο τσάι, τις σούπες και τα γλυκά, το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Η κατανάλωση φρέσκου τζίντζερ, σε σκόνη ή σε αποξηραμένη μορφή μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

  1. Το μπρόκολο!

Δεν είναι μυστικό ότι το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με μειωμένη φλεγμονή.

Το μπρόκολο περιέχει σημαντικά συστατικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, η σουλφοραφάνη είναι μια ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο. Μελέτες έχουν δείξει ότι εμποδίζει το σχηματισμό ενός τύπου κυττάρου που εμπλέκεται στην ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

  1. Τα καρύδια!

Τα καρύδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι γεμάτα με ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με ασθένειες των αρθρώσεων. Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

  1. Τα μούρα!

Τόνοι αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών υπάρχουν σε κάθε μερίδα μούρων, τα οποία μπορεί εν μέρει να εξηγούν τη μοναδική τους ικανότητα να μειώνουν τη φλεγμονή. Τα μούρα είναι πλούσια σε κερσετίνη και ρουτίνη, δύο φυτικές ενώσεις που προσφέρουν τεράστιο αριθμό οφέλη για την υγεία σας.

  1. Το σπανάκι!

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ορισμένα από τα συστατικά τους μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από την αρθρίτιδα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Το σπανάκι, συγκεκριμένα, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά καθώς και φυτικές ενώσεις που μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ασθενειών. Το σπανάκι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα στην αντιοξειδωτική καμπεφερόλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις επιδράσεις των φλεγμονωδών παραγόντων που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

  1. Τα σταφύλια!

Τα σταφύλια είναι θρεπτικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, τα σταφύλια περιέχουν αρκετές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικές στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, η ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει στο δέρμα των σταφυλιών. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης μια φυτική ένωση που ονομάζεται προανθοκυανιδίνη, η οποία μπορεί να έχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην αρθρίτιδα.

  1. Το ελαιόλαδο!

Γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το ελαιόλαδο μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση στα συμπτώματα αρθρίτιδας.

Βοηθάει να σταματήσει η ανάπτυξη της αρθρίτιδας, να μειωθεί το πρήξιμο των αρθρώσεων, βοηθάει επίσης στην αργή καταστροφή των χόνδρων και στη μείωση της φλεγμονής.

  1. Ο χυμός από κεράσι!

Ο χυμός από κεράσι είναι ένα όλο και πιο δημοφιλές ποτό. Αυτός ο ισχυρός χυμός προσφέρει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών και οφέλη για την υγεία και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας

Πίσω →